“美味英伦风”

Brick Lane (金钟)
10/20周日
20:00
在线下单
香港排名第218 (共13,928家美食)
菜系: 英国菜, 酒吧餐, 咖啡馆
氛围类别: 特殊场合用餐
用餐选择: 户外用餐, 保护区
周围地区: 香港岛
2019年8月31日点评 通过移动设备发表

到客户办公室,离开时发现楼下有brick lane 金钟店,而且不用等位,立即决定去试一试。

龙虾班尼迪蛋配咸蛋黄荷兰酱。金钟店限定版。蛋煮得刚好,软滑的蛋白,流心的蛋黄,配上荷兰酱,香滑细腻。中间是龙虾肉沙律,爽脆可口,底下还有热松饼,非常有层次。

白酒香茜蚬意粉,蚬个头大无沙,意粉弹牙有阵阵蒜香味和酒香味。

威灵顿牛肉。外层有香酥金黄的饼皮,里有富丰肉汁的牛肉,味道香浓。

即焗酥皮苹果。肉桂苹果香,加上香脆酥皮,甜糯又有口感。

食物、服务都很有水准。

感谢 GelGel418

2019年8月30日点评 通过移动设备发表

食评:Brick Lane
平时出得旺角、尖沙咀食饭多,人流永远系个问题。想揾个宁静、可以倾下少女心事既地方食饭,真系唔易。最近,因为工作关系,去多左金钟,但冇谂过竟然有好地方食饭!

餐厅位置系中信大厦入面,可能因为平日同地点关系,食饭当晚人流唔多,真系好岩计密计。如果系情侣去撑枱脚,都好啱,唔会被打扰。星期五就可能会比较热闹,此终系商业大厦入面,番工人士一放工,就可以Happy Friday,聚下开心下。

餐厅环境算大,枱与枱之间好阔落,坐得好舒服,最吸引我就系有架单车吊系半空。服务员态度好好,好友善。总舍黎讲,餐厅质素都算好高。

1.Lobster Benedicts
Lobster Benedicts既卖相系最吸引我,用原只龙虾既形式去上菜。相信任何人见到都会想影番张相。除咗卖相靓之余,食材都好新鲜。龙虾事先处理过,食起上黎好方便,唔会麻烦。

2.Beef Wellington
餐厅既Beef Wellington好值得一试,用酥皮包住牛排,但唔会食到好济。味道啱啱好,牛排juicy。只系份量有点少,大份点就好。

3.Red Velvet
饭局既尾声,一定唔少得甜品。Red Velvet应该系全餐厅最靓既甜品,有种lady、优雅既感觉。对于我呢种钟意红色到傻左既人嚟讲,完全系抵抗唔到。味道上,有好强既玫瑰花味。不过对我嚟讲, 可以偏淡少少就好。

4.Child Only
野饮个名改得好特别,一睇到就谂系咪只啱小朋友饮,哈哈。卖相好缤纷,味道唔错,相信人人都啱饮,唔惊叫错唔啱饮。

感谢 smartboyeatallday
2019年8月29日点评 通过移动设备发表

放工同同事喺公司附近食饭,嚟到呢间成日都会经过嘅西餐厅,呢度嘅店员服务好好,满脸笑容,好亲切,唔单止会向我地介绍今日嘅special menu ,又不时留意我地嘅需要,主动上前帮助~

首先点咗lobster Benedict,事后先知原来系呢间分店嘅主打Benedict! 一上菜都忍唔住哗一声,见到龙虾虾头咁大,都即刻影相呃like先!一切开啲蛋黄涌出嚟,好治愈啊~

之后吃了红虾宽条面,店员教我地要先拆虾肉,将流出嚟嘅虾膏同虾汁捞埋啲面一齐!超级香又浓!

最后又吃埋Beef Wellington,系将酥皮包埋厚切牛肉,外面酥脆,入面系多汁牛肉,已经feel到呢道菜好考功夫,又多工序!好惊喜啊~

感谢 smartgirleatsallday
2019年8月22日点评

金钟的中信大厦除了是一栋写字楼之外,还有不少食肆,这间主要是吃英国菜。
前菜先来烟三文鱼凯撒沙律,三文鱼味道鲜美,凯撒沙律落了很多我最喜爱的巴马臣芝士,沙律菜也很清新。
龙虾班尼迪蛋配咸蛋黄荷兰酱,龙虾班尼迪蛋是一个很新的体验,这个没有在其他店试过,龙虾新鲜弹牙,另外流心的班尼迪蛋就使人非常有自愈的感觉。
威灵顿牛扒,这个是今晚最惊喜的,牛扒的酥皮咸得来带油香, 而且牛扒软熟,另外因威灵顿牛扒的做法外面的酥皮包著牛扒正正把所有肉汁锁起了,牛扒的肉汁更多更浓。

味道: 冇得输
卫生: 整洁
环境: 空间十足
服务: 殷勤
价钱: 合理

感谢 foodtasthunter
2019年8月21日点评 通过移动设备发表

Brick lane 系一间英国餐厅,除左炸鱼薯条外,一定要食班尼迪蛋。佢嘅班尼迪蛋煮得刚刚好,够滑;而炸鱼薯条大大份,超丰富。

感谢 JoyceW2056

去过Brick Lane (金钟)吗? 请分享你的经验!