我今次book咗Klook快闪优惠package, $2400包海景房费、午餐、executive lounge 嘅下午茶同Cocktail时段、同第二朝嘅早餐。
先讲硬件:房间旧预咗,但冇谂过一入房就有一阵味。因为之前房间景观唔够开扬,已要求酒店换另一间,呢间系第二间,所以唔想要再换第三间。但𠮶一阵陈旧味道每次入房都闻到,实在好后悔冇再换房。
家俱摆设用料睇得出港丽当日曾用过心机,但心机过咗咁多年,当年结实嘅木门,木柜,书枱,现今只流于笨重,过时及残旧。当然都有追上时代(唔系时尚)嘅设施,例如蓝芽喇叭,Nespresso 胶囊咖啡机。但整间房嘅方便度完全追唔上时代需要,今时今日仲要客人熄总掣先可以上床瞓,床两边亦没有USB叉电,只有书枱一排叉电位。呢啲设计,绝非陈旧房间咁简单的差。
家俱大而无当,窗旁嘅金钱椅,坐又唔够舒服,放嘢又唔够阔,作为摆设又觉得老土。
但书枱嘅櫈较为现代舒适,一赞。
景观,我哋嘅package 包海景房:所谓嘅海景:如果楼层50楼以下,基本上只...之前睇到其他人对港丽staycation的评价都话好抵,我就想俾大家有一定嘅心理准备同另一种评价先订房。
但书枱嘅櫈较为现代舒适,一赞。
景观,我哋嘅package 包海景房:所谓嘅海景:如果楼层50楼以下,基本上只会俾前面嘅大厦挡住,然后由侧面嘅边位望到小海景。第一间房系40楼,结果变成同对面座大厦对到正。跟住要求换房,先搬到52楼较开扬嘅景观。如果旺季,客人太多唔可以升级到57/58楼层,真心讲海景只属一般。
软件方便,服务两极,有啲就好好,好友善。Package 包埋 Executive Lounge嘅下午茶直落 cocktail,酒店同事见我哋两个唔饮酒,因为酒精敏感,就主动问我哋钟意咩味道,帮我哋调制冇酒精饮品,非常细心。调完亦主动问我哋觉得好唔好饮。我老公就好钟意佢哋调嘅饮品。
因为庆祝纪念日,酒店亦安排玫瑰花瓣铺出心型摆设,真心多谢有关安排。
但第二日就好似去咗第二间酒店,问有冇late checkout,前台电话打四次先有人听,回复只系话package 去到12点。
其实前一日都觉得前线员工training 不足,例如因为要换房,当时另一间房未准备好,佢哋叫我哋响旧房间休息吓,但我话package 包埋executive lounge 下午茶,佢哋直接叫我哋先上executive lounge ,但佢哋唔知冇房卡搭lift 系去唔到59楼,好彩同lift客人帮我哋拍咭。否则又要走多一趟。
安排/沟通混乱:
本来早餐有三个地方可以食,但第二朝去到Lounge 睇到11点先开始,我哋落咗去Garden Cafe,改地方唔贴纸通知,我哋两个人企响Lobby Lounge 门口一阵,亦冇人招呼,呆企一阵之后,唯有自己落下一层睇睇。
食物质素:
Executive Lounge 下午茶同cocktail 嘅小食,有啲都几好食,但攞咸点地方太窄,人多要排队。
早餐,选择真系少,但都有一啲其他酒店冇嘅选择:猪仔样叉烧饱,叉烧肠粉,日式蒸蛋,面鼓汤煮三文鱼,虽然味道一般,但都见系诚意之作。
午餐,包四道菜法国餐,真心失望而回。
头盘,系不同款式cold cuts嘅小食拼盘,cold cuts加哈密瓜味道还可以,但更估唔到系同一拼盘用三文鱼做三种不同款式小食,冇错,又系三文鱼:三文鱼多士,切碎三文鱼捞成嘅三文鱼球,菠菜批,但入面又有三文鱼,我明白食材要善用,但唔好当厨余唔好嘥,同一碟拼盘要出现三次,何况我又唔食三文鱼,除咗食冻肉,真系唔使食。
汤我哋点咗法式洋葱汤同龙虾汤,法式洋葱汤一般,龙虾汤味道浓郁,但带有微微嘅苦味,唔系好鲜甜。
主菜,我老公叫咗牛,味道正常,我叫鸭腿,煎到干身,鸭腿边好乾,柴皮,反而鸭腿入面嘅肉,冇咁干身,但味道劲咸,用嚟整鸭腿汤饭都觉得佢够太入味。
甜品,叫咗一个tiramisu 同朱古力甜品,tiramisu 几好食,另一个我觉得太甜。
今次package要2千4百,包早午餐同executive lounge, 讲真唔算最抵,但服务质素同待遇,令人好失望。2000蚊嘅package 有好多更新同更好嘅选择。
作为金钟四大酒店之一,港丽排最尾就梗系,但冇谂过距离差咁远。checkout自己都冇心机问职员,酒店将来会唔会装修。
作为staycation客人,我都系想价钱平啲又包多几餐,但如果要将货就价,我宁愿拣一啲免费餐少啲,但整体住宿体验较好嘅一间,令我有个好回忆,而唔系要花咁多时间写呢啲咁嘅评价。更多
显示较少