“百吃不厌玩味赌城🃏”
Little Vegas的点评

Little Vegas
Eatigo
香港排名第856 (共13,926家美食)
菜系: 咖啡馆
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾

|| 百吃不厌玩味赌城 ||

四五年前系呢间餐厅食过一次之后,就踏上左条不归路,有铺会定期会上黎食下佢既瘾,不过佢都真系长期多人
▪️ 意大利鲜茄海鲜意粉(7/10)118
本身以为系蕃茄酱汁会比较稠身,出到黎原来系似蕃茄汤,都可以做到挂汁,亦有唔少蕃茄粒,食落都够蕃茄味海鲜有鱿鱼同埋虾,两者爽口弹牙,而意粉会系偏向软身
▪️ 孖宝比萨(7.5/10)128
要左个喇沙海鲜比萨拼赌城至尊比萨,呢度既比萨一向都系薄底脆身,带有少许芝士拉丝,前者有阵阵喇沙香,配料系有鱿鱼、虾、豆卜,后者就系有肉酱、肠、菠萝、蘑菇、灯笼椒等等,个人会觉得前者既味香口一点钟意佢多啲
▪️ 鸡翼好多重奏(7.5/10)78
除左麻辣口味以外既通通都要左,即系有水牛城、玫瑰、柚子三种味,然后每款口味三只但原来全部本身都少辣,好彩唔系好食到辣既我都顶到水牛城会系酸咸酱汁,玫瑰有好多糖浆够晒香甜,柚子味反而就唔算好浓要靠个少辣提味
整体评分(7.5/10)

Little Vegas (铜锣湾)
地址:铜锣湾耀华街3号百乐中心25楼 (铜锣湾站A出口)
营业时间:
星期一 18:00-22:30
星期二至四 12:00-15:30;18:00-22:00
星期五至日 12:00-15:30;18:00-22:30
#FoodieTWY铜锣湾
#FoodieTWY香港
#hkig #hkfoodie #foodie #foodblogger #foodporn #foodlover #foodaholic #foodpics #foodstagram #instafood #topcitybiteshk #topcitybites #uhkfood #ufoodphoto #presslogicholiday #香港美食 #吃货 #相机食先 #一路食一路post

感谢 foodietwy

#foodieam小分享系列

对上一次黎Little Vegas已经系3年前,当时食咗啲咩,味道系点样都真系无乜印象,唯一最记得嘅就系佢地喺每张台都摆咗一杯糖,俾客人任均选择。今次就点咗一客鸡翼三重奏-水牛城、柚子、玫瑰($78)、海鲜菠菜忌廉汁扁意粉($128)同埋孖宝Pizza-喇沙海鲜及好惹味避风塘鱿鱼($128)。
鸡翼三重奏-水牛城、柚子、玫瑰
水牛城同柚子味嘅鸡翼平时都食得多啦,但系玫瑰味真系第一次试,本身仲担心会唔会好奇怪,但原来又出奇地夹,味道同蜜糖鸡翼有点相似,不过就额外增加了淡淡的玫块香。
海鲜菠菜忌廉汁扁意粉
呢个意粉够晒真材实料,海鲜份量充足,虾仁、带子等嘅海鲜应有尽有,酱汁十分creamy,好味!
孖宝Pizza-喇沙海鲜&好惹味避风塘鱿鱼
两款口味嘅Pizza都够晒特别,尤其是喇沙海鲜,都系第一次见到豆卜出现喺pizza上面,亦都真系充满喇沙味。而且呢度嘅pizza都系薄批,岩岩上台嘅时候最为香脆,记得要趁热食啊!
可能下次黎Little Vegas又系几年之后,希望下次黎嘅时候可以会有更多惊喜,以免食完之后又唔记得晒啲味道。

