“𝘧𝘪𝘳𝘴𝘵 𝘵𝘪𝘮𝘦 𝘵𝘳𝘺𝘪𝘯𝘨 ‘𝘸𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘰𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦’❗️”
Yakiniku Great的点评

Yakiniku Great
香港排名第867 (共15,677家美食)
周围地区: 上环
周围地区: 上环
2021年1月7日点评 通过移动设备发表

@ - ‘ ’❗️

_上个月因为政府再次降低餐厅入座率到50% 搞到成个月前book定嘅餐厅喺娟娟生日前几日先打嚟话要取消我哋嘅Booking因为得翻几日时间所以我就起势咁喺OpenRice揾唔同类型嘅好西 逐间餐厅打电话 最后俾我系唔打唔撞嘅情况之下揾到呢一间以高质特别部位嘅和牛同埋可以选择omakase set嘅烧肉餐厅

- $580 ..

“ ”

* *

成个过程入面职员会详细讲解成个上菜同食用嘅先后次序 同埋每一道菜/和牛嘅位置同埋每种和牛烧嘅时间、方法、配边种酱汁同埋佢他食用方法等等❣️起初以为会有职员全程帮你烧 但系原来唔系嘅 佢只系会示范烧第一道special rate cut同埋左后嘅Kimurayaki不过放心佢哋会喺你附近随时随地解答你嘅问题甚至帮你 完全唔需要担心overcook

首先佢地会上左一个炖和牛作为一个前菜 望落好似一啲普通嘅咖喱牛腩大食落就好似以后油脂分布平均啲同肉味香浓嘅和牛牛腩 一般般啦但系由个special rare cut就好有惊喜喇3件special rare cut都有佢哋嘅独特之处 共同点就系每一件油脂分布都好平均 完全做到入口即溶嘅效果 而且非常柔软滑嫩 牛味好重最深刻嘅第三旧 系牛byebye肉嘅位置 前两旧主要系以油脂分布高而令到佢入口即溶 而哩旧食落相对冇咁多油脂 但啲肉质超软绵绵 好似食紧和牛棉花糖咁❣️肥Glor真系第一次食啲肉质咁特别嘅部位

至于个Kimurayaki Don就唔使讲啦 相信有试过和牛嘅大家应该会试过和牛西冷有几鬼正会l每边烧2秒放喺个饭上边再加只生鸡蛋黄同葱 然后再轻轻拮穿佢咁就可以食喇

overall我都觉得好满意 之前询问处使唔使家事饼费佢哋都话唔需要 去到仲好友善帮我地摆好个蛋糕 如果开翻晚市一定会去试吓佢个dinner omakase或者试下soho branch❗️

感谢 glo_ria_wongg

2020年1月19日点评

上环隐藏了很多好的餐厅!这家yakiniku great 绝对是我在香港吃过味道最好的日式烧肉大推荐‼️

食物:5/5
点了二人套餐,有3个价位可供选择,我们点了最好的那个。和牛会分开一道一道上,等你吃完才会上下一道。而且非常贴心的写有每款牛肉所需要烤的时间,毕竟质素那么好的和牛,如果烤太久会糟蹋了肉质。

▪️和牛刺身
本来我不太敢吃完全生的牛,但这道菜改了我的观感!完全没腥味,很嫩滑,配上少量甜的酱汁、芝麻、葱花,吃完一块会再想吃下一块

▪️套餐和牛
肉款好像是会定期更新,而我也记不清哪款是哪款,只记得全部都是油花均衡,入口即溶,两边各烤3-7秒即可吃!全部都很美味!

▪️海胆和牛饭
套餐包含的,饭是小小一碗,配上一大块和牛及海胆,海胆新鲜鲜甜,配上日本珍珠米非常好吃!

▪️冷面
这个是额外单点,吃著热的烤肉,冷面刚好可降温消腻!味道也不错!

