香港
发布
收件箱
搜索

“吃不到的Mochi - 但其他也很好吃”
Check-in Taipei的点评

Check-in Taipei
Eatigo
在线下单
香港排名第118 (共13,928家美食)
周围地区: 中环
周围地区: 中环
2019年9月15日点评

放工去咗呢间台式餐厅!七点开始已经大排长龙 最后八点先入到去!想食就要早少少排队啦!入到去比咗个角落头有少少沙发嘅位置我哋坐环境都几舒适气氛好好

一坐低因为太肚饿就叫咗好多嘢食 叫咗个有芝麻酱嘅秋葵早前菜开下胃 因为两个人就一人叫咗一个面!叫咗一个麻婆豆腐捞面同埋一个猪软骨鱼刀削面 麻婆豆腐捞面未不会太浓,不太吃辣的朋友也可以尝试 猪软骨大大旧啖啖肉,汤底味浓差啲饮晒成碗汤 最后必叫小食一定系芝士鳗鱼蛋饼!芝士有拉线效果,鳗鱼啖啖有肉,蛋饼唔会太厚,超推

饮品叫了一个菠萝特饮同埋木瓜牛奶!木瓜牛奶味道均匀不会太甜,超推

最后我最期待嘅麻糬。竟然。卖。光。了。 真系太高人气啦,眼见每一枱都再吃! 超可惜 店员提醒我们下次落单时要一齐下单!因为我习惯吃光主菜才叫甜品!所以错过了,想吃的朋友记住早点落单!

感谢 Nicoleyuiii

2019年9月6日点评 通过移动设备发表

香港经常有好多「过江龙」,又或者系充满创意同特色既餐厅。 之前同朋友试完日本菜,今次想试下新菜式,我同朋友都想食啲有特色既小菜~

星期三放工之,约左朋友喺中环见面。我地行行下见到一间叫「Check-in Taipei」既餐厅,个名咁得意,原来系一间地道既台湾餐厅。

餐厅不但设计风格彷如台湾餐厅,连播放既音乐都系台湾歌手既歌曲。我必须要点名一下,一位陪伴着大家成长,旋律动人,歌词充满诗意,唱法独特既周杰伦 Jay Chou,佢既歌曲亦系店内播放!

餐厅设计既餐牌精美,餐牌囊括多款精选美食~ 有头盘、小食、主菜、饮品等,每一道菜都非常吸引。 我同朋友先点左两个主菜,再点左两道台湾特色小吃,十分期待

芋泥咸蛋黄蛋饼 $75

第一道上既菜系芋泥咸蛋黄蛋饼,呢道菜系店内既精选菜色。我地其实有多款蛋饼都好想试,例如松露玉米蛋饼同埋日式鳗鱼起司玉米蛋饼️。但因为我系咸蛋黄控,所以最后拣左芋泥咸蛋黄蛋饼

我真系好耐冇食过台湾既蛋饼,对上一次已经系两年前,今晚食到蛋饼真系好感动 我最欣赏蛋饼既地方系佢皮薄而烟韧,而且内里可以放入各色各样既食材。

芋头夹喺蛋饼中间,外面洒上咸蛋黄碎,估唔到咸蛋黄同芋头既味道都几夹,既似甜食又似咸食。蛋饼口感丰富,而且一啲都唔油腻,系绝佳小菜。我地好快就将蛋饼一扫而空,连碟上既蛋黄碎同肉松都唔放过

手绘双色盐酥鸡 $85

呢道菜简直系色香味俱全,盐酥鸡一上枱就已经香气四溢,再配上手绘既双色图案,富有创意特色。黄色既系柚子酱,而绿色既就系芥末酱。呢道系其中一道令我地赞不绝口既小食

啲炸鸡甜甜地咸咸地好过瘾,佢出面既脆皮好薄身,冇咁热气~入面既鸡肉鲜嫩多汁,非常滋味。我好中意点芥末酱,令到炸鸡更加香口惹味

我地分别点左一碗台丰牛肉面同埋一碗黑蒜香油牛肉面。牛肉面质素都好好~牛肉汤浓郁得黎,又带点小清新可能因为放左干既虫草花,所以个汤饮落好甘香。每碗都有半只糖沁蛋、两件豆腐干、两条油条、虫草花同埋油麦菜。

黑蒜香油牛肉面 $118

呢碗黑蒜香油牛肉面系我点既,我选择以配刀削面。自己本身都好中意食刀削面,因为比较有嚼头。 呢碗刀削面面条软硬适中,几弹牙 黑蒜香油汤头令牛肉面变得更香浓!

