2天前点评 通过移动设备发表

今次同女朋友入住,club lounge 服务态度好好,又识关心客人,特别系evelyn,有热情,成日都有笑容。但系房间电视无数码频道,少少失望(因为想睇viutv⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯ ⋯⋯

感谢 55665566c
Jenny Chan,香港帝苑酒店 的 General Manager,回复了这篇点评回复时间:昨天

尊敬的客人:

非常感謝您對我們作出意見,我們會不斷作出改善,以滿足客人的需求,並期待您和您的朋友再次光臨。

昨天点评 通过移动设备发表

这次入住酒店的最高楼层,房间新净 床铺舒适 还对着海景 浴室有个大浴缸!之后去了酒店泳池,水温不冷,最适合我带着女儿一同玩水,环境很适合拍照打卡!

酒店有几间餐厅,不论你想吃中式,西式,日式,意大利菜或是自助餐,都能满足你。之前已来吃过这酒店的餐厅吃过一两顿饭,印象都是不错的。今次晚餐我就选择去了酒店的越南餐厅试试,餐厅环境优雅浪漫,员工服务很好,对小朋友亦特别照顾!最重要是食物水准很高,每道食物味道都不错!全家都吃得饱饱的,难怪这餐厅在网上的食评都很高分呢!

晚饭后回到房间,就与女儿浸浴,女儿很喜欢泡泡浴的,这浴室就最适合不过了!女儿玩得很开心,浸浴后就在软熟舒适的床铺上睡了!

第二天早上,打开窗廉便看到海景,心情顿时美好!叫了送餐服务,一边吃著早餐一边欣赏窗外风景,感觉悠闲写意!

另外值得一提的是这次住宿还包了海洋公园的入场票,之后可以一家人去海洋公园玩乐了!绝对是适合有小朋友的家庭呢!

这次住宿非常满意,性价比亦很高,总括来说就是房间好,环境好,食物好,服务好,非常适合与家人或朋友来个小渡假!下次有机会都还会选择再来这酒店入住,还要再试试酒店的其他餐厅 这酒店的餐厅不论评价和人气都是一向很好的呢!谢谢酒店带给我们一家人两日一夜的美好家庭乐!

感谢 rachelfR3265EN

尊敬的客人:

非常感謝您下榻帝苑酒店並我們作出讚賞,我們會不斷作出改善,以滿足客人的需求,並期待您和您的朋友再次光臨。

3天前点评

先慢慢讲返背景, 我有一位朋友系11月中生日, 于是系早于9月中已经开始揾酒店想庆祝一下。因为当时市面有三间酒店以有日式浴衣提供的套餐,由于帝苑酒店以前有的名气,套餐内容亦唔错,所以就同另外两位朋友试下。
系未入住前,只系处于查询阶段已经发生好多小问题,例如我三人入住,想要多一套浴衣需要加几多钱(套餐只包两套)或者可唔可以加钱呢个问题,我曾经尝试同一日致电酒店查询电话,电邮查询共三次,三次的答案都不相同,当然最后既答案系我最后一次电话确认终于系岩既。
而我系当晚购买套餐(不能改期或退款) , 系备注有打明三个人, 价钱亦系三人价, 亦有写上希望因生日原因可以有提早入住及迟退房的少许优惠。
入住前一日拎生日蛋糕去叫礼宾部职员帮手寄存, 暂时呢一刻我都feel 到佢地几好态度, 都愿意帮忙。
入住当日我1点到达酒店 ,恶梦就开始了。
首先我排队Check in, 酒店真系有帮我安排提早入住, 仲帮我提升房间类型添。
但系职员忽然同我讲, 房型提升系需要加钱!?咁我好礼貌同职员讲,我无确认过房型提升加钱呢个要求, 而且我并唔需要提升房型。
职员呢个时候好彩hand 左机, 不停重复讲『提升房型系需要加钱架』至少五六次,我真系有些少担心呢个职员既健康; 于是我再提醒佢多一次, 我唔会比钱提升, 你可以比返我订单既房间类型我。
之后佢系我面前打电话问人 :『喂! 个客而家话唔肯比钱升级wo, 咁点啊?』
*呢到我有少少唔明, 点解你地迫我加钱唔成功, 好似系我问题?
跟住佢讲完电话再搞一轮电脑, 话我听你2点打后返黎睇下有无位啦
到呢一刻我都仲系好冷静, 我问佢可唔可以早少少啊?
之后佢答我酒店2点check in 系常识黎
首先, 每间酒店Check in 时间都唔同, 我都系酒店常客, 早上10点到下午4点既check in 时间都有, 唔系好明点解2点check in 系常识? 即系其他酒店不是 2点check in 代表佢地无常识?
第二, 我知道你地酒店既规定系2点check in , 你可以好简单同我讲你有规定, 又或者你地房间满左, 唔容许你地咁做。 我住咁多年咁多间酒店今次真系大开眼界。
第三, 幸运地我今次提早黎先知道你地预算我一定会比钱提升房型; 假设我2点黎就知道你地咁做, 之后我地唔肯加钱提升, 你地咪又要即刻执第二间房比我地? 咪又迟成半个钟以上?
第四, 果位职员不停同我讲 :『政府规定酒店房只可4人, 你地今次黎庆祝生日, 你地唔系谂住多人Party 啊嘛?』我有同佢解释, 我地只系三人庆祝, 我有系订单注明, 而且我地有付三人价, 并非屈蛇。 但呢位职员非常唔愿意相信我地, 咁希望你地酒店以后唔好再搞package , 三人package 价三人入住, 会比前台职员不停盘问。 酒店小心系应该, 但系佢既态度, 语气系到最后都唔相信我地。 如果我真系多人入住, 我会唔会加钱比多一人钱,加一张床加一张浴衣?
等到 2:20终于可以上房, 我真系咁多年都未试过要咁迟入。2 点check in 唔系常识黎咩?
系而家呢个时势, 仲要系非热门入住日期, 你地都仲觉得 2点check in 系常识, 我都觉得几惊喜。