地址:铜锣湾耀华街3号百乐中心25楼

感谢 foodie-am

今次二访Little Vegas试下Lunch time系咩环境,
点知一样同夜晚都系爆哂埸,太夸张了吧?
可能铜锣湾食正office放饭,感觉好似成间餐厅
24/7都系咁多客。其实呢类特色Café好少系香港有,
特别在于设计大胆,例如大灯泡、酱上地板既涂鸦、
骰仔盐樽配合美式风格既野食的确令我有置身于
五光十色既不夜城 - Las Vegas一样。所以呢个
都系其中一个原因令我想再次encore!
黑松露野菌长通粉 - $116
当然必点我最爱既黑松露啦,呢个野菌份量
都几多,每一啖长通粉都沾满哂浓浓既松露味道。
长通粉烚得岩岩好,咬落软硬适中。加埋浓厚既
忌廉白汁,令到整体口感同层次都变得更加丰富。
福 ▪ Juicy牛肉芝士汉堡 - $112
以最基本既牛肉汉堡扒、酸瓜、芝士、蕃茄、
生菜组成既美式汉堡,绝对要大赞既系面包烤得
非常松脆,半溶芝士包住厚切牛肉。食落唔会
太咸,而且肉汁丰富唔干身,肉汁仲漏到成手都系。
配搭埋薯条一齐上,所以一定要加返生菜中和返油腻感。
▪ 宇治抹茶鲜奶 - $48
▪ 夏威夷果仁朱古力- $48
▫ 野饮方面,分别试左两款包括抹茶鲜奶
同埋特色朱古力,最钟意就系抹茶。佢既茶味
好出之余,鲜奶又够幼滑,但又唔会好甜,饮得过!

感谢 lankiman6330
2019年9月4日点评

记得两年多前,曾经去过这间餐厅食Tea,但不太记得当时的味道。早排朋友生日,提议去铜锣湾食西餐庆祝,最后决定去Little Vegas~
——————————
明太子忌廉天使面 $106
朋友极力推荐叫这个明太子忌廉天使面,果然没有介绍错。一上菜就知真材实料,整盘意粉劲Creamy多汁,明太子和忌廉味非常浓郁,还有些蘑菇和洋葱,中和了油腻感两个人share刚刚好

命运赌城小食拼盘 $108
想不到这个小食拼盘份量这么多,即叫即炸,香脆可口☺️由于小食是随机出,我们就有薯角、鸡翼、肠仔、炸鱿鱼圈等,非常丰富!其中最喜欢炸鱿鱼圈,炸粉不会太厚,鱿鱼鲜味弹牙,好食

喇沙海鲜pizza $126
起初以为Pizza会系厚批皮,但原来只是薄薄的一片这个喇沙海鲜味道不错,有浓浓喇沙味,虾和鱿鱼食落弹牙~ 不过略嫌批饼太薄,食起来没有口感,但朋友特别喜欢食

感谢 haru d
2019年9月1日点评 通过移动设备发表

Little Vegas -迷你拉斯维加斯

一看到餐厅名字就知道是跟赌城拉斯维加斯主题有关,餐厅装潢别树一格,当中带狂野的感觉,水泥色的地板配上色彩缤纷的桌椅,桌子更是点阵图风格,令人难忘的设计。

命运赌城小食拼盘
名符其实的赌城拼盘,因为小食种类是随机出的,赌赌你的运气。
小食包括炸薯波、薯角、薯条、炸鱼手指、炸鱿鱼圈、炸洋葱圈、焗生蠔、炸鸡翼、焗波特菇等。
今次有炸薯角、炸鸡翼、鱼手指和洋葱圈,每样也即叫即炸热腾腾的。

明太子忌廉天使面
满满的忌廉酱汁,加上海量多的鲜味明太子,酱汁完全挂在天使面上,配料加份洋葱片和菇片,口感也丰富了。

福.JUICY牛肉芝士汉堡
层次分明多layer的汉堡包,有牛肉汉堡扒、酸瓜、芝士、蕃茄、生菜,酱汁可选烧汁或蜜糖芥末汁,爆多肉汁的牛肉汉堡扒、热溶芝士和爽口蕃茄生菜。

感谢 justforshan

去过Little Vegas吗? 请分享你的经验!