香港
发布
收件箱
搜索

“Farewell 同事食番餐”

稻坊 (荔枝角)
香港排名第6,225 (共13,928家美食)
2019年8月25日点评

今日有同事离职,所以我们一班同事同佢一齐食饭farewell佢,有啲同事仲要在九龙湾搭车去到美孚一齐食饭添,同事一早就预订了两围,酒楼都俾左间房我地方便我地影相。同事仲一早订了一个下午套餐。可以一人齐就可以起菜。

萝卜糕,入面有虾咪,腊肉,但唔算多料,萝卜糕有点硬,可能粉多一点,唔够萝卜。煎得都唔系好够香。

鲮鱼球,鲮鱼球都炸得几香,都好重鲮鱼肉味,但冇蚬芥点,有点失色。

海鲜小炒,有虾球,鱿鱼,翠肉瓜,都炒得几惹味既,虾都几爽口,鱿鱼都好新鲜,都唔错!

贵妃鸡,鸡都好滑,好大只,但又唔系好肥,但系好有鸡味。

上汤菇菌时蔬,上汤好甜,白菜吸晒上汤味,好甜,菇菌都好香,好有咬口。

炖汤,入面有鱼唇,鸡,瘦肉炖出黎既汤,汤好浓,饮落有点黏口,好有骨质,成个汤都好好饮!

福建炒饭,饭都炒得干身,上面有虾,带子,翠肉瓜等,个汁做得有点稠,但整体都不俗。

清蒸海班,条鱼都蒸得几滑,都好新鲜。

烧卖,有大大粒虾响面头,但啲烧卖送上枱时都侧晒一边,唔够美观。虾都好爽,入面的猪肉就普通啦,不过不失,烧卖皮都几薄。

山竹牛肉,牛肉都几大旧,好有肉味,不过都食到差唔多,所以感觉冇咩特别。

最后一个系奶皇包,上枱时觉得造型好得意,厨师将佢做成卡通人物,真系好吸引,入面系奶皇,虽然唔系流心,都甜度都适中,个包都好软熟。呢碟系全场焦点,呃like之选!

感谢 3point3

2019年3月14日点评 通过移动设备发表

今日下午放假,嚟曼克顿山稻坊叹吓下午茶,呢度有长卡位坐,比较阔落舒服,点心款式多,虾饺烧卖都唔错,尤其虾饺大大粒,饺皮虽稍厚,但虾肉够大够新鲜,肠粉够滑,煎箩卜糕大件夹厚,煎得几香脆,呢个下午茶都几自在。

感谢 lwmeat
2019年1月29日点评 通过移动设备发表

这里装修不错,环境也很阔落,但因为只顾聊天的关系,忘了影相。
下午茶时段不算太多人,但食物上桌的速度比预期慢,点心很精美,虾饺的味道很好,而且用料很足。
另外xo酱炒秋葵,下午茶用来做小吃慢慢聊天很不错。

1  感谢 kitsun228
2017年12月28日点评

家族聚会酒楼就是最好的遗择,价钱相宜而且份量够大,最适合家族聚会做节,千多元一围酒席,有乳猪,伊面,有鱼有肉有鲍鱼,老人定也吃得满足开心.

感谢 risoh
2017年10月7日点评 通过移动设备发表

宵夜时段去食的,每人$138元加一。牛肉及海虾质素以任食来说算几好,饮品有道地绿茶及解茶,要改进的是上菜速度要快些。

感谢 807marcusg

去过稻坊 (荔枝角)吗? 请分享你的经验!