香港
搜索

“西班牙之夜”

Uptop Bistro and Bar
在线下单
香港排名第1,125 (共13,928家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀

自从朋友生完BB,终于可以放监,可以去食餐好嘅,梗系揾间适合倾计嘅餐厅

餐厅居高临下位于珀荟酒店19楼,感觉浪漫有情调气氛
餐厅座位不算多但感觉比较安静适合聊天

「热情西班牙」套餐 $398 @person

#西班牙黑毛猪风干火腿
用上21 Months 巴马火腿油香味充足,油香分布平均,真是百吃不厌。

#烟番茄忌廉汤配脆风干火腿
番茄汤做得好Creamy,番茄味好浓郁,充满蕃茄香,酸甜开胃,而风干火腿好脆口。

#香煎蟹饼配热情果蛋黄酱
略嫌胡椒粉及辣味有丁点过重,但食得到蟹肉的鲜味。

#烤伊比利亚猪架
猪架经过烧之后,依然好爽口及弹牙。而且食落好Juicy。

#烤肉眼扒配帕德龙椒
牛肉Order左五成熟,食落肉质鲜嫩可口,牛味浓郁而且无咩筋

甜品
#西班牙炸油条配黑朱古力酱及黑朱古力雪糕
西班牙有几新鲜炸起,好香脆,朱古力酱不会过甜,同玉桂味好夹。

#鲜莓窝夫配杂莓乳酪雪糕
份量啱啱好唔会觉多,乳酪雪糕酸酸地,中和返啲肉嘅油腻感,为晚餐画上完美的句号。

感谢 ki_csk

2019年9月1日点评

呢排食咗几个AFTERNOON TEA SET,呢间UPTOP BISTRO嘅夏日北海道下午茶相对价钱比较相宜,质素亦对得住价钱,卖相亦唔错容易打卡。夏日北海道下午茶以北海道富良野3.7牛乳整成咸甜点各5款及饮品,唔少都颇有特色,尽见心思。

咸点:

北海道富良野3.7牛乳布丁

北海道富良野3.7牛乳炸鲜奶

牛奶朱古力芝士蛋糕

松饼配伯爵茶酱及北海道富良野3.7牛乳士多啤梨果酱

咸点卖相精致,最钟意食烟三文鱼配黑鱼子,烟三文鱼厚切肥美,包住粒粒黑鱼子,口感有层次!黑松露鸡蛋沙律三文治食落充满黑松露香,不过如果鸡蛋沙律改为牛乳炒蛋就更好啦!明太子鸡翼皮脆肉嫩,入面塞满咸鲜茄明太子,同样好食。大虾菠萝串烧就较为普通,惊喜不大。北海道牛奶蟹肉薯球炸得香口,入面系流心嘅牛奶薯球,外脆内软,奶香十足,不过就完全食唔到蟹肉。

下午茶重点当然系松饼,呢度嘅松饼虽然牛油香一般,但两款果酱大大加分。特别系伯爵茶酱,伯爵茶味香醇,甜而不腻,同热辣辣嘅松饼味道好夹。士多啤梨果酱创新低加入北海道富良野3.7牛乳,果香依然,但味道更丰富,都唔错。

甜品方面,牛乳布丁最得我心,质感香滑,用上3.7牛乳奶味特别浓郁。牛奶朱古力芝士蛋糕可能因为加咗牛奶又加咗朱古力,所以甜度稍高。炸鲜奶几特别。牛乳椰子球如果减低甜度会更好。

加$32点咗一杯士多啤梨牛油果奶昔特饮,奶昔用北海道富良野3.7牛乳,奶香十足,入口幼滑,同时士多啤梨及牛油果味都好平衡,味道天然唔人工,冻冰冰好解渴。

感谢 missfoodieshk
2019年8月12日点评

突如奇来的闲日下午,早早把工作做完,便放自己半日假,和同事去high tea。

回到Uptop战试试新推出的北海道下午茶。上次食晚饭侍应已经推介过,今日算是专诚食佢。

比起一众大酒店,这里Tea set 价钱绝对亲民!屋型层架有2层,另加2碟咸点。

朋友的伯爵茶也香,但之前试过,推介左佢我自己加钱的北海道3.7抹茶latte奶味超浓,绿茶味也突出,幼滑香浓!

明太子鸡翼和蟹饼好出色,炸得香口但唔油。鸡翼饱满,已去骨,入面酿满明太子!蟹饼就啖啖蟹肉。

烟鲑鱼卷有黑鱼子,脆多士蛋亦点上鱼子,菠萝虾夹了薄荷,入口香甜带点清新。

甜点先食松饼,牛乳布甸超好食,甜度刚好,质地滑嘟嘟又重奶味!炸牛奶加入椰丝,有椰香。

食tea仲有奖抽,虽然奖品不过是安慰奖,但侍应态度好好,食物味道又好,环境又好,所以呢个下午茶食得开心又尽兴。

不愧为我口袋里的餐厅,从没令我失望,会继续支持!

用餐日期:2019年7月
    • 优惠度
    • 服务
感谢 Junericee
2019年6月2日点评

最近又推出咗全新菜单,以中菜西做概念带给食客们新鲜感,前菜烟燻过的溏心鸭蛋再配上鱼子酱,汤品系香甜浓郁粟米汤加入大大块名贵花胶

第一款主菜虎虾伊面,再配上浓浓龙虾汁,第二款主菜可5选1,我拣咗美国牛柳,份量唔算少㗎,入口嫩腍再配埋个八角红酒汁又好味道喔

最后个甜品可2选1,我呢款炸淮山配桂花雪糕配搭好新鲜,当日仲有2位双子女生日,写个心意喺碟都可以,不过记得订位前讲声!!

感谢 eddie_ilovefood777
2019年2月12日点评 通过移动设备发表

情人节去边度好?
我就去左 @uptopbistro 喇
佢推出左个Dazzling Ferris Wheel Afternoon Tea
劲靓少女心出晒黎
因为炸鸡粒同鸡翼好唔错
鸡翼仲要系单骨
食起黎超方便
唔洗怕食鸡翼食到冇仪态谂得真系好周到
咸食仲有Parma ham配哈蜜瓜、Tuna等等
好味道啊!
同埋连我咁怕甜都觉得个Donut几好
唔会太甜
朱古力Donut入面仲系流心添
个餐仲包埋饮品
如果想影图中个靓杯可以叫热洋甘菊呀☺️
冻饮就唔系呢个靓杯架喇

想氹女朋友、氹闺蜜开心
就快啲黎试下啦☺️
记得要打电话去预约呀

感谢 _ctp_maggie_c

查看过Uptop Bistro and Bar的旅行者还看了

去过Uptop Bistro and Bar吗? 请分享你的经验!