“歇业后重开”
泰豊廔酒家的点评

泰豊廔酒家
香港排名第1,011 (共15,905家美食)
菜系: 中餐
氛围类别: 当地美食
用餐选择: 可预订
周围地区: 尖沙咀
2021年4月3日点评 通过移动设备发表

这以京菜主打的食店避疫自年初歇业两个多月重开,
前天再访一尝京式口味。
客饭送的例汤味浓而不……重味有水平。
葱爆羊肉香而不油,一赞,虾仁炒蛋,蛋嫩且香,虾仁爽口弹牙。
太座至爱葱油饼热气腾腾,香脆可口葱香满溢,水饺有皮有咬感及馅料味鲜,上桌时热度充足。
喜见此店重开。

感谢 fredau22003

2020年2月16日点评

叫左个4-5人餐加几个小食,片皮鸭超正,份量又足,d面皮唔系好似出面d连锁店咁靓仔样,但睇得出系新鲜纯人手制,即烤完出黎,只鸭又肥又好食,系d青瓜之类少左d。但全餐好好正。

感谢 嘉龍 吳
2019年10月9日点评

同旧同事一年一聚,其中一个推介话呢一间好食,就即管试试。去到差啲揾唔到个门口,原来转入赫德道先至揾到,去食嘅朋友就要注意啦! 上到去系好旧式嘅茶楼feel,已经坐满晒人,我谂质素应该唔差挂⋯我哋叫咗小笼包,三丝伴粉皮,片皮鸭,赛螃蟹,松鼠鱼同高力豆沙。 小笼包皮薄多汁,传统老店应该冇得输。一向都钟意食片皮鸭,呢度有得叫就梗系唔会放过,鸭肉唔会太肥,加埋啲葱放上热辣辣嘅饼皮上面,味道OK,但个卖相就唔系咁靓⋯ 另外叫咗个赛螃蟹, 有好多蟹黄喺上边,同刚刚炒起嘅蛋白捞匀加少少醋,送饭一流。 三丝伴粉皮同松鼠鱼就争啲, 三丝伴粉皮味道好普通,另外个松鼠鱼整出黎竟然系干嘅⋯呢个真系大失所望。 好彩最后叫返我至爱嘅甜品高力豆沙挽回少少分数,但总体来讲食物唔算特别出色,而且旧式茶楼环境好嘈,餐具亦唔见得太干净,下次可能会揾第二间餐厅试~

感谢 fullmoon128
2019年5月26日点评 通过移动设备发表

叫个冬菇菜心,理论上系渌熟加个献,小笼包子层皮超厚,锅塌豆腐你想像下你整件上台!个黄鱼羹可以,个京烧羊唔差,但抵唔返!

感谢 392pandac
2019年2月11日点评

和几位朋友来吃晚餐,叫了不少菜,不过没有全拍下来。平日比较少会吃到片皮鸭,就只说说这一道菜。片皮鸭(一只)吃片皮鸭的话就是想要皮脆、肉嫰、油脂不多不少,这鸭的话,肉质、油脂都还好,但皮并不脆,而且上桌时已经不是热腾腾的状态,估计是烤好放了一段时间,才变成这样了。虽然沾上酱汁包起来的话还是会好吃(因为调味本身就好吃),但对于鸭肉部分还是有点失望呢……

感谢 CHIUW61

查看过泰豊廔酒家的旅行者还看了

去过泰豊廔酒家吗? 请分享你的经验!