上到间房见到间房真系好细, 加床果个位好危险, 我朋友趺左落去床边个空位, 空位旁有好多突出物, 最后撞到条颈! (房细唔系酒店问题, 系先天性设计, 呢到想提醒各位)

呢个package 唔包早餐同FANCL联乘, 三人计返 $1870 ,Join 得呢个package 都系想着下日式浴衣, 食佢个日式餐盒; 但连一件咁少既事都令我地失望。浴衣one-size , 我唔算特别瘦, 所以我唔岩着我唔会投诉, 但我朋友非常标准偏瘦, 都著唔落, 请问系咪比左中童Size 我地或者其实系Sexy wear?

折既天鹅系求其一张单色纸, 连去$12 铺买张日式纸都懒, 不如用A4 白纸或者系公司废纸重用?

个餐盒完全唔岩我地口味, 我唔会话难食, 各有所好, 钟意试新野既人可以去试下。

唔计呢个package ,我相信香港任一酒店都同你们酒店差唔多价钱, 我地愿意去试, 你地完全无兴趣去做好。系香港而家呢个时间, 我无得退款改期, 你地系咪就可以求其过关就算? 我经常推荐各方好友去试其他酒店, 帮下酒店以外都令自己可以放松下, 但今次体验真系令我吓几惊。

最后check out 时, 你地职员又无故话我地系一间餐厅食左几百蚊野叫我地签单过数?
我地从来都无去餐厅竟然要埋单? 我地追问几次到底系咩黎? 几时食? 佢按几下电脑又话无事喇, 你地可以走。如果我地胡乱签, 条数咪入埋我地到? 到最后佢都系唔解释, 只系话check out 手续完成。

疫情期间系香港住酒店不下数十次, 帝苑酒店真系表表者, 我唔介意你地揾我拎更多资讯, 又或者可能根本唔在意我呢个评论, 但我建议各位考虑清楚。

1  感谢 ronniel593
Jenny Chan,香港帝苑酒店 的 General Manager,回复了这篇点评回复时间:2天前

3天前点评

房间企理整洁,刻意要有浴缸的房间,还帮我升级了,很好的一次体验。而且房内都很隔音,睡眠品质不错,下次会再来。

与这家酒店合作收集的点评
感谢 ktothem617
Jenny Chan,香港帝苑酒店 的 General Manager,回复了这篇点评回复时间:3天前

帝苑酒店總經理

由于家里需要装修, 所以选择了这间酒店住了几星期, 客房舒适整洁, 清洁消毒做得很好令我们安心入住, 地点位置方便, 另外帝苑轩的食物味道及质素非常好, 诚心推介!是次住宿体验非常满意! 下次也会再选择这间酒店。

感谢 elizang117
Jenny Chan,香港帝苑酒店 的 General Manager,回复了这篇点评回复时间:1周前

帝苑酒店總經理

上网见有六百几一个 Package, 有得食有得住真系抵到烂,大概12点半左右去到check in,可能平日,一去到唔洗排队就可以check in喇。见到lobby整紧木屋,唔知系咪迟D圣诞节比客影相用呢,睇落几靓。check in位呀yan好nice,好快手咁帮我check完in,仲好热心话餐厅位置同时间,即刻俾房我仲禁埋䢂,搞到我都唔好意思讲其实想去买D野饮先上房。房间同其他酒店差不多,美中不足个出面有灯饰挡左小小景。晚餐唔错,整体员工出色,食物质素好,下次再有快闪会再住

感谢 RITANDROYCHAN