“九龙城老字号💥驰名爆汁牛肉饼”
清真牛肉馆的点评

清真牛肉馆
香港排名第405 (共15,677家美食)
菜系: 中餐
氛围类别: 当地美食
用餐选择: 外带
周围地区: 九龙城区
2021年1月25日点评 通过移动设备发表

讲起九龙城,可能会谂起泰国菜,但其实有一家餐馆同样出名 - 就系开业超过五十年嘅清真牛肉馆位于九龙城龙岗道呢间老字号,认住呢间传统白底绿字嘅招牌先系总店正宗
虽然系清真菜馆,但其实都有好多中式/上海菜式以迎合街坊口味,但要数招牌,一定系佢嘅清真牛肉饼
[牛肉饼]($20/个)上碟时已经好香,皮煎至金黄色,一咬开,不得了,里面啲牛肉汁爆哂出嚟,仲相当烫口好彩经友人提醒,用碗接住一定要皮薄而牛肉馅非常丰富,牛肉伴着香葱同充满著非常惹味呢家嘅牛肉饼可谓九龙城名物也不为过,好多人专程过嚟一尝或外卖带走,绝对要试!
)[牛肉汤水饺]($39/10只)一场嚟到试埋佢其他具清真特色嘅小食,水饺细细粒,容易食,味道不会好似牛肉饼咁浓味,但皮相当滑,牛肉馅亦实在唔会散,都算唔错.
[羊肉春卷]($32/2条)如果想过下香口气瘾,不妨叫埋呢个,包住羊肉,虽然我就食唔出,但值得一赞嘅系嘅皮炸得好脆同够薄,唔同平时你系啲酒楼食到嘅炸到成块饼干咁厚嘅春卷同埋唔算好油,作为下午茶小食一流
一攞上手就知系好有年代嘅menu,以阿拉伯文砌成嘅传统伊斯兰教日月符号,并且以象征著神圣嘅绿色为主色,店内亦尊重回教禁忌,写明不得喝酒
好有特色嘅地道老字号街坊餐厅,以后嚟到九龙城除左食泰菜外,不妨嚟呢度咬块件爆汁牛肉饼

感谢 reallyummm

2020年6月24日点评

此店的牛肉饼做得极出色,是我每次经过都想买来吃的小食。这里的羊肉云吞和咖喱羊也很美味。酸辣汤也不可错过。

感谢 aliceyuens
2020年1月5日点评

每次来到必点牛肉饼,馅料绝不欺场,一口咬下去肉汁爆泻出来,加点醋调味,味道确是一绝,每次到来必定要吃两个才满足!

感谢 patilai
2019年11月19日点评

在那庆祝朋友生日, 物有所值
牛肉饼皮薄香脆多汁非常美味, 白菜豆腐汤,鲜鱼汤底,菜爽脆,豆腐滑,
葱油饼,皮薄脆,葱油味浓, 咖喱羊腩配薯仔,风沙鸡 好好味

感谢 Ck L
2019年11月8日点评 通过移动设备发表

今晚好好彩,唔洗等位。叫左几个招牌菜,清真牛肉饼,咖喱牛腩饭,上海粗炒,豆沙锅饼,仲嗌左条鱼,样样都好好食。值得推荐。

感谢 carolpang1210

查看过清真牛肉馆的旅行者还看了

去过清真牛肉馆吗? 请分享你的经验!