香港
发布
收件箱
搜索

“美式风格 薯仔控必到😍”

Green Waffle Diner(铜锣湾店)
在线下单
香港排名第1,701 (共13,951家美食)
菜系: 各国料理
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2019年8月25日点评

同几位旧同学约食饭,我提议食green waffle

小食:芝士焗肉酱薯条 薯条系粗身多薯肉种,可以沾到多啲芝士同肉酱 肉酱几浓郁,唔会令薯条太湿而变淋

话明美式就梗系多薯仔
主食:牛肉粒薯粒镬仔 HKD103 for baby size
薯粒镬仔系green waffle一开张就有嘅菜式,自己一个人食又得,多人share都得 有正常肉量,多肉量同素食嘅选择 呢个牛肉粒薯粒镬仔嘅牛肉粒都几香,另有少少洋葱同菇类,唔算好肥腻 最上面嘅水波蛋有少少甜椒粉调味,好夹

主食:香煎三文鱼菠菜意大利饭 HKD168
菠菜汁有少少忌廉香,但主要都系由菠菜蓉组成,啖啖都系好香嘅菠菜鲜味 煎三文鱼都大旧,同表面煎得好香脆 饭量系好多,饭之中仲有啲菇类,食感几好

呢度侍应生服务都几勤快,会keep住帮客人添水
落单方面就系客人用QR Code连上佢地系统拣菜式嘅,都几方便
餐厅本身几适合一班人聚会,而且菜色选择都几多,份量大而且适合分食
尤其推介俾钟意食薯仔同waffle嘅食客really

感谢 lamkajam

2019年8月8日点评 通过移动设备发表

呢一间窝夫餐厅我一直想试好耐,今次终于有机会同个朋友黎食。佢嘅窝夫当然要叫,另外叫了一分全日早餐。窝夫不是松软那种,但味道不错。全日早餐份量很足,超饱肚!

感谢 JoyceW2056
2019年4月26日点评 通过移动设备发表

到希慎广场寻找餐厅吃晚餐,这餐厅位于商场高层,星期日晚上来到都不用排队,有全日早餐,铁锅薯仔锅,份量都可以选择,味道很好

感谢 hiuwaiwai
2019年4月20日点评 通过移动设备发表

在铜锣湾晚饭后,朋友想吃松饼,在网上搜索到附近这家餐厅。松饼味道不错,但有点偏硬,我们另外点了一伯爵茶,还满香的。

1  感谢 AudreyPO4
2019年4月11日点评 通过移动设备发表

很久没有来过希慎广场揾食, 云云餐厅中我们选了位于13楼 Green Waffle Diner
因为朋友和我也喜欢吃WAFFLE , 这就是最大的诱因。

星期四晚上的希慎广场人流不多,人流只涌上有餐厅的楼层。
幸好朋友先来 Green Waffle 揾位, 避免了等侯, 因为过了七时多已经虽要等位了。

餐厅面积也不算细,一进入餐厅是一张大长枱,可供客人无限搭枱, 又有叉电位 ¸
餐厅的另一端空间感十足的卡位, 客人一入坐, 店员会先放一张有QR CODE 的纸条供客人自行落单, 这方法对我来说又方便又快 , 一定不会落错单, 而且清楚地看到收费。

我们点了必食之选 [香辣蕃茄香肠薯粒镬仔] $110
以黑色镬仔上,份量颇多,材料十分丰富, 有香肠、炸薯粒、青尖椒、洋葱、车厘茄、水煮蛋两粒及车打芝士等。 先轻轻地戳穿水煮蛋, 蛋黄如爆酱出来, 应该是用上美国大蛋, 蛋黄
色泽鲜黄, 蛋香浓郁。 再捞埋半溶车打芝士, 令味道和层次也更丰富。
虽然薯仔是先炸过, 但食落一点油腻感都无, 外脆内软, 好好味, 洋葱亦煮得好软又甜,
惹味好食, 真心不错。

自选窝夫 , 从几款窝夫口味中选择,随意配搭出自创的口味,
配料可以千变万化, 加上雪糕、 水果、 TOPPINGS 、 不同的酱等。

我们以单简为主, [斑兰味] 窝夫$48 配 朱古力酱 $12
随窝夫送上牛油一片,可惜窝夫上枱时间和主菜只隔数分钟, 当我们吃过主菜后窝夫已变冻。
就算牛油亦不溶直接影响了味道, 我们快速地将较稀朱古力酱淋上面, 一啖将窝夫放入口,
老实讲斑兰味唔系几出, 亦可能是朱古力较甜,窝夫亦唔够香脆, 实在失色。

感谢 Fiona L

去过Green Waffle Diner(铜锣湾店)吗? 请分享你的经验!