“终于一尝铁板香煎活鳗鱼”

莆田 (利舞台广场)
在线下单
香港排名第334 (共13,926家美食)
菜系: 中餐
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2019年9月2日点评 通过移动设备发表

今日我同同事黎到铜锣湾莆田食饭,上次无食埋味铁板香煎鳗鱼已经一路心思思想食,今日终于可以食到啦

莆田扁肉汤
上次饮过真系好好味,肉味鲜且肉香味浓,汤底因为加左醋,带小小酸味,餐前饮特别开胃

一品醉蚶
半生熟嘅蛳蚶好嫩滑、好肥美,洗得好干净、亦无腥味,蒜味香、微辣,yummy

铁板香煎活鳗鱼
真系如menu所写‘只用盐煎就很香’鳗鱼肥美,加上海盐后钓出鳗鱼嘅鲜味,鱼皮卷曲酥香,鱼肉煎得金黄色又香又脆

渔民紫菜焖饭
同事无饭不欢,于是我今次叫呢个渔民紫菜焖饭。我之前食过呢个饭,知道饭焖得好香,尤其是加上紫菜令焖饭更有口感,同事都大赞

闽香洋烧排
望见颜色真系好开胃猪肋骨腍得黎,仲好重肉味同有少少头,牙力唔够都食到

辣妈酱
食饭时我手多多落左啲辣妈酱试下,点知试过后唔落唔得酱汁辣度只系微辣,但蒜粒、洋葱等看得见嘅香料配搭下,酸酸甜甜好开胃食完晒饭后忍唔住要买返樽返屋企食

感谢 mcpig2003

2019年8月21日点评 通过移动设备发表

今日同同事庆生,倾紧食咩既时候竟然发现佢觉得莆田唔好食!但我们另外几个都好钟意,我们怀疑佢上次唔识叫,所以决定带佢去食多次睇下会不会改观!

入门口见到有个大煲,原来是免费姜茶,试了少杯,好味呀!

先叫了个特色冰镇苦瓜($52),话说我第一次黎莆田就系食呢个但竟然食完先知有蜜糖可点!十分后悔!今次再食就醒啦,苦瓜的确是几苦的,但几钟意个冰镇效果,同埋佢薄切变左好容易入口,同埋加左蜜糖(应该沟水的,稀稀)苦中带甜真系好食好多呢!

另外有个虾苗伴紫菜($55),有d好细既虾仔,紫菜不会噎著,不错!

叫了两条招牌菜「百秒黄花鱼」($78),原来有原味和蕃茄味之分,第一次试蕃茄味,主要系个汤不同,条鱼食落分别不大,都系咁滑。

还有「蛏子炒蛋」($109)有好多蛏子,第一次食,肥美好味!与蒸蛏子是两种截然不同的口味。「蒜蓉蒸蛏子」($109)好香,闻到都流口水,份量都多!好入味好正!

酥炒芋心($92)都有惊喜,表面有点糖浆,甜甜脆脆,感觉有点像反砂芋但无咁多砂糖在面,芋心香软。

我食饭就钟意有米落肚,所以都叫咗一个「渔民紫菜炒饭」($88 ),味道偏淡带有阵阵紫菜香气,湿湿地易入口。

另一个同事点都要饮个扁肉汤,咁确实我都好钟意嘅,啲扁肉真系好正啊!一锅好似$78够晒四个人饮!

结果食完呢一餐,生日同事都话对莆田改观呢!

