“火鍋好地方”

尚上下夏 - 養生雞煲火鍋
香港排名第1,458 (共15,944家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年11月24日点评 通过移动设备发表

突然天气转冷,一家人去了山林道一间火锅店打边炉。 呢间店随了打边炉外,还有惹味鸡煲。 不过亚女比较钟意烚下烚下。

皮蛋芫荽汤
阵阵芫荽香,清甜汤底。

手切顶级安格斯
有两款牛肉,极品和顶级,选的是顶级,己经好正。 软熟有牛香。 份量颇多,抵食。

蛏子皇
大大件,极之新鲜又爽口。

手打墨鱼丸
有质感,没有味精成份,好味。

鲜淮山,野生竹笙,生菜
蔬菜都新鲜翠绿。

整体水准好,食物和服务都另人十分满意。 今个冬天又多一个饭聚好地方。

用餐日期:2021年11月
感谢 lkfw

2020年2月11日点评

作为超级火锅迷,我每个月都至少要吃一次火锅 朋友特地选了这家鸡煲为我庆生!食物整体质素不错

▪️手切顶级安格斯
必点之选‼️油花美、厚度适中、带有牛味我们全部人都非常满意!

▪️鸡煲
香口惹味这里鸡煲也有多项选择,可选半或全只、鸡髀或鸡胸肉等。鸡肉份量多、入味、香料味岀,个人觉得味道不输”一品鸡煲”,煲内有非常多莞茜!

▪️特选黑豚肉
份量同样多,没有猪臊味

这家绝对是吃鸡煲的好选择‼️

感谢 desertfoodiehk
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.en.tripadvisor.com.hk 查看原文
2019年12月15日点评

一直都想食鸡煲,一大班人终于约得成!上Openrice见到呢间食评同食物相都唔错,所以一早book左位试试佢~大概等左15分钟就安排座位比我地,一入到店内。

之后我地先拣左饮品,加两个唔同辣度既鸡煲,再慢慢睇下有咩火锅料想加单。鸡煲系唔错既,我中意无咁辣款,鸡肉嫩滑,猪皮、洋葱都好入味。比较辣款就真系太多辣椒,个辣味完全盖过左d鸡味,搞到猪皮都超级辣。不过大家都认同鸡肉分量太少,平均每人食到3-4件,鸡件亦比较细,食猪皮仲多过食鸡!

我地以极快既速度清晒个鸡煲(一d饱既感觉都无),之后就落汤、其他配料打边炉。叫左呢个鬼马墨鱼,系虾胶酿油条,上面铺满蟹子,系既爽口弹牙既!

感谢 eatwithbabe
2019年11月23日点评 通过移动设备发表

同家人过来尖沙咀打边炉。想食特别小小又野味的边炉, 当然是一式两样的鸡煲然后加汤底打边炉。

先叫了一份鸡煲,微辣。鸡件非常嫩滑,份量又多又大件。食完成只鸡已半煲, 还听到隔离枱的不段赞好味。

食完鸡煲,有小小油, 然后换个清淡汤底打边炉 - 豆腐牛奶锅。成个汤底白滑滑的,牛奶味浓,可见好足料。

打边炉必选手切顶级安格斯, 叫了份大的,份量足,无冰鲜味,放入锅五秒左右就可以入口,入口即溶,品质好高。

朋友喜欢食海鲜, 叫了脆鱼鲩, 鱼皮位爽脆,鱼鲩位就弹牙,层次好分明,配埋牛奶清汤底,鱼味好突出。

最后叫个蔬菜拼盘, 配合牛奶锅, 将鲜甜味带出。 总括而言,整体火锅料理都很新鲜,质素非一般任食打边炉可比。

感谢 vanik84
2019年10月4日点评

一大班朋友最好约打边炉,一齐烚吓烚吓倾计。之前已经试过呢度嘅鸡煲觉得唔错,今次就同朋友嚟试吓普通嘅净汤底火锅。

呢度一共有八款汤底可以拣,仲可以要鸳鸯锅。今次我哋就拣咗瑶柱群翅鸡汤。汤底非常足料,饮落清甜,我哋每人都饮咗一大碗先正式开始打边炉。

呢度用咗大排档嘅格局,但系绝对卫生干净,材料仲非常新鲜。

首先要咗个饺子拼盘,有鲜虾云吞,韭菜猪肉饺,同埋鱼皮饺三款。四个字可以形容晒,全部就系皮薄馅靓!

然后要咗份响铃,每条都好大份!即炸嘅响铃超脆,唔会有油益味,渌几秒就好啦!

跟住要左份鬼马墨鱼,其实系将墨鱼滑酿咗喺油炸鬼上面。油炸鬼同响铃一样都系好新鲜好脆,墨鱼胶亦非常之弹牙,上面仲有少少蟹子增加口感,好好食!

打边炉又点少得牛肉呢?我哋要咗碟手切顶级安格斯肥牛,脂肪比例分布平均,牛肉味浓,而且就算要细碟份量都好多,好抵食呀!

最后要左d淀粉质,稻庭乌冬好滑,配埋鸡汤食一流。

感谢 wingching360

查看过尚上下夏 - 養生雞煲火鍋 的旅行者还看了

去过尚上下夏 - 養生雞煲火鍋 吗? 请分享你的经验!