“港式刨冰🍧店💕”

甜姨姨私房甜品
香港排名第40 (共664家甜点)
周围地区: 北角
周围地区: 北角
2020年12月22日点评 通过移动设备发表

一开就已经bookmark佐要去食
因为个刨冰系列好吸引~
净系得新店先有依个系列
仲有芒果系列,芋圆同台式饮品等
见到差唔到枱枱都系嗌刨冰
仲要无低消 依个系重点!!
新店以简约为主题 仲有靓靓花墙可以打卡
▫️粟米皇后 $88
一共有7款刨冰可以简~
其实全部都好吸引 简到眼都花
每月会有一款限定款 12月系开心果
而我依款就系11月限定黎!!
因为粟米好似几特别 仲要采用2+3粟米汁整~
比较低糖低卡 食落无咁邪恶
外形超大碗 成座都呈粟米黄色~
用粟米脆脆整佐皇冠出黎
仲有爆谷同薄薄一层豆腐奶盖点缀
食落有淡淡既粟米味 倒完个汁落去之后更香
口感系好似绵绵冰咁入口即溶~
咬到中间原来仲有蜜糖星星 有啲脆口
食到最尾仲有奶冻 几有层次感
但系有少少溶得太快 后尾食到变佐粟米汁
见到好多枱都有咁既情况
同埋味道可以再浓啲
不过啲刨冰味道偏中式口味系几特别
(例如:奶酱多,杨枝甘露,黑芝麻豆腐)
如果同frd食完饭想聚下真系可以一试~
唔洗食黎食去都鲜芋仙

感谢 vvvfoodies

2020年11月21日点评 通过移动设备发表

边个话夏天先可以食冰㗎
秋冬冻住食刨冰先够过瘾
天后人气甜品店甜姨姨开到嚟铜锣湾啦✌
黄到金 - 杨枝甘露 HKD$98
黄襟襟既刨冰面头有一片金箔 名副其实黄到金 1次过食到3种层次同味道 黄色既杨枝甘露刨冰淋上芒果酱汁,芒果味道更加浓郁香甜 中间白色既系椰子绵绵冰,起初以为白色无咩味,点知味道原来系咁清香 加上里面仲有好多芒果粒粒,好满足呀❤ 以为一直食到尾都系冰⁉️原来最底层系惊喜嘅芒果布甸 x 杨枝甘露糖水,哩个mixing真系令人好surprise 不得不提嘅一定系面头白色既豆腐奶盖 第一次食已经好钟意 豆腐味道好香浓,好想encore呀
台式椰汁仙草手工芋圆 HKD$48
材料好丰富好多料有齐芋圆、仙草、红豆、西米、紫米、珍珠 味道唔会好甜,啱哂心大心细又食完怕肥既我
甜姨姨私房甜品 (铜锣湾)
铜锣湾耀华街11号地舖

感谢 foodie_anniechan
2020年8月29日点评 通过移动设备发表

店铺:甜姨姨私房甜品 (天后)
地址:天后清风街13号地下

炎热暑假嘅尾声,去咗天后区甜品黄店解一解暑。呢间星级甜品店「甜姨姨私房甜品」,推出咗全新「爆芒」特饮,想趁住呢个机会为大家送上冰凉爆炸甜蜜蜜小确幸

呢杯「爆芒」唔系讲紧手机跌咗落地果种嘅「爆Mon」,而系香甜芒果同芒肉汁,加上爆炸糖、椰汁冰、沙冰,制成嘅特饮,包你饮一啖,个口入面都会不停凉浸浸咁爆黎爆去,系好sweet好新奇嘅消暑饮品呀❄️

今个炎热夏天,等甜姨姨帮你解解暑☃️

感谢 hinsonfoodhk
2020年6月11日点评

定价算少高,而且要排队等待。

食品选择多,最有名是榴梿~不过本人不吃未能评价。

芒果豆腐花正常,芒果肉不多不过都甜。整体CP值一般。

感谢 chu1007
2019年10月30日点评 通过移动设备发表

和朋友吃完晚饭,到天后找甜品吃。知道有此甜品小店,特意来支持一下

餐牌内的甜品选择很多,而且也有特色小食。看到店内有咸蛋黄酱售卖,所以都点个小吃来试一试

咸蛋黄酱鱼蛋 - 咸蛋黄酱份量很多,每一粒鱼蛋都能沾满酱汁。咸蛋黄酱味道浓郁,和鱼蛋的味道是出奇地夹!鱼蛋亦爽口弹牙,此小吃很快给我们秒杀

芒果糯米糍 - 鲜甜芒果肉塞满了烟韧的糯米糍,再加上脆卜卜的粟米片,多重口感

双色汤丸配豆浆 - 汤丸是黑芝麻和花生朱古力!花生朱古力的花生味很浓郁,而且不会很甜!豆浆则非常香滑,天气开始凉吃是份外暖入心

在天后区的此甜品餐厅价钱合理,而且非常足料,是良心小店,必定会再来!

用餐日期:2019年10月
2  感谢 muisasa

查看过甜姨姨私房甜品的旅行者还看了

去过甜姨姨私房甜品吗? 请分享你的经验!