“Nice dinner in La Paloma😚”
La Paloma的点评

La Paloma
10/17周四
20:00
在线下单
香港排名第339 (共13,916家美食)
菜系: 西班牙菜
周围地区: 西环
周围地区: 西环

今次系第一次在香港吃正宗西班牙菜,感觉很新鲜,餐厅环境也令我地好似身罝在外国当中
我们一行三人吃了2份chef sexy menu,一个西班牙海鲜短面。

第一次吃正宗tapas,初初以为很细碟吃不饱,但原来是色香味俱全的 最特别是蕃茄冻汤,出奇地开胃

最后吃了个西班牙甜品,朱古力炸脆条,配上云呢拿雪糕,perfect match,为这次晚餐锦上添花。

感谢 jojocheung

但食完晒头盘都饱左
其实可以两个share食

感谢 food_10ver
2019年9月3日点评 通过移动设备发表

朋友来港几日,想留系酒店附近食饭。
我揾到呢间食西班牙菜几有特色就带佢黎食lunch.

每位350 同食buffet冇分别,因为菜式十分丰富。

感谢 Fearless817857
2019年7月22日点评 通过移动设备发表

假日同屋企人去远啲食午餐,黎从前大学生活成日去既西营盘食饭。呢间西班牙餐厅系非常正宗,厨师、侍应都绝大部分系西班牙人。我以前都读过几年西班牙文,所以倍感亲切。星期日呢度有brunch set $350一位。

<Sangria>
饮品个餐就唔包既,但系我地一场黎到梗系要饮番杯传统饮品。我呢杯系杯Red Sangria ($90) 系红酒加水果,朋友呢杯系无酒精既Virgin Sangria ($75)就净系水果,所以都有多几款例如士多啤梨、橙。

<前菜>
1. 吞拿鱼他他
有牛油果酱仲有薄薄既多士。用呢块脆多士盛载住一粒粒醃制过既吞拿鱼,再沟一啲够晒creamy既牛油果酱,口感好丰富啊。

2. 传统辣味薯仔粒
话就话辣味但唔点食辣野既朋友都觉得真系一啲都唔辣啊。上面系千岛酱,所以食落唔会好干。

3. 牛肉猪肉丸
有两种肉既肉丸,啲肉酱我食得出系用左番茄、洋葱整,食落去啖啖肉,唔似平时食啲快餐可能沟左好多面粉。

4. 蒜蓉辣椒虾
话就话落咗辣椒,食落其实都系主要蒜蓉味,怕辣嘅完全可以食到啊。大大只虾,摆系蒜蓉包上面一啖入口,够晒满足。

5. 什锦冷盘
食西班牙菜又点可以唔食西班牙风干火腿仲有辣肉肠。呢盘仲有大大块芝士添,可以将所有嘢摆喺有蕃茄蓉嘅面包上面整一个迷你嘅汉堡,又系可以一啖入口嘅时间啦。

6. 香炒小青椒
食西班牙菜好经常会见到呢啲帕德龙青椒,细细条酸酸地,系开胃小菜部分既常客。

<主菜>
主菜系任添架,所以每次上菜份量都唔算大。

1. 海鲜炒饭
西班牙海鲜炒饭系可能大家对西班牙菜最主要嘅认识。用洋葱炒香啲海鲜仲有鸡肉,再同啲饭粒再炒埋一齐,炒完系呈金黄色。呢度呢款炒饭口感似意大利risotto,比较黏,而且饭唔会熟透。上面既鸡肉系鸡胸肉,海鲜就有虾同青口,无乜雪藏味。

2. 乳猪拼西兰花
今餐既主角终于都黎,新鲜出炉既乳猪!面头层皮超脆,下面既肉仲嫩过食鸡髀啊。够晒嫩滑油润,而且肉系层次分明,再加少少烧肉汁,好味到食完真系收唔到口再添一份!

<甜品>
甜品系churros,即系大家俗称既西班牙油炸鬼。上面有砂糖,旁边有朱古力酱同一细球雪糕可以配住食,每人都有两条架。

食完真系饱到出汁,呢度装修好有西班牙风,场内好多外籍人士,感觉好似飞左转西班牙!呢度有户外吸烟区架。仲攞左好多奖添。

感谢 rocktheworld1day
2019年7月21日点评

餐厅灯光昏黄,挂住一串又一串彩色灯泡,有点嘉年华与波希米亚风格。音乐节奏轻快欢乐,气氛好好。我热爱动物,尤其是鸟类,见到店内林林总总鸟类摆设同画作、玻璃门上既预鸟脚印,格外喜欢!
传统炸薯角配红椒粉酱 $70
呢个薯角我会俾1,000,000分,实在太太太好味!薯仔慢煮过后再拎去炸,形成一个「脆皮原粒薯蓉」既效果。因为佢系完整薯粒,但个心软滑到好似食紧好creamy既薯蓉既感觉,而外层系金黄香脆既。再加上浓郁既红椒粉酱,好味到我想自己一个人食晒成碟呀!
和牛及鹅肝空气法包 $35/件
新奇又有脆,佢外形成旧寿司咁样,店员会先炙烧一下和牛表面。一啖咬落去鹅肝会爆浆出黎!全靠好薄既法包外层包裹住,咁有创意既做法与配搭,又几过瘾~
蒜香辣椒煮大虾 $138
大虾细心的已去掉壳,蒜蓉与虾呢个组合无得输!盘子里既酱汁全盛载虾既精华,用面包蘸黎食非常鲜味。
和牛牛肋骨配薯条及红酒汁 $270/半份
呢道菜亦系有十个赞既!和牛炖过黎肉质软腍,每件都充满酱汁风味。和牛油花多,牛脂融化后渗透到每块肉与汁之中,口感甘香丰腴,绝顶美味。烤小辣椒唔辣的,可以全只食。另外旁边的是炸蕃薯条,味道比薯条甜,感觉健康一些(虽然食得炸野都唔系追求健康啦,哈哈)。
西班牙墨鱼汁、青口配大虾烩饭 $338
呢个大镬饭送到每枱客人桌上时必定会引起一阵哄动,因为真系超巨型呀!墨鱼汁有佢独特既味道,饭粒之间夹杂住粒粒鱿鱼食落好有咬口,我几钟意呢个口感。
传统西班牙炸脆条配巧克力酱及香草雪糕 $70
「西班牙油炸鬼」花型炸油条香脆,洒上肉桂糖再沾黑朱古力酱食唔会过于甜腻,味道刚刚好。沾雪糕食一冷一热都好正㗎。
Red Sangria $90
Sangria系加入左水果既红/白/气泡酒,有啲餐厅会加入果汁,但酒咪会较淡。我钟意呢度既Sangria有果香之余唔会盖过酒味,两者相得益彰。

感谢 Pinkpump

去过La Paloma吗? 请分享你的经验!