“食物环境俱佳”
Tai O Lookout的点评

Tai O Lookout
香港排名第3,524 (共13,928家美食)
周围地区: Lantau Island
周围地区: Lantau Island
2019年9月7日点评 通过移动设备发表

以为来到文物酒店的餐厅是食风景?对,天气好自有大自然美景,气氛舒适减压!
其实这里的食物质素很好,上次的虾酱猪扒包及今次的意粉都恰到好处!

感谢 lotracy

2019年8月27日点评 通过移动设备发表

平日休假,来大澳放松一下,在这环境优美的餐厅午餐。在窗口旁的座位,观赏海景。服务不错。虾酱猪扒包及薯条都很美味。

感谢 Venus L
2019年7月5日点评

好喜欢呢间餐厅, 环境好宁静而且有钢琴声, 好浪漫. 佢系玻璃天幕由日落睇到晚上的变化好正!
而且食物好好食, 喜欢个晚市套餐同埋有生日小蛋糕, 好满足! 虾酱炸鸡翼大推!!!

感谢 Trisyeeee5
2019年5月26日点评

Weekend黎到大澳过个悠闲假期, 黎到呢到叹番个Tea.

咁岩被assign坐窗边, 可望到海景同日落.

嗌左虾酱炸鸡翼同Fish & Chips, 2个都新鲜热辣, 鸡翼虾酱味好香, 又脆又juicy, 唔会觉得油腻. Fish & Chips都唔错, 但如果炸酱薄D会更好!
百几蚊一个tea, 配呢个环境同食物质素, 超值!

感谢 haileychui
2019年4月1日点评

今日黎大澳之行,享受远离市区既片刻宁静,同埋感受渔村和谐朴素既风土人情。

Tai O Lookout一直都喺我既wish list上面,今日黎到完全觉得不枉此行!非常值得黎试!
我系坐观光艇黎度酒店呢边落船既,$20/程游览完再直接喺酒店对出码头落船好方便。
因为呢度系大澳边边位,如果由大街行过黎都要20分钟,
沿途会有狗狗同好多猫,佢地全部都同呢度既街坊一样咁友善咖~仲会见到红树林,细心睇会见到好多弹涂鱼同蟹仔。
仲会路经手信店,一桶桶既虾膏等,净系由市区行过黎段路都好有乐趣。

我落船时间尚早,就喺酒店闲逛,问吓工作人员附近有咩景点,佢推荐我去睇日落。
大澳既日落超靓,完全系Pantone上季最流行既粉红+粉紫!照片好难拍摄出肉眼所见既美呢~

餐厅既位置在山上,需要行楼梯或坐升降机上去,呢张相系食完饭先影的~
建议天未黑晒时就去餐厅,因为入黑后就睇唔到出面既景色啦

当我入到去时不禁讲左句:「好靓呀~!」
店员笑住问我系咪第一次黎,可能佢已经习惯左呢个咁靓既工作环境了 XD

店内全采光设计,黄昏光线照射入黎配合柔和既钢琴声同古典装潢,整个画面十分唯美

大澳一品炒饭 $98
平时唔系特别喜爱虾膏既我,黎到大澳闻到虾膏原来系咁香,即管一试!
果然有惊喜呀,炒饭虾膏唔会太抢,份量适当。
入面有好多虾,最特别既系佢混合使用虾干+鲜虾。相比之下,虾干比鲜虾更好味呢~
虾干虾味较浓郁,同埋唔会太干太硬,系有水份的。大澳既虾干比我所认知既虾干原来好食咁多咖(←被美景冲昏头脑的人)
伴碟既酱汁都有虾膏味,但系味道调淡左,偏甜的。有少少似沙律酱咁。
炒饭干爽,仲有啲脆口细椒粒,口感独特。

大澳潜水艇三文治 $68
对大澳好着迷既我表示两味菜都要order大澳特产,哈哈
呢个潜水艇三文治比一般三文治既独特之处系佢加左大澳虾同鱿鱼
个法包烘到暖笠笠,外层脆卜卜。我系最钟意既加热左既包既,食冻冰冰包会不爽呢 = =+
虾同鱿鱼就有少少失望,味道较淡,如果落啲盐同胡椒会好好多~
另外仲夹左火腿、生菜、芝士、蓄茄等,好足料

Damm Lemon Beer $48
由于当日好热既关系我点左望落几得意既柠檬味啤酒,酒精只有3.2%,好清淡既生啤。
仲有啲柠檬汁既味道,系几特别既。

Iced Pineapple Punch $48
同行友人点左呢杯非酒精菠萝特饮,似系七喜+菠萝汁,唔会过甜,都几消暑

整体黎讲呢度既食物款式虽然唔算超级特别,但好食之余价钱唔贵(相对酒店同环境黎讲)、服务又好、配合一流既环境我会好推荐大家黎试。

感谢 Pinkpump

去过Tai O Lookout吗? 请分享你的经验!