“高质鳗鱼饭”
小平津的点评

小平津
香港排名第2,347 (共13,928家美食)

小平津 (铜锣湾)
#foodieam小分享系列

好耐冇上黎永光中心食日本野,基本上黎过呢度咁多次,都冇一间系伏,今次就拣咗位于8楼嘅小平津,lunch menu都有几多选择,分咗六大种类,有火锅、寿司、盖饭等等。今次就拣咗佢地嘅烧鳗鱼定食($98),配沙律、汤、白饭。
烧鳗鱼嘅份量唔算多,只有四片,不过整体质素都唔错,鳗鱼无骨,肉质嫩滑,外皮保持有咬口,加上酱汁同白芝麻,令到味道更加提升。
虽然呢度嘅鳗鱼水准都唔错,但系始终都系好挂15楼嘅竹串日本料理嘅原条鳗鱼饭,性价比都即刻高下立见。

小平津 (铜锣湾)
地址:铜锣湾登龙街28号永光中心8楼

感谢 foodie-am

2018年9月22日点评 通过移动设备发表

铜锣湾出名食肆多,一于去位于时代广场后面的灯笼街永光中心食番个食物有水凖又便宜日本菜,一入lift已经发现全部都系食肆,上到8楼打开门就见到个招牌、入到去地方唔大、不过环境舒服!先叫碟左口鱼裙边寿司,一咬落口好丰富鱼油,味道一啲都唔腥,好味必试之选!碎葱免治吞拿鱼鱼腩寿司,甘香可口 刺身新鲜,杂锦天妇罗,有虾,冬菇,茄子,南瓜,青椒,最特别系中间件原来系炸金菇,烟肉焗蠔,一咬落去好香烟肉味,个sauce 好creamy同D蠔味道好夹 烧油甘鱼头,喜爱食鱼头嘅人就最高兴. 鱼头烧得香口,鱼边啖啖肉
适逢撞到朋友,佢叫咗烧喜多次鱼,呢个鱼唔系成日有得食,食一啖就明白点解啲人比千元都肯食,鱼肉香滑嫩,加上烧方式,鱼香扑味!
炒淮山丝,用咗味噌加少少七味粉炒成,味美清爽
牛肉火锅乌冬,乌冬好滑,牛肉烚得刚刚好,唔会韧,个汤好传统日本火㶽乌冬汤底!正
烧饭团,一件系梅饭团、梅子轻微嘅酸味,食得更开胃,一件系熟三文鱼饭团,饭外围香脆,内里软熟,夹埋一片黄瓜一齐食就更滋味
食物种类多选择,有刺身,寿司,煮物,串烧沙律,炸物,一品料理⋯等等。

感谢 SisiSiu
2018年7月13日点评 通过移动设备发表

星期六想喺铜锣湾食日本嘢
又唔想食咁贵就嚟咗呢间
午市set真系好多嘢拣
熟食、寿司、锅物乜都有

平平地叫咗个杂锦鱼生卷、加州卷
跟个细汤乌冬嘅set
另一个卷啲鱼生都好新鲜
$60免加一真心抵

感谢 CUrachelc
2018年6月7日点评 通过移动设备发表

每间一段就黎食 lunch, 由旧铺食到而家登龙街。 如果要黎食建议订位,因为地方唔算太大。价钱同份量系正比,价钱大约五十至七十多,味道未算好出众,不过都系稳阵之选。同事食过晚饭大赞。

感谢 Chancarcar
2018年5月25日点评 通过移动设备发表

这店环境有点似日本那些家庭式小店, 亲切气氛轻松。 食品算多样化, 刺身卷物寿司及日式小食均备;每次去必吃是饺子及鳗鱼豆腐天妇罗,几十元一份卷物、寿司, 价格合理, 食物亦新鲜美味。

感谢 ct1688

去过小平津吗? 请分享你的经验!