“大埔揾食攻略 和牛 放题 海鲜 OPPA韩国烧肉店 OPPA Korean Restaurant 优惠 韩烧”

香港排名第905 (共15,289家美食)
周围地区: 大埔
周围地区: 大埔
2020年3月25日点评

食烧肉放题,心水选择推介
当然就系要黎OPPA韩烤店
旺角或大埔都有分店
店家主打高质素放题烧烤
分为两个价钱,一般正常食弘大烧肉放题
$238一位已经够晒,头盘送多个牛肉部位!

食足2小时,有齐前菜,各种牛肉位置,豚肉,鸡肉等
仲有韩式午餐,肉肠,鱿鱼,多春鱼等等~
韩式前菜泡菜,料理,包括石锅饭,鸡汤,炸鸡
豆腐汤,咖哩拌面,蚬汤,炒年糕等等
真系每样食一件都够晒饱
另有洋葱,鸡脾菇,鲜番茄,南瓜等蔬菜选择
不包任饮,可加$30任饮指定饮品
或半价手工啤酒或特饮
如果想悭皮,佢有免费茶水提供,悭返30蚊!

一埋位就会先上一盘和牛拼盘 有齐多个唔同部位,A4和牛腩,牛舌片,牛柳粒等

每种牛肉既质感都相当唔同,可以食到各种风味
火力猛,要留心烧,大约各煎15秒就食得
有部份比较厚身就烤多一阵先食
本身无预先调味,加点盐已经好吃 值得一提,佢地解冻功夫做到足,不会切旧冰比你
访间有试过系试旧牛肉冰比我烧,好难食!

我地两个人食头盘已经饱左一半!份量比得好足 唔好贪心画太多数量,叫几多食几多~
有牛油粟米,泡菜边炉蛋,仲有热溶芝士
一次食到三种配料 细心睇,店铺内仲会有好多特色既墙画 绝对赏心悦目,环境又好,抽气又够劲
饮品柜台分等级,可加钱任饮 食完和牛,仲可以叫返几转蔬菜或其他肉类 最好叫返碟泡菜一齐食,无咁油腻又开胃
鱿鱼脆爽,牛肉醃得入味,鸡翼够大只 店员仲会不定时帮你留意炉火
见到铁板焦了也会主动换铁板,抵赞!
个鸡肉几好食,肉质细致,唔食牛都可以食多D鸡
仲有几推荐个参鸡汤,鸡肉都煲到溶化了
啖啖鸡肉鲜味!完全不油腻~
最后仲有一人一杯雪糕!
有M牌或D牌选择!
收费$238弘大烧肉 未加一

大埔旧墟直街4-20号美新大厦地下B2舖
Shop B2, G/F, Mei Sun Building, 4-20 Kau Hui Chik Street, Tai Po

感谢 alex lam 林

2020年3月20日点评 通过移动设备发表

去大埔揾朋友食饭,知道呢条街有好多嘢食就试咗呢间韩烧,见到任食都系二百几蚊,又唔贵,所以就入去试,入面都几多人,好在我哋咁啱有位炸!

叫咗个餐之后,一上嚟就有呢盘和牛嘞,净系卖相同摆盘都好吸引!

食韩国嘢最钟意食佢嘅泡菜,呢度嘅泡菜味道都唔错,而且可以无限任添!

五花腩烧到金黄色,烧完有少少脆,加埋少少肥肉,正!

和牛全部都好新鲜,入口有牛味,烧到咁上下店员仲会主动帮你换盘,唔会食哂啲焦,好贴心!

食韩烧生菜都系重点,呢度嘅生菜除咗可以任添,而且都好新鲜、好爽脆、配埋啱啱烧好嘅和同埋泡菜食,味道超级夹,而且好清新,又可以减去烧肉嘅油腻感!

隔离行嘅蒸蛋都好好味,本身已经调好左味,加埋少少泡菜,嫩滑得嚟味道又好!

我哋两个大胃王食晒啲肉之后,仲叫咗其他食物,好似鸡肾、多春鱼同埋鱿鱼,全部都好高质!

