“美味甜品”

海记合桃坊甜品
香港排名第47 (共622家甜点)
菜系: 中餐
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年2月18日点评 通过移动设备发表

很喜欢吃海记合桃坊甜品, 有几间分店, 今次到位于太子西洋菜南街212号地下。点了两碗糖水,绿豆沙和芝麻糊, 然后再外卖芒果肠粉。😚

绿豆沙煲到有起沙口感, 加上臭草的独特香味, 绿豆沙味道清甜😋。 芝麻糊香甜,口感滑顺又美味,正! 芒果肠粉光滑的外皮,卷着新鲜甜美的芒果,入口非常爽滑弹牙又滋味。👍🏻👍🏻

海记甜品性价比高, 款式种类多, 价钱相宜, 真材实料, 每次经过附近必食的。🉐👍🏻🉐

地址: 太子西洋菜南街212号地下

感谢 Victoriay_eatwithvic

2020年11月6日点评 通过移动设备发表

在旺角看完戏,午餐还未有消化,还吃不落晚餐,那只好放弃直接来吃点甜品。来到了花园街附近这家海记。

因为时间尚早,人未算很多。海记很久之前吃过一次,他家的芋圆也十分不错。不过这次我点了冰花炖蛋加莲子,朋友则试了我的推介,选了紫薯香芋雪乐冰芋圆紫米露。

甜品很快到了,我的炖蛋热辣辣,甜度不错,蛋味浓郁而且滑嘟嘟。莲子大大粒煲得很腍,而且去了芯,没有苦味。

朋友的芋圆烟韧,有大大球雪糕,椰奶味也香。她说不错吃。整体来说甜品保持质素,价钱也不贵,难怪每次晚饭完,门外都排了长龙。

感谢 Junericee
2020年10月20日点评 通过移动设备发表

原来上次到海记合桃坊甜品已经是两年前的事, 昨晚心血来潮想吃糖水, 一坐低就点我最喜爱的芋圆喳咋$32, 朋友就吃绿豆沙$18。

⭕芋圆喳咋~有芋圆、地瓜圆和紫薯圆, 地瓜圆的味道做得比较出, 紫薯圆味道不明显,喳咋有好多料, 芋头软腍,很好吃,美中不足的就是圆类做得不够烟韧。

⭕绿豆沙~ 百食不厌的绿豆沙, 甜度适中。

海记的甜品价钱合理, 真材实料, 份量又多, 所以每次经过店外都看见有很多客人。

地址: 太子西洋菜南街232号

感谢 Victoriay_eatwithvic
2020年10月7日点评 通过移动设备发表

呢间糖水舖其实都bookmark左好耐,虽然系以合桃为卖点,但佢地既芋圆同吸睛👀紫薯球其实同样咁受欢迎,身为超级仙草芋圆控既yαɴɴy又点会错过,早排终于成就解锁啦🔓🤣
甜品舖入面都几大望落似茶餐厅格局,帮衬当日系星期六下昼5点零都坐左3台食客,有两台仲要系呀叔,所以食糖水真系并非女生既专利🤫
Menu上紫薯芋圆系列有颇多款式供应,如果你同yαɴɴy一样都系有选择困难症的话应该都要谂好耐先决定到食边款😆
***********************************************************
✨芋圆喳咋(♨️热/🧊冻) ($32)
个人一向认为传统中式糖水食热♨️既更容易食到食材既香味👅 呢度糖水份量都几大碗,起码唔会碗仔🥣细细/得8成满🤫
主角三色芋圆咬落烟烟韧韧,味道天然唯独比较淡,整体不过不失🤔
至于喳咋食落偏甜但系份量就好足料,入面有超多豆类、芋头球粒同埋西米,食完成碗已经好饱肚,如果大家打算做饭后甜品既话记得晚餐唔好食太饱🙈
✨紫薯香芋雪乐冰.芋圆紫米露 ($34)
呢碗系冻食🧊,个人认为好食过芋圆喳咋😋
首先紫米煮得够晒火喉,食落粒粒分明唔会有硬米既口感,就算冻食都无减紫米既香气🤩
紫薯球单纯系一球紫薯蓉,食得出甜味只系来自紫薯既甜度无另外落糖增甜,够晒天然💜
个人更喜欢香芋球,冰感比紫薯球强,颜色望落亦系芋头原有颜色并无添加色素❌, 而味道有d似维记香芋雪糕🍦,好香既芋味,呢两球自家制雪乐冰绝对系诚意之作,感受到店家既用心👍🏻

感谢 big_foodie_yanny
2020年9月29日点评 通过移动设备发表

等紧交收见有少少时间,揾d糖水湿湿个口先。见到附近有呢间甜品店睇落几ok就啱晒。

点左个紫薯香芋雪乐冰芋圆紫米露,因为所有野都好thick 同饱肚,一个人食系有d滞嘅🤣

个香芋雪乐冰芋头味浓,有d介芋雪糕同雪葩嘅质地系正嘅。紫薯蓉真材实料,紫米露正正常常,但d芋圆就有d令人失望,d味好淡,仲要搓到波形口感反而差左,传统𠮶种好好多。

我下午4点几入去食嘅,人手真系好少,楼面得一个阿姐,同埋另一个毕糖水嘅阿姐。但都有好几枱客,都几忙吓。

但忙还忙,落单𠮶个阿姐听完讲句ok或者点个头有几难,起码俾我知你get到吖。落完单一粒声都冇就直接入机,收钱找钱一句多谢晒都冇,感觉不太好囉,唔推荐。

感谢 christinaevil

查看过海记合桃坊甜品的旅行者还看了

去过海记合桃坊甜品吗? 请分享你的经验!