“味道太浓份量较少”
豚王(沙田)的点评

豚王(沙田)
香港排名第2,189 (共13,632家美食)
周围地区: 新界
周围地区: 新界

这里的拉面会令人觉得味道太浓郁,猪肉味道被汤汁淹没了,唯有加上芝士调味。而且面的份量不够吃,要加一份才吃得饱

感谢 LionelW40

2019年6月26日点评 通过移动设备发表

同老公拍拖,黎豚王食拉面。很喜欢豚王的汤底够浓,很稠,很香,每次食完碗面,我都会饮左半碗汤。另外佢嘅豚肉很松化,入囗即溶,正呀!

感谢 JoyceW2056
2019年6月6日点评 通过移动设备发表

阿鱼本来就唔系一个拉面控,不过有朋友话想食「豚王」,当然会奉陪啦~~~
对上一次食「豚王」已经系好多好多年前,因为近年拉面店太多,所以会选择去试新店多D~~~(当然阿鱼都有拉面店系会回头的!!!下次再为大家介绍。)
不过上次系食大坑店,印象中都几浓味,今次又试下睇睇有冇新印象先~~

「豚王」一共有5款拉面选择:
豚王(原味)
黑王(墨鱼汁)
赤王(辣味)
翠王(芝士,店员提醒味道比较青)
限定王(每期都不一样,今次系麻辣)
基于以往既经历,阿鱼同朋友都决定食豚王($89)!!!!
专登选左普通酱油、淡香味油、1辛、腩肉、多蒜、幼面、硬面
因为「豚王」既汤底真系太过浓厚了,所以好彩叫左普通酱油、淡香味油,否则真系太浓啦....
同埋幼面有D碱水味.....>.< 下次试另一只面,希望唔会有
腩肉好滑,未去到入口即融但都淋身的!!
我地重加左「豚王」秘制烧叉烧 ($32)
好食!!!!叉烧粒有炸过既感觉,酱油同叉烧粒好夹,好好食!!!而且加埋葱,成件事真系好正!!不过入面会有D肥肉~~~~但唔怕肥既朋友一定要试下,爽爽地几好食~~~~
同埋叫左「静岗县绿茶可乐」($22)
好似健怡可乐既味道,但after taste有淡淡地既绿茶味,感觉几特别,同时都可以用作解腻
FISH'S REMINDER阿鱼提醒
(1) 「豚王」调味偏浓,大家选择味道时要谂清楚呀
(2) 葱同椰菜只可以2择其1
(3) 翠王虽然系芝士,但店员话味道比较青
(4)限定王每期都不一样,而今次系麻辣,想试既朋友就快D去食啦
(5) 如果叫赤王既朋友,佢会有2种辣,一个系香味油,另一个系辛辣,如果担心太辣,可以先叫小D辣,黎到再自己加辣粉
(6) 木台面除左有辣粉,重有苹果醋,同埋辣芽菜比大家享用
:6.5/10

豚王
沙田沙田正街18号新城市广场一期1楼167号舖
电话: 31891200
⏳营业时间:星期一至日
11:00 - 23:00
*最后落单时间: 22:30
想睇更多餐厅相片请到Facebook Page : fishfishgoround!

感谢 fishfishgoround
2019年3月19日点评

这店一向排长龙, 这次和朋友等了差不多一小时,心想没关系,好的食物值得等。打开餐牌,发现拉面选择不多,于是点了豚王,汤底很咸,吃完很快便口渴。

感谢 ching831
2019年3月3日点评 通过移动设备发表

沙田新城市广场地下很多餐厅,每到假期,或食饭时间间间餐厅都好多人等位。而豚王算系少人等,因为流量快。他的汤底很浓郁,真系好好味。

感谢 JoyceW2056

去过豚王(沙田)吗? 请分享你的经验!