“便宜”

宜家家居餐厅及咖啡室
香港排名第398 (共13,928家美食)
菜系: 瑞典菜
周围地区: 新界
周围地区: 新界

宜家家私餐厅抵食又美味,以前经常食,热狗加饮品每次必点,但经常多人到爆,好难找到位置,今次试了柚子新地筒,清新又美味,价钱只要几蚊。

感谢 manymomo

读书嘅时候成日都会去食,但依家人越嚟越多,好难揾位,买嘢食又排队排好耐。价钱都冇以前咁平。 但肉丸永远都系一个经典。

感谢 LiuA141

自从做完每周优惠,一段时间无去,但有样上次食唔落始终想食返,今次迟迟地赶到转餐牌前先一次过食。虽然宜家已经转咗餐牌,好多人亦都食过,但唔知大家嘅感觉同我一唔一样?

粒粒千层面,唯一美食站吸引到我嘅新品,之前试过几次雪糕真系唔掂!今次依个都系,失望。明显系餐厅两期前出完有货净,不过过期夜一夜都揾唔到位无食,宜家切粒先食。明明千层面都一定系雪藏,雪硬晒切粒上粉炸,又何需梗厚粉?三粒一睇就唔开胃嘅小东西,入面红色酱汁偏少,白色大把系面粉味,食完硬皮再食粉皮,从未试过觉得千层面难食,虽然有变种。

慢煮柠檬鸡胸凯撒沙律,上返餐厅,慢煮以为会更软熟,但事实无特别,就系一般白烚鸡胸肉,无柠檬味,见唔到包凯撒沙律酱,有芝士粉但作用不大,菜算新鲜,就系一般西餐厅沙津质素,亦请告诉我酱在那。

三文鱼柳伴谷物、红菜头配荷兰汁,之前已食过,只系配菜同之前唔同,依啲先叫低温慢煮,已全熟又做到肉质滑,带油香,但无调味,鱼味重到鯹。红菜头甜味仲抢过酱汁,只食到忌廉味嘅酱汁点菜又唔够,点鱼又无用,虽然之前都似系佢,但感觉简单咗。

烧特级西冷配牛肝菌忌廉汁,唔系新嘢,但性价比高,酒店自助餐好多人都知成本最高系原条西冷,因为梗大旧要入面熟,外面唔硬好难,要搞足成日,仲要最后中间都得三成熟,出晒血,真系唔识咬!而依度都系原条即叫即切,但就做到全熟,虽然今次已比上次硬,但都好易咬,有肉味,但依度常有问题系酱汁太淡,做唔到提味,我会加少少红莓酱,佢依只酱真系百塔。

终于食到芝士烟肉薄饼,仲要最后一个,上面有好多芝士。虽然系保温柜攞出嚟,但放太耐批底已软,如果刚出炉食批底脆,芝士有拉丝一定好正!

感谢 angelwong1112
2019年9月11日点评 通过移动设备发表

宜家家居美食站经常推出不同口味的雪糕,而且几乎每日都卖断,今个月又推出新口味,就是柚子新地筒,价钱亦一如既往相的当便宜,只售$4.5,柚子迷一定要去试试。

1  感谢 masakim2018
2019年8月19日点评

逛完宜家,行到小吃部那边,想买点小吃,看到黑蚊蚊的雪糕,原来是Ikea宜家家居限定推出的竹炭荔枝新地筒雪糕全新口味只售$4.5,老公一看到就说要试试,放弃了他原先想吃的热狗️,这新出品,有好香荔枝味啊

感谢 unizfree

查看过宜家家居餐厅及咖啡室 的旅行者还看了

去过宜家家居餐厅及咖啡室 吗? 请分享你的经验!