“豚王10周年纪念樱祭 - SOUL BLOSSOMING”

豚王(登龙街)
提供送餐服务
香港排名第616 (共16,378家美食)
菜系: 日式料理
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年3月21日点评

经过铜锣湾都要睇下,日本著名切绘艺术家大桥忍,用咗5日时间用全人手雕刻制作出复杂而美丽嘅纸雕作品,仲要只限铜锣湾店展出

仲推出咗一系列嘅樱花产品及别注版纪念品;3月系樱花季节,今年无得去日本睇,咁就去铜锣湾食住拉面,睇住樱花,就好似置身于日本嘅感觉;呢个纸雕作品由3月18日至5月10日限定展出

当然唔少得,樱祭定食及樱花饮品;拉面滑底用咗鲜甜嘅鸡清汤加入浓郁嘅樱花虾粉,再配合红菜头汁,加入幼滑忌廉,咁就调配成如樱嫩般嘅粉红色汤底,再放上嫩滑慢煮鸡肉、樱花虾、莲藕及多款蔬菜,制作成春祭限定拉面 – 桜海老王;除咗拉面外,当然仲可以品尝酸甜弹软嘅樱花水玄信饼同樱花可乐

地点:登龙街18号VPOINT地下4号舖

感谢 SukiYeung

2020年3月9日点评

豚王今次系第一次食,同出面大部分拉面店都系一样,自己填拉面纸,首先系选择自己钟意嘅汤底同浓度,跟住系选择配菜,再拣边一款面,就系选择面质嘅软硬度,最后系其他配料。

如果你系有选择困难症嘅朋友,纸上面有一个选择系,交俾厨师去决定又或者拣今日推介,咁就唔会怕每次食亲都系同一款。

如果唔清楚汤底系咩味道嘅朋友,餐牌上边有汤底嘅介绍,方便第一次食嘅朋友去睇清楚先再拣返自己嘅喜好。

感谢 XX86xx
2020年1月30日点评

豚王食拉面可以话系帮你度身订造你既口味,每人一张order form,可以自己选择淡/普通/特浓汤底,其次选择要叉烧/腩肉,再加葱/野菜,当然面条亦有粗/幼,以及软/普通/硬之分,总会迎合到你的喜好,服务十分周到。

原味猪骨汤真系超级好味,猪骨味香而浓郁,汤身杰杰地,真材实料。今次拣左腩肉,肉质肥美软淋淋好好味,分店质素相当不错,一定会再光临。

感谢 eatwithbabe
2020年1月15日点评

价钱跟食物不合比例
工厂生产的日本RAMEN
食过日本正宗的,都知道他的味道不特别好味
而且相比下价钱真的太贵
香港还有很多选择。

感谢 Angelung
2019年10月12日点评

午餐时段来需要等位,喜欢这里装修,较大及坐得舒服,拉 面水准不错,叉烧很美味,必点溏心蛋,很好食,但价钱较贵。

感谢 manymomo

查看过豚王(登龙街)的旅行者还看了

去过豚王(登龙街)吗? 请分享你的经验!