服务:5/5
店员非常热情示范如何烧牛肉感觉很亲切

总结:虽然人均一千左右,但这品质是很值得!绝对值得来一试

感谢 desertfoodiehk
此点评为Tripadvisor会员个人反馈,不代表Tripadvisor的意见。原文语言为中文,源自www.en.tripadvisor.com.hk 查看原文
2019年6月5日点评

不过无论由上环站、香港站定中环站过去,都必需经过大大少少嘅斜路先去到石板街。虽然行上去唔系话好斜,但大热天时行,你都咪话唔辛苦。
位于石板街旁嘅 Yakiniku Great,全店主打一样食物,日本黑毛和牛!餐厅走fine dining 路线,所以座位唔多,bar 枱大约可以坐10-12个人,另有一长枱适合大班人一齐畅聚。
由于餐厅走专业高档路线,所以只主打和牛,当中有唔同嘅部位任君选择,bar 枱前有一幅 beef cut 大图片,客人可以清楚对照餐牌上唔同牛肉部位嘅位置同名称。
我对牛肉部位唔太理解,所以职员都好细心,会逐一解释每个部位嘅口感同肉味。如果都系揸唔定主意,仲可以拣omakase。
我就选择咗一个每日限量供应10 set 嘅 KIWAMI omakase。
呢款omakase 总共有7款肉,一开始当然系刺身 Negitoro,大块紫菜上摆放了少许饭,再配上和牛肉茸,少许洋葱、葱粒及淡酱油,一次过放入口,味道完全不如想像。初头以为会食到好浓嘅牛肉味,甚至会有少许腥味。但食落先发现,原来系十分清新嘅鲜味,有少许似食呑拿鱼toro,牛肉脂肪令肉质非常嫩滑,淡淡牛肉味随之而来,系意料之外嘅味道。
刺身之后系Shakushi 同 Misuji 职员除咗介绍每一款和牛之外,仲会为你烧埋,当然客人亦可以选择自己动手,享受烧肉嘅乐趣。一薄一厚嘅两个不同部位都系稀少部分,Shakushi 每边烧约三秒之后配上bubble soy sauce 同即磨wasabi 一齐食,食落觉得油脂含量较高,淡淡肉味。相反牛肉粒 Misuji 就牛肉味浓郁,亦因为厚切嘅关系,食落好似食和牛扒一样,肉味蔓延口腔之中。
再嚟就系人企最高嘅Misuji同Daisankaku。相比之前厚切,misuji 薄肉片入口即融,而Daisankaku系赤身肉,油花无咁丰富,但食落肉味更浓郁,更有嚼口。两款肉各自配上以苹果汁同麻油特制嘅烧肉酱汁,增加味道层次。
第三碟烧肉系厚切西冷,肉味最浓,油花不算多但分布平均,而且好有弹性!再之后就系一个配木鱼汤嘅烧肉,原谅我真系记唔得晒d名称,因为实在太相似,又全部日文。呢款烧肉每边烧几秒,跟住将佢浸落木鱼汤到进食,其实用嚟间场的确几好,木鱼汤可以帮手清一清口腔,迎接之后嘅最后一碟和牛,亦系全晚嘅主角!
Chateaubriand系整只牛最中心、最厚、最高级嘅部份,系非常柔软嘅极上和牛肉,职员话一只牛只得3块呢个部位,真系不得了!
职员烧到半熟后将牛肉放喺白饭面,面头再放上新鲜北海道海胆,再淋上用牛油、蒜头同酱油煮成嘅酱汁,再洒d葱粒,望见都流晒口水!相机食咗几十次自己都未食!海胆牛肉同日本香饭一次过摆入口,系形容唔到嘅美味!如果话金莎系天堂跌入凡间嘅美食,呢个绝对系宇宙跌入我面前嘅人间珍品!

