香港
昂坪360缆车
今日开放: 上午10:00 - 下午6:00

体验昂坪360缆车的方式
3天前点评

因为之前未试过水晶缆车,所以1个月前已经决定今日去东涌昂坪一日游,同家人一齐玩个痛快。去到东涌港铁站行几分钟就去到缆车售票处,第一时间买水晶缆车票去昂坪360,搭缆车真系最方便,又可以沿途睇到一览无遗嘅大屿山风景,海景,机场景,山景,同埋仲可以见到有山上面嘅瀑布, 沿路嘅行山人。 而且侧边通风位可以有啲自然微风吹入嚟真系好凉爽。因为今次系坐水晶缆车关系,底部系玻璃,所以我哋无论向上,向下,向左,向右,向前,向后望都有唔同嘅景观畀我哋睇,亦都影咗好多好多相。而且我相信香港冇其他地方有水晶缆车,世界其他地方亦唔系话有太多地方有,真系好开心香港有水晶缆车, 好特别,又方便又快捷。提多少少,因为水晶缆车可能比普通缆车贵啲嘅关系,所以买票时条队特别短,所以好快就买到票,好快就上到缆车,悭番好多时间。
上到去发现有个叫"童游时光"嘅活动,小朋友可以喺个巨蛋巨大扭蛋机扭蛋。我个小朋友当然亦都第一时间去排队扭啦,佢抽到啲玩具都好开心,个扭蛋真系好大。 打卡景点!
之后又上咗天坛大佛顶,俯瞰落嚟,大屿山嘅景色真系一览无遗,行过五百几级楼梯都值得。而且大佛嘅壮观真系令人叹为观止, 而且佛堂嘅斋堂亦都有斋售卖,亦都非常美味。
之后去心经简林,亦系一个好靓好值得打卡嘅地方。 再之后去咗市集参观,有一个360VR体验馆,可以亲身参与多个刺激嘅虚拟实境游戏,真系又刺激又好玩, 而360动感影院嘅五维动感影院可以畀我有唔同角度嘅视觉,听觉,嗅觉,触觉,同埋动感嘅震撼。 而我觉得如果有小朋友同行嘅话,个香港巧克力艺术坊就一定要入去啦!因为入面有好多唔同主题,唔同味道嘅朱古力,可参观打卡拍照,同埋去品尝朱古力,最紧要系可以有DIY工作坊。最后一提其实呢度有巴士去大澳,只系大概十分钟车程左右,但系今日因为同小朋友一齐嚟嘅关系,而且又唔系好够时间,所以下次我再嚟嘅时候一定会再提早嚟,而且定会去埋大澳!

感谢 yanabearbear
3天前点评

一家人连同小朋友来这里游览,乘坐水晶车箱,小朋友也非常兴奋,可以看到沿路的风景,天气好好,可远望较远的地方,天气好来这里真的很好。

感谢 LAICHING1117

还不错,希望再接再厉!整体服务还是不错的,最近虽然香港反送中问题导致游客比较少,但整体服务还是不错!

感谢 DingkunC1

从东涌到天坛大佛,坐吊车是最舒服的选择,否则坐公车或的士走九曲十八弯的公路,会晕车的。360吊车车票可预早在旅游网购买,有折扣。

感谢 fe1c6ung

昂平360提供普通和水晶车箱。建议一程是普通,一程是水晶的,可以一次旅程感觉两种体验。水晶列车可以看到下面的山路,很美的喔

感谢 STKH3

上次来到行市集,今次就再去,去看了大佛像及大殿。坐缆车感觉稳定同速度快了,约 15~20分钟就到了昂平。走下睇下食碗山水豆腐花。开开心心过半日游 ~

感谢 baozebra