感谢 shunsumjourney
2019年8月18日点评 通过移动设备发表

最近去左莆田食饭,之前知道佢地出名食蛏子,不过佢地呢排做紧鳗鱼节,就试下鳗鱼啦
铁板香煎鳗鱼 - 鳗鱼煎得好香脆,金黄色,仲切到细细旧,好方便食
一品醉蚶 - 有啲似潮州式嘅蛳蚶,有蒜蓉同辣椒️,呢个冇乜地方有得食,钟意食蛳蚶嘅朋友唔好错过呀
莆田扁肉汤 - 扁肉原来系好似细细粒嘅云吞咁,呢个汤酸酸地,几开胃㗎
闽香洋烧排 - 呢个排骨问得超淋好入味,啲肉仲好滑添
渔民紫菜焖饭 - 呢个有啲似中式risotto咁,啲饭焖到好淋,口感唔错㗎

感谢 bobochan111
2019年8月3日点评 通过移动设备发表

餐厅:莆田 (铜锣湾)
地址:铜锣湾波斯富街99号利舞台广场7楼A舖

来自新加坡嘅福建中餐品牌,系亚洲有60几间分店,香港亦占有7间餐厅嘅莆田,铜锣湾店连续4年荣获米芝连必比登推荐餐厅,临出发去尼泊尔前,终于有机会去试一下

精美四小拼 $129
呢个四小拼有虾苗伴头水紫菜、水晶猪蹄冻、卤水嫩豆腐同九转小肠,全部都系凉菜,亦都好有特色
紫菜酸酸甜甜,食落仲有虾苗嘅咸香,同平时食嘅好唔同,头水紫菜一年只系采集一次,系紫菜当中嘅黄金
九转小肠都系第一次试,饱实嘅小肠爽口烟韧,粉粉地,唔会有臭味,仲带有少许脂肪

莆田扁肉汤 $22/碗
福建嘅经典菜式之一,每碗仔都有成十粒八粒扁肉,扁肉鲜甜滑嫩,汤底偏咸,不过鲜味依然突出

莆田卤面 $88
镇店之宝,亦都系福建经典之一,一碗面有12种食材,系莆田主食类嘅No.1,由虾、蚬、几款蔬菜等熬制而成,鲜味够出,面条幼滑,汤底浓郁,打左芡汁之后仍成少少糊状咁,够特别够好食,难怪系主食嘅No.1

莆田哆头蛏黎至湛江哆头村,当地人养蛏已经有600几年历史,亦系中国优质蛏子产地之一,果到嘅海水盐份相对较高,所以食落更加鲜甜,莆田共有八款食蛏方法,叫两款都只系$198
叁芭爆蛏肉以东南亚传统风味嘅叁芭酱汁爆香蛏子同韭菜,炒得香辣惹味
铁板盐焗蛏子热辣辣上枱,以铁板方式用海盐焗蛏子,直接将蛏子嘅鲜甜带出黎,原汁原味

感谢 hinsonfoodhk
2019年7月30日点评 通过移动设备发表

较早前于别家分店食过莆田海蛎节既食材,觉得几有水准。今日行过见到换左宣传,推广「蛏霸」,咁就吸引左我依个蛏子迷入去见识下。

哆头蛏节主打推介有八种食法,任选两样$198,几抵!(外面小炒价都差唔多)所以依个孖宝基本上系必食,另外仲叫咗少少冷盘、汤同埋米粉饱下肚。
_______________________________________________

一品醉蚶 $82 (例)
传统福建菜未必周围都有,依道冷盘都极为少见。半生熟醉壳薄肉厚,无泥鯹味,配上蒜香同辣椒微辣,醇香爽口。

莆田扁肉汤 $22/位
食主菜前,饮碗汤暖下胃。所谓扁肉就好似一粒粒细云吞,一口size。皮薄馅香,汤微微带酸,有啲海带几爽口,仲几开胃。

蒜蓉蒸蛏子 及 铁板盐焗蛏子 $198 (孖宝价)
最期待既蛏子叫左两款食法,一款蒜蓉蒸,一款铁板盐焗。前者会比较湿润,配上豉油,如果有粉丝,送饭一定好正。后者看似干身,但因为全盘原只盐焗,蛏子依然保留到肉质水份同鲜味,原汁原味。

兴化炒米粉 $88 (例)
兴化米粉非常幼细烟韧,炒得干身。好多配料炒埋一碟,份量多。用黎送蛏子食,几唔错。

感谢 VINCINIUM

去过莆田 (利舞台广场)吗? 请分享你的经验!