“˚*•✰。Olive cafe.情调石烧小店。✰•*˚”

Olive Cafe (新领域广场)
提供送餐服务
香港排名第835 (共15,704家美食)
菜系: 意餐

此店隐身天桥下
主打石烧
有不同款式的扒类可以自选
牛、猪、羊
最正是任吃珍珠米饭、餐汤及沙律
因此朋友极为推介

店子装修有情调
不少情侣在此感受浪漫

自取沙律配以芝麻酱及意大利醋
份外开胃好吃

是夜主打番茄杂菜汤
酸香可口,吃到好味的薯仔、西芹
配白饭一流

加点盐及黑椒调味已十分好吃
想浓味者可以加入牛扒汁

日本珍珠米饭非常香软
配牛扒也是一流

意粉自由选:杂海鲜,烟三文鱼
新出品,几有特色
酱汁与食材可自己选择
今次选了蒜香白酒配海鲜最好吃
意粉也弹牙

最后来杯柠檬茶
简单又清爽

p.s 免收加一,非常吸引

感谢 applepeggy

2020年8月10日点评 通过移动设备发表

#cassiegotsuenwan
之前疫情好啲,瘦编同朋友去左荃湾一间隐蔽嘅西式餐馆Olive cafe食晚餐。餐厅位置系天桥底,独霸一个角落位,门口有摆放一啲植物装饰,感觉好chill。餐厅里面装修以木系为主,空间阔落,坐得都几舒服。
餐厅采用半自助式style,白饭、汤、水、沙律同各种调味都系自己出去攞,咁可以自己决定个份量,避免食剩野or唔够食。黎依度一定要叫佢地嘅皇牌石烧之选。瘦编就拣左美国IBP牛隔肌。牛肉系放在热石上任你按自己喜好烧,酱汁可以到自助区内添加。牛隔肌系牛嘅横膈膜,腍身得来又有咬口,兼有牛脂香,味道较浓,识食的人一定会拣依个位。
另外仲有叫左个食肉兽Pizza,新鲜出炉,热辣辣脆皮,满满嘅肉同芝士,好幸福!佢地依家有全日供应外卖日式牛肉饭$45,大家都可以支持下!
味道评分▶️ (4)
抵食评分▶️ (4.5)
回购评分▶️ (4)
➡️ Olive Cafe (荃湾)
荃湾西楼角路1-17号新领域广场地下4号舖
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel
OP: cuisine_revolution

感谢 cwycassie
2020年7月17日点评 通过移动设备发表

约左住荃湾嘅朋友仔开饭,佢发办,推介左呢间餐厅,话算系好抵食。

位置呢?响天桥底凹左入去嘅位置,平时我坐车路过系睇佢唔到架,真系住附近或返工先识识黎。

我地都点左石烧系列,沙律、饭、汤都可以任食。全部都会用盖盖住,卫生好多。唔知系咪疫情关系呢,当我拎个碗去refill时,佢都会比个新碗我架,咁公用餐具就唔怕掂到用过嘅碗喇!

我点左个石烧美国极黑毛猪,$160/300g,有两块猪扒,猪㖞,当然系熟上,再比我自己煎香,猪味浓。有少少洋葱垫底就唔怕好快㶶。

朋友见到有多种牛扒选择,咁问下最基本果款Olive牛扒系边度嘅牛肉啦!侍应话系纽西兰牛肉,咁佢就决定选择贵少少嘅美国IBP牛隔肌,$180/300g 有两块,但后来侍应讲返系用加拿大牛肉,虽然已经点左餐,但都算有交带!

牛扒丰润多汁嫩滑,但又不失牛肉嘅口感,有牛肉味,虽然自己石烧可以控制生熟度,但系石板嘅温度都退得几快,因为两块扒分开黎煎,第二块就变得颇生,好彩朋友系唔怕食三四成熟嘅扒。

调味料都系自助形式,除左岩盐,黑胡椒,仲有三款酱汁,分别系烧汁,蒜蓉汁同酱油。记住唔好将会酱汁加落去块石板度,要点黎食,唔系就会溅到一身都系架喇!不过呢度都有围巾,戴住黎烧就安心好多!

饮品方面我点左杯百香果桃胶乌龙茶,估唔到呢度啲桃胶超大粒,仲大粒过平时去食糖水果啲。

感谢 Jess I
2020年3月19日点评 通过移动设备发表

位于荃湾新领域广场地下4号舖的Olive Cafe ,位置并不在热闹市中心,而附近亦冇餐厅店铺,只有Olive Cafe ,位置几特别,唔系经过天桥都发现唔到佢!

Lunch Set 餐牌不算太多选择、但胜在沙律、忌廉汤、白饭任食,价钱抵食。

迷你玛格丽特薄饼($55)
薄饼饼底厚薄适中,大量芝士,而且仲有拉丝效果

石烧Olive 美国牛扒150g($62)
美国牛扒上枱时只有1成熟,我大约烧到4-5成左右,因怕烧得太耐,而另到肉质变鞋,所以快快烧完放上碟慢慢食。
牛扒肉嫩多汁,肉汁丰富。
有几款酱可以点,但一定不要直接倒落牛扒到,会影响肉质,其实只加海盐或黑椒已好好味。

感谢 Mabel90189
2020年3月13日点评

有时经过愉景呢边个天桥,都会见到呢度零零舍舍一间Olive Cafe
其实呢间野系呢度都开咗好耐好多年了,作为一间老店,相信一定有返d实力同魅力

再次路经此地,望一望门口d看板,
见到晚餐都系$80起,仲要无限量添加沙律+餐汤+日本白饭?!
唔系丫嘛,作为一个大胃王真系冇理由唔借此机会同朋友嚟撑下枱脚

★★★★Sex On The Beach $68
★★★★Mango Mule $58
先点咗2杯野饮,Happy Hour时段Cocktail&Mocktail都有买一送一
Sex On The Beach酒味唔算太重好易入口,带点Cranberry甜味
Mango Mule则有芒果香气再带点青柠的酸酸甜甜,甜度适中好开胃

★★★★Olive 德国咸猪手 $148
猪皮烤得超香脆又唔会太厚重油腻
点完个蜜糖再食口感更加香甜惹味
最抵赞系猪手个份量真系大件夹抵食,超有饱腹感

★★★★美国IBP牛隔肌 $105/200g
入面本身应该rare,店员上菜时特别提及唔好直接淋汁,会好快熟晒同㶶
由于我地钟意比较生,索性搬块肉去冷碟再慢慢切落铁板略煎
牛隔肌部位嘅肉质脂肪较少,口感扎实得嚟保持juicy鲜嫩,牛味重
自助配料酱汁都有几款,我自己最钟意系蒜蓉汁
点少少黑椒就更为香口

★★★★★沙律+餐汤+日本白饭[任食无限时]
唔好以为任食就系D cheap cheap野呀!
个罗宋汤系超级足料,入面仲有d牛肉粒煲得够软淋,
热辣辣饮真系令人不停地添饮咗好几碗

沙律菜都好新鲜爽脆,最正系酱汁可跟自己喜好份量添加

百零蚊食个西餐又高质又非常饱肚,仲要免收加一服务费
高度回头之选

感谢 Ayumilcy

查看过Olive Cafe (新领域广场)的旅行者还看了

去过Olive Cafe (新领域广场)吗? 请分享你的经验!