1)check in时才表示这里有隔离人士,而mira moon的名字没有出现在衞生署的酒店名单
2)泡泡浴名不符实
3)Manager的态度问题
1)check in时reception同事同我地讲:「我地酒店接收左要隔离14日既人,不过果班客人住系较高楼层,如果你地唔愿意,可以退款!」我10月31日早上10:42分打电话黎confrim系唔系真系有泡泡浴时,你地同事唔讲有隔离人士?好,我假设当时你地未收隔离人士,咁接收左之后唔send email或打电话同客人讲?你令我觉得你地系一副「我系有隔离人架喇,你住就住唔住就退钱啦」既态度!你咁叫比我选择?假就请左喇,结婚一周年都只得一次,拎住行装,去揾第2间酒店定返屋企?真心觉得你地冇专重客人,亦冇为客人着想!
2)令我最最最失望兼愤怒既系你地个所谓既泡泡浴!呢啲叫泡泡浴?我只觉得有野整浊左啲水,一粒泡都冇。。。。。(于confrim booking前我都有担心过呢个问题,所以直接打比你地问,你地话唔会做到宣传照片效果,但系有泡泡的!听到你地咁讲我收线后就即刻confirm booking!)打落前台问,你地同事表示知道宣传照片系夸张左,佢地果个只系沐浴油。。。可以做既只系听日帮我同marketing同事反映照片失实及同经理反映,同埋攞多两枝沐浴露比我!我拒绝左。如果系两枝沐浴露就做到泡泡,我洗乜加200蚊?泡泡浴体验唔系free架,要加钱架!如果我早知系咁,我自己买泡泡浴球黎浸唔好?我当然知道唔会做到宣传照片效果啦,但冇理由一粒泡都冇挂?
3)到第二朝,front desk manager打黎,我同佢表示个泡泡浴令我好失望,我:「如果连加一$16xx,大把staycations包3餐,点解我要拣mira moon,系因为我一心睇中你地个浴缸同泡泡浴,而我亦愿意加$200去体验你地个「甜蜜泡泡浴体验」。」manager说:「我地唔会同其他酒店比较!」我:「我作为客人,当然要比较,而且,我想带出的一点系我系冲住个浴缸同泡泡浴而来,但原来我得到既系零泡泡。」manager语带轻佻:「甜蜜泡泡浴只系个名称,菠萝包都冇菠萝啦!」我唔明点解可以咁样同个客人解释!咩叫菠萝包冇菠萝?有正常认知既香港人一定会知道菠萝包冇菠萝,更何况,菠萝包隔离的图片唔会系一旧菠萝!而你地既甜蜜泡泡浴隔离有张泡泡浴既相!manager:「我去啲高级小小既酒店都系用沐浴露整泡泡架!」我:「又话唔好同其他酒店比较?我系屋企都系用沐浴露整泡,系我估唔到你地加200蚊既泡泡plan原来系用沐浴露呢啲free既野黎做,仲要我寻晚真系一粒泡都冇!」manager:「甜蜜泡泡浴只系名称,唔系讲紧啲泡泡,主打系玫瑰花瓣同浴油,而不是泡泡!」咁你唔叫玫瑰花瓣体验?再讲,我于订房前打电话比你地问过系有泡我先订!之后我要求manager亲自过黎示范点样整泡泡!manager带左4枝沐浴露黎,一次过倒晒落浴缸,终于有泡!我真系冇谂过原来加200蚊既甜蜜泡泡浴体验,系用沐浴露!试问,manager用4枝沐浴露先整到既泡泡,客人只有一枝沐浴露,得一枝沐浴露,要两个人冲凉,仲要整泡泡浴,可能咩?果时已经系1130am,manager眼见住我吹紧头,老公执紧行装准备check out离开,仲话:「而家整左泡喇,你地浸唔浸?」听完真系好唔舒服!最后manager表示可以减返我200蚊既泡泡浴体验价钱,我接受,但讲真,如果系钱既问题,我当初唔会要加200蚊都想要个泡泡浴!一心谂住可以好浪漫咁过结婚一周年,但换来的只时失望,愤怒,不开心!
再讲隔离人士既问题!manager:「我地当14日隔离人士系普通客人,所以冇系酒店网站或门口摆出告示!」我:「如果你当佢地系普通客人,点解系check in时同我讲?又唔见你同我讲其他楼层住左咩客人?」manager:「我地有交返个选择权比客人,如果check in时客人表示不愿入住可以退款!」我:「你似系有比我选择,但呢个系选择咩?你地亦冇站在客人立场去谂!黎到先讲,同先斩后奏有咩分别?我住得远,请晒假,满心欢喜同老公黎玩,3pm check in,我仲揾唔揾到其他酒店即时入住?定返屋企?」真正既选择应该系于酒店网站发公告或者于订房页面上通知客人,如果我一早知有隔离人士,唔会选择呢度!