“天桥下的美味西餐~”

Olive Cafe (新领域广场)
在线下单
香港排名第1,333 (共13,928家美食)
菜系: 意餐
周围地区: 荃湾
周围地区: 荃湾
2019年8月27日点评 通过移动设备发表

荃湾都有好多特色西餐…
哩间西餐厅都算几易揾到,喺南丰中心行到尽头,经过天桥落到底就到。开左都好耐,我都食过好几次,味道同环境都唔错 今次又同朋友嚟食返个Dinner
我地叫左2个Set Dinner,配是日餐汤、法包、香煎芝麻吞拿鱼配香芒沙沙及餐饮。前菜吞拿鱼沙沙绝不逊色,吞拿鱼非全熟,故肉质十分软腍,几近入口即溶 加上酱汁酸酸甜甜,醒神开胃
☆ 泰式香烤原条新鲜鲈鱼配香茅,辣椒 HKD$196
超喜欢食既我,一见到个menu有原条新鲜鲈鱼,即刻眼!成条鲈鱼用粗盐包裹住,并没有放太多调味料,虽然味道较淡,但能充分保留左鱼既鲜味鱼肚内塞满香茅同辣椒,令鱼肚附近位置含满满既香茅清香及辣椒既惹味 鱼既肉质相当鲜嫩,骨不会很多,不错吃喔~
☆ 香煎美国下肩舺翼板牛扒配青胡椒汁 HKD$246
牛扒叫左5成熟,上碟既时候已经帮手切好,卖相酷似牛柳。5成熟会见到少许血色,但相对亦会较为软腍,唔会过熟而变得又韧又鞋,所以每次食牛牛我都会叫5成熟
Olive Cafe
荃湾西楼角路1-17号新领域广场地下4号舖

感谢 foodie_anniechan

2019年7月24日点评 通过移动设备发表

呢间已开了很久了,我系度食过晚餐,都几有情调,食物也很好食。今日放假,先发觉原来佢平日午餐很抵食,价钱大约七十至一百蚊。

感谢 JoyceW2056
2019年6月11日点评 通过移动设备发表

寻晚同朋友去左一间别有外国气氛的Cafe 餐厅吃饭,餐厅装潢几有外国格局,有室内同露天可以比客人坐 优闲咁享受晚餐

我地order左是日几dinner set,包例汤(大蒜薯仔汤)

1⃣德国蜜糖芥末烤䶢猪手 206 set
卖相不错,烤肉味几噗鼻,外皮香脆,入面肉质柔嫰,人面仲有蜜糖味衬托住。份量足够一人享用,更附上沙律菜和香脆薯条,一方面可作为舒缓重口味味道,同时一定令你饱肚十足。

2⃣香煎美国下肩舺翼板牛扒配青胡椒汁 (8oz) 246 set
我地叫左7成熟,件牛扒煎得不错,外层有炭烧味,块牛扒都算柔嫰,有牛味,整体口感也不错,值得一试

3⃣菠萝姜啤 58
食完烤猪手,叫左杯菠萝姜啤,成杯黄色 感觉清凉,饮落去非常解渴,口腔即时refreshing 好味好味。

4⃣热辣辣水果茶 58
卖相吸引,茶壶装满七彩缤纷嘅新鲜水果 既清新又带有茶香嘅味道,食完重口味嘅牛扒薯条后,饮杯水果茶确系最佳配搭。

味道: 8/10
服务费: ⭕️
↩️回头值:70%

感谢 hkfood_station
2019年5月9日点评 通过移动设备发表

今日一早同家姐去荃湾探旧邻居,大家倾左几个钟,走时差不多点几钟,就决定起附近食埋lunch先返屋企,问朋友有乜餐厅好介绍,朋友知道家姐钟意食卡邦尼意粉,就介绍我地去呢间olive cafe试吓,餐厅起愉景新城附近,行去都不用5分钟,虽然位置有D隐蔽,但都几易揾,好好彩去到果时还有一张两人枱,不用等位,迟我们一步的客人就要等一等了。
坐下先看一下餐牌,set lunch冇卡邦尼意粉,所以家姐选左个蒜香鸡柳忌廉长通粉,而我当然叫我最爱的汉堡加黑松露酱薯条,set lunch仲可以选二款头盘,我选左汤和田园沙律,家姐就拣咗日式吉列炸虾同埋汤。个汤非常creamy幼滑。沙律菜非常新鲜爽脆加蜜糖芥末沙律酱非常好味!最后比家姐发现餐牌有卡邦尼乌冬,今天又冇食早餐,所以叫埋share食!
汉堡嘅汉堡扒肉汁多而且配有香脆嘅烟肉令口感更加丰富,厚切薯条香脆,配黑松露酱别有一番风味!卡邦尼乌冬酱汁非常浓香,乌冬又滑,原来两者都好夹。我地再加左个黑松露炒杂菇,松露酱令杂菇更加香。
Set lunch加$28更可加配甜品,非常满足。

感谢 GaryLee831
2019年5月6日点评 通过移动设备发表

颇有情调的西餐厅,用开饭啦订位主餐牌半价或八折和有里数赚取,视乎时段而定,食物质素还可,地点有点不太方便

感谢 tripcomment2018

去过Olive Cafe (新领域广场)吗? 请分享你的经验!