“打卡一流”

HeSheEat Cafe (记利佐治街店)
在线下单
香港排名第33 (共638家甜点)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2019年8月25日点评 通过移动设备发表

[铜锣湾~HeSheEat]
今日同食呢间出名甜品同打卡一流嘅地方,我哋两个肤浅嘅女人‍♀️不过其实佢嘅咸点都几好食
1️⃣烧馒鱼滑蛋盖意式红饭 $98
冇骨鳗鱼好大条好厚肉,质素绝对同XX鳗鱼专门店有得Fight,滑蛋真心好似少女嘅皮肤咁滑脱脱,唔会出水唔会干争争,而且仲有啲紫菜作为点缀。蕃茄汁饭嘅蕃茄味酸酸甜甜几开胃,饭嘅质感比较似意大利饭,相对上会比平时食到嘅饭硬身少少。再加上鳗鱼捞饭真心正仲有少少沙律配菜
‍♀️美味指数:7.25/10
2️⃣宇治金时(红豆,白玉,黑糖)麻糬厚焗松饼 $65
牛油厚焗松饼松软绵密,唔会实滴滴咁。抹茶雪糕有少少回甘味,唔会系好甜啲真心正
‍♀️美味指数:7.51/10
3️⃣三重芝士大蘑菇黑松露牛肉汉堡 $95
最值得一赞嘅系佢嘅黑松露味真系好浓郁,闻到嘅味道反而冇食落去咁浓郁。蘑菇味道超香浓,黑松露再加芝士同肉就变咗四重冲击芝士大大块好惹人犯罪好有一口溶咗佢嘅感觉,不过佢就冇得拉丝嘅,配牛肉就一流。汉堡面包望落去就有少少干争争嘅感觉,但系咬落去果下竟然好有惊喜外脆内松软绵密。
‍♀️美味指数:7.52/10
4️⃣冻鲜奶咖啡 (dinner combo +$25)
鲜奶同咖啡☕️嘅比例啱啱好,唔会比其中一个抢咗个味道,而且因为冇落糖浆,所以我觉得更加正
‍♀️美味指数:7.20/10
5️⃣夏日水果红茶 (dinner combo +$25)
呢个就比较甜身,水果份量都几多,不过红茶嘅味道唔算重
‍♀️美味指数:6.25/10
整体来讲,想同朋友谈谈心打打卡又食好西,呢度性价比高!

感谢 michelintummy

2019年8月22日点评

You know what I mean, STRESSED is DESSERT spelled backwards.
早就知道铜锣湾地带有间极受年轻人欢迎既
Dessert Cafe,一直都行过都见到爆哂人龙,
今次的起心肝约埋个朋友一齐感受一下年轻活力感觉!
餐厅设计开扬,有大型落地玻璃,采光度一流,
个view就正到爆啦,今晚我专攻法式甜品为目标,
听讲呢到既甜品水准拍得住五星级酒店,
质素咁有保证,唔试下真系对唔住自己!
红花海鲜烩意大利饭 - $110
嗌左咁多甜品,无返个主食的确会差咁d,
一于整返个海鲜Risotto过下瘾,果然无失望,
带子两边煎得香脆,咬落啖啖肉够嫩滑,有鲜味,
米粒用既系真正意大利货,食起上黎有烟韧咬口,
但唔会过硬,几岩香港人口味!
日本牛乳刨冰 - $52
▪ 宇治抹茶
▪ 红豆
▪ 白玉
▫ 夏天杀到埋身,刨冰就系用黎降温既绝技,
呢个用日本明治牛奶制作,所以啖啖都食到奶香味,
口感相当幼滑,我拣左宇治抹茶口味,
先将牛奶打成刨冰,混合抹茶Latte,仲有衬到绝既
日本红豆同白玉丸子,整体层次感出哂黎。
而且甜得黎唔会话有好济既感觉,好味又抵食!
芒果拿破仑 - $55
拿破仑讲求密度、层次、口感,呢个绝对水准
之上。酥皮够挺身,仲好香脆,入口唔会好易散,
牛油香够浓郁,中间吉士酱唔算太甜,
芒果肉够新鲜,呢个真系无得投诉呀!
焦糖苹果酥皮挞配杏仁雪糕 - $58
最钟意酥皮挞系因为贪佢即焗即出果种热辣辣
脆卜卜既质感,加埋一球杏仁雪糕,一冻一暖,
享受果种冰火七重天既感觉,特别爽爆!
旁边放左金黄色经焦糖煮制过既苹果粒,
半爽半腍带少少酸酸甜甜既味道,呢个绝对系我大爱呀!
食到咁多野埋单都系300蚊左右姐,会唔会太抵玩先!

