“靓海鲜样样试匀晒”

上品火锅料理
Eatigo
香港排名第668 (共13,916家美食)
菜系: 健康餐饮
周围地区: 北角
周围地区: 北角
2019年9月3日点评

今次表哥过咗嚟,讲到明想食海鲜!但无讲明要食海鲜火锅定刺身,于是我就带佢嚟试匀晒!
海鲜拼盘,刺身拼盘各叫一个!我地仲加咗碟肥牛。
刺身拼盘有:
北寄贝,鲜带子,象拔蚌,甜虾,鲍鱼,三文鱼,泰式海虾
款款都新鲜、靓、正!只不过有一点唔好,就系食唔够喉啊!(不过老实讲分量都几足嘅!)
我自己特别中意食象拔蚌,鲍鱼,八爪鱼这几款,就系中意果种爽口,烟韧的口感。慢慢在咀嚼中甜味开始散发出来……正啊!
而表哥就比较中意食三文鱼啦,油脂香味重,肉质肥美鲜甜。
海鲜拼盘有:
活海鱼,海虾,圣子,蠔,花甲,蟹。
汤底叫咗清汤同清热芫茜皮蛋汤,食海鲜叫清汤好啲,咁唔会太重味,掩盖了食材本身的鲜味。
我同表哥都好耐无见啦,咁系要啤一啤佢,畅聊一宵啦!
叫咗两样小食:辣酒海螺,椒盐鳝片。
辣味,煎炸嘢送酒最啱噶啦!有时去酒吧饮嘢都无咩小食拣,系食嘅地方就唔同,特别系呢间,小食都几多选择。

感谢 jkhomefish

2019年8月28日点评

冬瓜猪骨汤底,见到系奶白色,已经知道系正宗猪骨汤,味道浓郁,未打边炉就饮咗1碗。

炸鱼皮食得出系新鲜,好松脆又大碟算系好抵食。

鬼马油炸鬼好好味呀,本身炸过好香口,再浸落汤度索味,推介

唐生菜同油墨菜都新鲜,味道就当然系正常啦

感谢 WanWan0276
2019年7月28日点评

一开始我地系唸住叫清汤嘅,不过唔知点解一到夏天就好想食辣嘢。而且好多配料一摆落麻辣汤底只味即刻提鲜咗!真系辣得嚟好惹味!于是我地就决定叫四川麻辣汤底配清汤鸳鸯锅。
点解我地要拣呢间,打边炉其实周围都有。
因为好难揾到一间刺身同火锅都好食嘅餐厅。
今次因为火锅配料叫得多,刺身就叫咗两款。
两款味道鲜甜,口感弹牙爽口。三两下就一扫而空,让人回味无穷。
鬼马油条,呢个我地都唔敢摆落麻辣汤底,惊油炸鬼索晒啲辣汁……所以都系摆落清汤,食落都唔错,口感香滑酥软。
上品牛肉拼盘,共7款不同的牛肉部位。一次过食晒唔同部位好正,牛味浓郁,肉质嫩滑。
新鲜牛柏叶:哇,呢个一定要摆落麻辣汤底,食落鲜辣又脆爽!好正!
鲜制四宝丸:我最中意就系食手打丸。好弹牙又鲜美,加埋啲酱汁食真系好享受!
日本蟹柳:每次打边炉必叫。
仲叫咗脆骨腩,黄喉,四川粉皮……
食完虽然嘴唇变咗孖润肠,不过为咗美食我愿意短暂牺牲我嘅外貌。
今日真系感受了多方面嘅鲜味,首先系麻辣汤底嘅果种麻辣鲜香,再嚟就系刺身嘅鲜美,仲有牛肉嘅果种鲜嫩。
虽然这里价钱不能算得上抵食,但胜在食物质素唔错,所以大家都愿意食贵啲。
最紧要都系食得满足啊嘛!

感谢 kathyli6518
2019年7月16日点评

有好多唔同汤底可以选择,我地就叫咗鸳鸯锅,杏汁白肺汤底+沙嗲汤底,一边滋润下另一边就刺激下。

炸鱼皮食得出系新鲜,好够脆,又无隔夜油味,咁大碟算系好抵食。

牛肉够淋,油花分布平均,渌到7成啱啱好。牛味略嫌不足,不过脂肪搭救,口感上佳。

杏汁浓汤白肺汤味道浓郁,入口顺滑,只系饮汤都已经值回票价。有返工无放工,工时超长,真系要饮番D汤水滋润下。

食完已经系凌晨2点,下次晚饭时段再来希望唔使排队啦。

感谢 hmro9917
2019年7月14日点评

在香港吃火锅叫做打边炉。喜欢用牛骨清汤。这家店不是牛骨清汤哦。可以选择双拼锅底。瓶的酱油和咖哩味道。味道吗不错的而且菜品单价不贵

感谢 Rally01

查看过上品火锅料理的旅行者还看了

去过上品火锅料理吗? 请分享你的经验!