至于牛肉比较多系瘦肉,唔会全部都系肥膏,食得多都唔会有罪恶感 牛肉鲜嫩多汁,入口即化,香滑无比。中意食牛筋既朋友有福了,呢到既牛肉面每碗都会有一片系牛肉连筋,烟韧弹牙。

台丰牛肉面 $108

朋友点既台丰牛肉面系Check-in Taipei 既招牌菜,我地见到好多食客都会点呢款牛肉面。朋友的拣左拉面,口感爽口弹牙。朋友非常满意牛肉既味道同质量,亦话啲豆腐干同油条好有特色。

经典珍珠奶茶 $42

喺等紧主食黎到既时候,我地点左杯饮品~呢杯系台式珍珠奶茶。呢个奶茶甜度适中,配埋烟韧弹牙既珍珠,不愧系台湾闻名既特式饮品,甚至比我地喺台湾饮到既珍珠奶茶更好味

我觉得「Check-in Taipei」系一间有诚意既餐厅,佢地一啲都唔马虎,由店铺装潢、菜式到服务,每一样野都做得好足,令食客有宾至如归既感觉。我地就系咁样感受左一晚台北既风光,亦勾起我想飞往台北既心思 ☺️

感谢 fooooodparadisee
2019年8月31日点评

作为QQ控,一直都很想试淡水名产的鲜奶麻糬,原来不用亲身飞到台湾,在中环SOHO的Check-In Taipei 都可找到呢!