感谢 lankiman6330
2019年8月19日点评 通过移动设备发表

HeSheEat-有水准西餐甜品Tea Time

今日行完铜锣湾就谂住揾间餐厅tea一tea,刚好经过HeSheEat,一段时间没去了,之前每次都会点松饼,因为实在太好味了,今日发现餐牌变了,一于试试有什么新款式。

薯饼波波配车打芝士汁
热腾腾的脆炸薯饼波波,炸得金黄色,配上邪恶的车打芝士汁。

杂菌蘑菇温泉蛋意粉
温泉蛋的蛋汁渗到意粉当中,意粉是采用阔条面,可充分沾上蛋汁,意粉的汁底是芝士,和杂菌蘑菇很夹。

三重芝士大啡菇黑松露牛肉汉堡
份量满满的汉堡,汉堡包的外皮烘过脆口的,三种不同的芝士酱不断流出,札实的牛肉汉堡,肉汁爆多,加上大啡菇的口感和黑松露的香,层次丰富。

柠檬忌廉班戟卷
蛋香味很重的班戟,新鲜制成暖暖的温度,当中的柠檬忌廉酸酸甜甜的感觉非常开胃,外面布满焦糖酱和脆脆,多了一份甜度又有口感。

燕麦乳酪奶昔、抹茶鲜奶
酸酸的乳酪、绵绵的甜奶昔再加上脆脆的燕麦。
抹茶鲜奶
幼滑的鲜奶加上浓浓的抹茶香。

1  感谢 justforshan
2019年8月14日点评

妹妹难得回港一次,和她出去吃餐好的。之前有朋友推荐过这餐厅,终于亲自一试,果然相当不错!
它的餐牌经常换,但晚市套餐都非常抵食,而且丰富。还有它是不收加一的呢!
叫了杯牛油果牛昔试试,挺清甜的。不过当晚天气比较冷,应该喝热饮。
见主餐牌有墨鱼汁意粉,很想试于是点了。上桌时非常非常香!它上面有不少鱿鱼呢!面身比较乾,但真的炒得很香口。 鱿鱼都挺软淋,而且加了少少辣,相当惹味,吃不停口!
牛油果蟹肉沙律,非常精致可爱的卖相,份量也多。牛油果酱很新鲜,没有加太多调味。蟹肉亦鲜甜。 妹妹对伴菜的沙律特别喜爱。 我就又爱它附上多士的吃法,多士烤得可香脆呢!
虽然西餐,但这次竟然见到鳗鱼滑蛋饭,真的够晒特别。鳗鱼比想像中要大份呢,滑蛋也炒得好味。 它的饭有甜味,应该是浸过茄汁吧。
最期待的是甜品!要早半小时叫他们开始制作。即做即食相当好吃了! 松饼很松软,吃下不会觉得很腻。绿茶雪糕和苹果的组合很清爽。 真的相当饱肚又满足的一餐!

感谢 eatingdog
2019年7月14日点评 通过移动设备发表

今天我来到他她吃咖啡店,我吃了一份鲜鱿鱼火辣墨鱼汁意粉,墨鱼汁很多,可以配上微辣的辣椒乾,不够火辣。

感谢 MikeC702

查看过HeSheEat Cafe (记利佐治街店)的旅行者还看了

中国香港
中国香港

去过HeSheEat Cafe (记利佐治街店)吗? 请分享你的经验!