“好好味的煎酿豆腐和煎酿豆卜”
公和荳品厂的点评 - 停止营业

公和荳品厂
菜系: 中餐
周围地区: 深水埗区
周围地区: 深水埗区
2021年1月31日点评

佢嘅煎酿豆腐同煎酿豆卜真系好好味,豆味香浓,即整热辣辣,又不会过于油腻。
煎酿豆腐上层配上薄薄的酿鱼肉,外表煎得香脆,里面又有好似豆腐花咁滑嘅口感。
至于煎酿豆卜,外皮非常香脆,入边嘅鱼肉又有弹牙口感。
另外,见到佢仲有豆腐雪糕都好似好吸引,下次再试。
至于座位方面,都系比较挤迫,所以都系快食快走,但环境都尚算干净。

感谢 Eatwithwing

2020年10月26日点评 通过移动设备发表

成日黎呢到都系堂食,饮白豆浆,食个煎酿豆腐,再睇下加唔加个豆腐花咁。今次喺附近食完车仔面好饱,但好口渴,净系想饮杯豆浆。

见到佢门口有得就咁买豆浆,有大杯、细杯同埋支装拣。又有正常白豆浆、少甜白豆浆同埋无糖白豆浆拣。

正当我谂紧拣边杯嘅时候,突然见到有杯黑黑地嘅豆浆。问一问店员呢杯点解灰灰黑黑嘅。店员就介绍话呢杯系黑豆浆,好好饮嘅,于是我就买左一杯大杯装试下啦。

大杯黑豆浆 $10
一饮落去真系黑豆香几重,同埋饮得出系磨出黎嘅。有甜味嘅,对于唔钟意饮甜野嘅我,想知黑豆浆会唔会都有少甜同无糖version。

感谢 poorstudentlovesfood
2020年5月13日点评

公和荳品厂
Kung Wo Beancurd Factory原店地址旁边租多了一间分店
专做堂食,比起旧铺更舒服,更干净

豆腐花有分冷热/大细
识食一定食大豆腐花,冷热就随你口味啦
热食豆香更突出,更嫩滑 $12一碗大SIZE
豆浆 也有分冷热,个人最喜欢饮冻豆浆,甜香顺侯易入口
豆味香浓余香浓而不散
最近加添了姜汁豆腐雪糕 $13一球

豆腐花细致嫩滑,口感极嫩,啖啖豆香

参拼,煎豆腐,煎豆卜,鱼腐 各2件 $16
看似平平无奇卖相普通
但同样自家制豆腐煎炸而成
咬开有如豆腐花一样的滑嫩质感,豆味更浓香
外脆内嫩

姜汁豆腐花雪糕
外层是姜汁做既糖浆,豆腐雪糕因为冻食,味道无咁突出
最好食始终都系豆腐花!
但可以一试!

感谢 alex lam 林
2020年2月25日点评

听闻这间餐厅曾经被米芝莲所推捧,是吃豆制品的餐厅.豆腐花不算平,好像是十来元,不过也算是很滑溜的.同场还有煎酿豆制品选择

感谢 kakake38
2020年2月7日点评

超过一百一十年历史的老字号荳品店,到访时坐在原本店铺旁重新装修的分流店。分流店较原店干净舒,享用的豆浆、双并豆朴和鱼腐、豆腐花和烧卖肠粉,豆味香浓、新鲜味美。

感谢 AdamXin

查看过公和荳品厂的旅行者还看了