店内面积不大,人多时亦坐得比较挤。

即使这天是平日,来到就已经全场满座,店外排满长长人龙,不过人流亦算去得快,等了约15分钟就可入座。

餐厅走新潮台式料理路线,虽然选择不多,但比起平时常见的大路台湾菜更有特色。

炸地瓜薯条 $65

选用来自台湾的地瓜,蕃薯味浓,就如蜜糖般溢出来天然香甜。

厚切蕃薯条质地密度高,香甜粉糯,咬下去特别外脆内软,撒上酸甜的甘梅粉,极之醒胃。

松露玉米蛋饼 $68

蛋饼饼皮富有蛋香,吃起来软嫩、Q弹,口味简单朴实,就是经典台式古早味。

蛋饼里面酿满澎湃份量的黑松露酱和粒粒天然香甜的玉米,散发浓郁松露香气,菌香满溢。

手绘双色盐酥鸡 $88

分别配上浓滑的黑松露酱和酸甜柚子酱,为这道经典台式小食带来味觉新冲击。

盐酥鸡即点即炸热得烫口,鸡皮和粉浆不会过厚,一咬开肉质相当嫩口且干爽酥香,炸得干身不油腻。

溏心蛋鲁肉饭 $48

溏心蛋的软嫩蛋白包裹着半熟晶莹的流心蛋黄,满溢浓浓蛋香。

卤肉油亮色美,质地软嫩,缭绕浓郁酱香,米饭煮得粒粒分明,不会过干或过黏。

伯爵茶冻QQ芋圆 $65

一碗有齐芋圆、蕃薯圆、爱玉、珍珠、自家制伯爵茶冻和绿豆,配料超丰富,原来糖水也可以很饱肚 XD

芋圆、蕃薯圆和珍珠烟韧有咬口,加上口感滑嫩的伯爵茶冻,茶味余韵会在口中缓缓散开,也可中和甜度。

黑芝麻奶奶麻糬 $68

跟从原祖配方,以日本鲜牛奶制成,无添加任何奶精及糯米粉。

加入木薯粉令麻糬带有Q弹黏度,碟面舖有海量芝麻粉,沾上粉后就可用筷子画叉切开。

原来鲜奶麻糬的质感和平时的麻糬截然不同,冰冰凉凉而又相当滑嫩绵柔,入口即溶,感觉似是吃奶冻,满口都是芝麻香。

柠檬冬瓜茶加珍珠 $47

冬瓜茶去火又解渴,加入柠檬汁降低甜度,清新酸甜更消暑。

蜂蜜绿茶加珍珠 $47

清雅的绿茶茶香混和天然甘甜的蜂蜜,甜度亦不过高,加上大颗珍珠,质感粉糯QQ富有嚼劲。

感谢 Eunicep4
2019年8月9日点评 通过移动设备发表

【可定期check-in 创新fusion台湾菜】
________________
1. Oreo奶奶麻糬($75)
将白雪雪嘅奶奶麻糬同Oreo碎混合一齐,用筷子切来切去,食落凉凉地,连埋Oreo,甜度啱啱好不过想食就要提早讲声,叫店员留定,如果咪好快卖晒
彤乐评分:8.5/10
2. 芋泥咸蛋黄蛋饼($75)
又芋泥又肉松咸蛋黄,通常就系咸咸甜甜咁,但最意外系个皮,俾以前薄左之外,又冇咁易散开,点少少糖浆同炼奶,更吊出芋泥香
彤乐评分:8/10
3. 麻婆豆腐捞面($148)
辣辣地嘅麻婆豆腐,狗上肥瘦适中嘅肉碎,带出蟹肉嘅味道,同面捞埋一齐,真系食唔停口呀!
彤乐评分:9.5/10
4. 鲨鱼骨豆乳汤($135)
我影左一阵相,啲油炸鬼依然好脆口,朋友真系冇介绍错,个鲨鱼骨汤超鲜甜,刀削面又有口感,而我最欣赏就系厚切大嚿牛腱,仲要好腍身
彤乐评分:9/10
5. 鲜木瓜牛乳($52)
味道偏淡一啲,但饮到阵阵木瓜同牛乳香,仲有木瓜食
彤乐评分:7.5/10
6. 绿豆沙牛乳($48)
出奇地唔错,有绿豆沙蓉,同牛奶夹埋好match
彤乐评分:8/10
____________________________________
Check-In Taipei
地址:中环苏豪荷李活道27号地舖
营业时间:星期日至三:12:00 - 16:00,18:00 - 22:30;星期四:12:00 - 16:00,18:00 - 23:00;星期五至六:12:00 - 16:00,18:00 - 23:30

感谢 tung_entertainment
2019年8月10日点评

和老公听完讲座,想吃台湾菜,不如就到这家老公带小妹几年前来过的餐厅,要知道要有相当的实力才能在这个中环Soho区生存这么久。

先点我和老公最爱的炸番薯条,新鲜热辣,外脆内软,番薯甜甜的,加上旁边的酸梅酱,吃到停不到口。
芋泥咸蛋黄蛋饼( $75 ),蛋饼是台湾的著名小吃,这个蛋皮不是全蛋,是加入了麻薯粉,带点烟靭,加上甜甜的肉松和咸咸的咸蛋黄,中间的芋泥味道很夹。

卤肉伴台湾A菜 ( $75 ),想吃卤肉,这个卤肉伴台湾A菜,即是油麦菜,也是一个不错的选择,菜亦十分新鲜爽口。

台丰牛肉面刀削面( $108 ),老公点了这款,牛肉汤味道香浓,店主青这里的汤底是昨晚肴制的,用了十足,牛肉亦很腍身,刀削面够烟韧弹牙。

猪软骨鲨鱼骨豆鱼汤拉面($145),小妹则点了这款,贪又有猪软骨,又有鲨鱼骨,够多骨胶原,猪软骨分量十足,很腍很有胶质,而鲨鱼骨汤味道鲜甜美味,口感香滑。

见到餐牌有这个奶奶麻糬,很想吃,但可惜只有晚市才能供应,唯有下次再来。

要吃好味的台湾菜,这里是不错的选择,不过餐厅假日中午时段都比较繁忙,可能需要等位呢。

感谢 mjwinnie

去过Check-in Taipei吗? 请分享你的经验!