感谢 ts_thefoodpsycho
2019年5月29日点评

生活每天也有大大小小值得感恩的事,今天感恩,发掘到一间高质有品味的和牛烧肉店。

和牛Omakase,顾名思义就是让厨师为你精挑细选今天最优质上乘的肉。每道菜都是惊喜。我与同行牛魔王点了包括了七款牛肉部的「极」$880套餐。

这里的贴心之处是店员会为你烧烤,可以坐定定与朋友边聊天边吃。
但如果你想自己享受烧烤乐趣的话,将桌上牌子反过来”No, Thank you”这边就可以了。

‧第1道‧Negitoro Sushi
首先上阵的是生牛肉他他寿司,生牛肉味道与吞拿鱼蓉相似,肉的黏性较高、质感较为实在。以手握著紫菜便可以吃了。

师傅于每次烧肉前均会以牛油脂来涂抹铁板。

‧第2.1道‧Shakushi
薄切拌以鲜磨山葵和Bubble soy sauce,这是店家自制的「份子」调味,将酱油加入蛋白发打,再冰镇后切成粒状。放到牛肉上以牛的热力将它熔化,这样味道调较得精准,而且很特别。满布雪花油脂的牛肉入口即化。

‧第2.2道‧Misuji
骰子切的口感较丰富,完全不会韧,我喜欢这种带点嚼径而又不用与它「角力」的肉。松化程度刚刚好,加入七味粉辣辣的很惹味。

这里的牛肉方了M->Marbled和L->Lean两款,方便客人选择。
因有人喜欢丰腴油脂的;有人喜欢肉味浓的。这套餐可让你试试两者的皇者。

‧第3道‧Misuji – Marble系列的number 1
两者放在一起分别就很明显了,前方的Misuji明显比较白,因油花多。

‧第4道‧Daisankaku – Lean系列的number 1
这是后方的Daisankaku,配以店家秘方烧汁来吃,两者我比较喜欢Daisankaku,这样对比的方法让我找到我喜欢的类型了~

‧第5道‧Thick Sirloin
这肉味是越吃越重的,和牛西冷颠覆了我对「西冷」的认知,平时我不爱吃西冷因嫌它很多「渣」,但这块西冷是入.口.即.化.的!配以土佐醋吃,让味道更多变化。

‧第6道‧Kuri
Kuri烧好后放到汤中吃,可以连汤一气喝掉。让食客于品尝多道牛肉后过场一下。

‧第7道‧Chateaubriand
这是整头牛最最最中心的位置,每头牛只能出3-4块这区域的肉,非常矜贵。
师傅先将牛肉烤好,随后放到锡纸内做Resting,同步烹煮蒜蓉牛油汁。待牛肉Resting完毕后,再烤一次,切开,放到酱汁内煮。
煮至五成熟后放到香喷喷的珍珠米上,豪迈的拨入海胆,再淋上蒜蓉牛油汁。这又香又软熟的牛肉海胆饭简直是极致享受。品味到生活了~

这款White Ale充满花果香味,是比较温和的啤酒,适合女士饮用,清新的味道又不会抢去和牛风头。

能有福享受,偶尔放纵一下,便是最值得感恩的事。

感谢 Pinkpump
2019年5月25日点评 通过移动设备发表

觅食三人组今晚选吃中环区的Omakase...
这间位于soho区新开既分店...
跟其他分店不同之处是唔洗自己烧...
全程有专人服侍.....
最终我地点选了中间价格的"Kiwami"
相对"Premium"是多了最后的一碗饭...
但那个饭是不可不吃的

由八款不同的牛结合为一个"kiwami"
首先...先黎一件和牛他他寿司配一片紫苏叶...
紫苏叶味道也很出...但不会盖过他他牛的味~
接着有牛膊头....牛的byebye肉...后腿....等等!
油脂分布得入口即溶...
当中一款稍为配上少少wasabi就足够..
没有过份抢去牛本身的味道!
另一款只用清汤浸...汤也留下牛烤完的牛脂味。
最尾最尾的饭...更是有很不舍得吞下最后一口的感觉...
超新鲜的北海道海胆配上fillet牛....
我地三个咁多野讲...当下大家都各自跟这碗饭缠绵著...
不想跟第三者分享或骚扰...
真的...真的说得超夸张...但是事实吧

感谢 joecheung2000

查看过Yakiniku Great的旅行者还看了

去过Yakiniku Great吗? 请分享你的经验!