“地道乜唛鸡蛋仔,好食十五蚊一底”
乜唛鸡蛋仔的点评

乜唛鸡蛋仔
香港排名第5,374 (共13,891家美食)
描述: 香港首創***榛子朱古力味雞蛋仔***
描述: 香港首創***榛子朱古力味雞蛋仔***

店铺:乜唛鸡蛋仔 (佐敦)
地址:佐敦渡船街38号建邦商业大厦6号舖

仲记得建邦商业大厦系我以前学瑜珈嘅地方,有时上堂前赶时间嘅话就会系楼下嘅乜唛鸡蛋仔买返兜鱼蛋烧卖同捞面就当一餐,随住小食店嘅改革,依家除左多左好多唔同种类嘅小食同台式饮品之余,传统香港小食鸡蛋仔同格仔饼嘅味道都多左好多

不过宗于原味嘅我,都系想食返原汁原味嘅鸡蛋仔同格仔饼,所以就各点左一份

原味鸡蛋仔($15)同原味格仔饼($18)都系即叫即整,除左拎上手热辣辣之外,仲更加系香脆可口,$15一底鸡蛋仔真系算平喇,依家有啲出名少少嘅鸡蛋仔店都卖到成三十几四十蚊一底,再加上以小店黎讲乜唛鸡蛋仔都真系水准好高,以往食过一啲小店嘅鸡蛋仔或者格仔饼都系好腍又唔脆,而且好多都系整定一比钱就有得比你食,比我拣嘅话我宁愿等多一阵但系有一底新鲜出炉嘅。呢到嘅格仔饼亦充满浓厚嘅花生酱,渗透系每一格,咬落口系脆之余仲有好香嘅蛋香同花生酱味,我想要嘅好食传统地道小食果然无令我失望,下次经过一定会再黎帮衬

感谢 hinsonfoodhk
2019年1月21日点评

特意去一尝网络评价很高的人气格仔饼,格仔饼外脆内软,由于点了多酱老板亦不吝啬给了很多酱所以拿上手非常重手,而且内里还放了花生碎所以食落好香。价格也很便宜,店内还有很多其他小食。

感谢 msdink
2016年8月9日点评

为了一尝抹茶红豆鸡蛋仔而来,结果没有失望,抹茶味道够浓,香脆的鸡蛋仔加上微甜软绵的红豆蓉,口感丰富。

感谢 mmkm_margaret

去过乜唛鸡蛋仔吗? 请分享你的经验!