熟食就叫咗个蚬汤,个汤除咗蚬仲有萝卜、猪肠咁,好足料!

当我地食到劲饱嘅时候,发觉呢度仲包埋杯雪糕,因为雪糕实在太吸引了,所以最尾都有食埋先走!

总结,呢个价钱有咁多嘢食真系好抵,而且食物质素又唔差,推介!

感谢 ttfoodfood
2019年10月5日点评 通过移动设备发表

今日同朋友山长水远去咗大埔试吓oppa烧肉,对于住喺讲到嘅人来讲真系几远㗎要喺太和仲要行多10分钟先到。

不过餐厅嘅设计都唔错几有韩国嘅风格,都系有啲抽烟同秋走同埋墙壁上面都有唔少漫画,唔知仲以为去咗韩国烧肉餐厅。

我哋就叫咗个和牛拼盘,有成六七款牛,当中除推介嘅就系黑毛和牛三角腩,相对上来讲系比较肥少少嘅部位,食得出油香,仲都几重牛味。如果嫌太肥腻仲有无限添嘅生菜泡菜可以包埋一齐食。

朋友唔太钟意食太油腻嘅佢就推介雪花腩片,相对上肉嘅比例会比肥膏嘅比例多啲,所以冇咁油腻。

另外其实个拼盘仲有其他部位可以拣好似牛舌等等不过我都系钟意食重油香多啲嘅。

另外我都叫咗散叫唔同国家嘅和牛,有澳洲美国同埋日本我就最钟意食日本只啦。

感谢 alldaytodu
2019年9月22日点评

同朋友入大埔食饭,佢推介呢间任食韩烧,又来挑战我个胃!店铺由门面到内里装修都好年青化,好多彩色璧画,加埋K POP的劲强节奏,立即感觉年轻几年!座位是铁桶型设计,可以将个人物品放里面,安全方便!

把握两小时,我们当然极速剔嘢食,好快侍应已经棒上一盘牛肉,款式好多,例如无骨牛肋肉、澳洲和牛封门柳、A4黑毛和牛肩胛、加拿大牛排骨、澳洲和牛下腹腩、A4黑毛和牛三角腩等,大部份肉都好腍,好味!

比较特别系「封门柳」,我听都未听过呢个term,朋友话呢个系牛横隔膜既肌肉,每只牛只有一条,咁实系贵嘢啦!食落感觉爽口,肉味浓郁!另外,「A4黑毛和牛肩胛」以及「A4黑毛和牛三角腩」都系好吸引!睇到个样、油脂分布已经令人流口水,嫩滑口感入口即溶,想起都好回味呢!

除了多款牛肉,个餐仲包每人2只带子和鲍鱼及4只深海虎虾,用牛油和蒜蓉调味,相当美味!虾肉结实够新鲜,鲍鱼爽口好味,带子也不差!我们也试了其他小食,包括鸡肾、鱿鱼须、午餐肉等,而韩烧其中一个特点当然就是泡菜蛋,加埋粟米和卡邦尼芝士,超正!

现场饮品亦有大量选择,一般汽水及韩式饮品任君选择,食到最后当然要食杯雪糕「清热气」啦!3大牌子总有一款啱你!价钱$400有找(平日仲要平$30),唔怪得咁多人like!

感谢 shunsumjourney
2019年8月17日点评 通过移动设备发表

我哋山长水远黎到大埔这一间韩式烧肉店,入去就觉得同其他同类型的餐厅不同,一点油烟味都冇,非常之舒服。我们点了二百多元放题,首一轮会以盆菜式的鲜肉上枱。我火炉上的盘是分开的, 十分奇怪,不过它可以斜著放把盘上面烧到多余的油流出来。做到少油的效果。至于肉质方面,我觉得好普通痛,款式也比较充足。

感谢 Lycheeman

查看过Oppa Korean Restaurant Tai Po Branch的旅行者还看了

去过Oppa Korean Restaurant Tai Po Branch吗? 请分享你的经验!