“久别重逢|耳目一新殿堂级汉堡”
La Casa Bistro的点评

La Casa Bistro
提供送餐服务
香港排名第676 (共15,647家美食)
菜系: 意餐
周围地区: 上环
周围地区: 上环
2020年12月10日点评

总觉得La Casa这个名称并不陌生,后来从网上得知原来前身正是数年前曾经与朋友共进晚餐的La Casa Bistro,本来隐藏于中环一栋旧式大厦之中,主打各款西式及意式料理。现时搬到上环地舖,转走截然不同的路线,由以往浪漫温馨的小餐馆摇身一变成为专卖汉堡及意粉的摩登快餐店。

汉堡主要有七款,最近亦有推出圣诞限定的红莓鸡胸汉堡,值得一提的是每款汉堡都可以转为沙律,对于关注体重及健康的女士们可是一大福音;除此之外亦不乏一些手工意粉、小食及饮品。

150g薄切西冷汉堡配砵酒洋葱酱 ($105)
这款招牌汉堡将美国原条西冷薄切成片,肉味香浓之余又不失油脂香,车打芝士更带橡木烟燻香气,配以砵酒洋葱酱更添层次;面包底面均烘得香脆,质感松软且牛油味浓。

川式麻辣鸡扒汉堡 ($78)
鸡扒皮脆肉嫩,肉质爽滑多汁,四川麻辣酱加上粒粒花生碎,辣度温和但香气十足相当惹味,另外加配烟肉($10)及煎蛋($10),烟肉焦脆咸香加上蛋浆层次更加丰富。

感谢 Voracious1006

2020年11月29日点评 通过移动设备发表

#cassiegosheungwan
瘦编今日又黎到上环做野,系上环瘦编通知都系食开某几间,其中一间就系La Casa Burger,店舖虽然唔系好大,但我钟意依种小店,有人情味啲!
店主打西式轻食,有汉堡、沙律、意粉等等。今次我就买外卖翻去食,买左120g经典芝士汉堡(中味车打芝士),烤大啡菇沙律(菲达芝士)同意式肉丸。成个汉堡好厚身好大份好足料,个包好松软,块汉堡有足120g,经典组合配埋洋葱蕃茄芝士,好味!
沙律个大啡菇水分足够,沙律菜都好新鲜。另外个意式肉丸都有啲惊喜,个酱汁几开胃,推介大家叫套餐个阵,可以加埋。
味道评分▶️ (4)
抵食评分▶️ (4)
回购评分▶️ (4)
➡️ La Casa Burger & Pasta (上环) 上环文咸东街2号地舖
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel
OP: cuisine_revolution

感谢 cwycassie
2020年11月25日点评

全新推出的西冷汉堡,平时我地食汉堡就食得多,但就唔系间间都有西冷牛扒既汉堡食呢间西冷够多肉汁,口感好正.再加上砵酒既洋葱酱,口感浓郁。另外可以不想食汉堡的朋友仔.可以转为沙律菜,食落都唔怕Dry

感谢 chan0909
2020年11月25日点评 通过移动设备发表

La Casa Burger & Pasta

秋日的周末来到西环中山公园野餐,吹吹风再到西环码头睇日落。夜晚想食d邪恶野,朋友之前推荐左间burger小店。就系上环文咸东街。顺便可以行埋新开既donki。餐牌选择唔算多,有7款你拣,猪、牛、鸡、鱼同埋菇都有。最得意既系唔想食咁多carbs既朋友仔可以将burger飞包变沙律,好似健康d咁。唔想食burger可以拣试下手工意粉。一场黎到,紧系要试下出名既burger啦
120g经典芝士汉堡 $85
佢系有beef patty with medium cheddar cheese。面包形状很特别,有d似花形咁,搽咗少少牛油去烘。meat patty系用安格斯牛肉以traditional minced咁去制成,十级厚身,叫左medium,好juicy,入面仲系鲜嫩既粉红色,牛肉味浓,肉质好嫩。蕃茄、生菜都好新鲜。牛肉份量都好多下。芝士半溶左连埋牛肉一齐食真系好正。
烟三文鱼手工意粉 $85
全人手制作,食落好有惊喜,好香蛋味,唔会过淋好有口感。面头洒上芝士,面条热辣辣,捞埋一齐会变成半溶芝士!烟三文鱼切成小片,带点咸香夹埋一齐食好味
意式肉丸$35
一份6粒,肉丸口感紥实,齿留肉香。,肉丸个酱汁系用蕃茄打成,酸酸甜甜几开胃,面头有少少芝士碎,好正
地址:上环文咸东街2号地舖
推介指数
抵食指数
(5个为满分)

感谢 hksharingwithlove
2020年11月15日点评 通过移动设备发表

La Casa Burger & Pasta

Lunch 时间,咁岩响上环经过见到间burger小店,俾佢既装修吸引住左,所以入去食lunch

经典芝士汉堡($85)

酱汁煮得好出色,洋葱好入味,好香甜,面包落牛油煎过,而蕃茄同菜好新鲜,牛肉煎得好香,肉味香浓,无overcook,咬落好juicy,加上用车打芝士,呢个包性价比好高,必点

杜洛克黑毛猪腩片汉堡($90)

估唔到呢间小店会用上黑毛猪做burger,落黑椒落去炒过,而且猪腩片唔肥腻,再加上用小弟最钟意既蜜糖芥末酱,同猪腩片好夹,真系好出色

士多啤梨奶昔 ($45)

唔会太甜,好香既士多啤梨味道,奶昔底下有士多啤梨酱,再加上杯既周围落左朱古力酱,令到味道丰富左

1  感谢 ykjim

去过La Casa Bistro吗? 请分享你的经验!