“青口新鲜厚肉 新店宽敞有格调”

Frites Belgium on Tap
预订桌位
周围地区: 上环
周围地区: 上环
2021年3月27日点评 通过移动设备发表

喺皇后大道中路过,目光被门口嘅绿砖墙身吸引,先知Frites中环分店搬左铺,唔少外籍人士同钟意影相嘅朋友选择坐室外位置。店内嘅装修同欧洲餐厅无异,楼底好高,有次朋友想揾间舒服啲嘅餐厅就提议去呢间,唔单止坐得舒服,食物都甚有水准。除左signature嘅青口同牛扒外,weekend会有brunch menu ,饮品亦有好多选择,睇到花多眼乱。

🍽招牌忌廉青口 House Mussels(1/2kg $265)
每份青口均配薯条、酸种面包同蛋黄酱。喺北欧食过大大只嘅青口后喺香港食亲都觉得口感差天共地,但唔少人都话Frites嘅青口好有质素,特登为佢而黎。呢度除左经典嘅忌廉汁外,仲有蕃茄、喇沙、啤酒汁等,相当有新意。青口系澳洲品种,size都唔细,新鲜厚肉,唔会好难嚼,个汁嘅浓度亦刚好,creamy得黎有淡淡嘅白酒同蒜蓉香,又唔会浓度盖过青口嘅鲜味,推荐!

🍽地中海蕃茄蛋Shakshuka ($145)
其实系蕃茄蓉焗蛋,点面包一流。多士外脆内软,包上仲有松子仁、石榴籽同薄荷开心果等增加口感。

🍽法式三文治加煎蛋 Croque Madame ($135)
三层面包夹住火腿、芝士、芥末同白忌廉酱,放上煎太阳蛋后焗脆,卡路里爆标但好滋味,可惜芝士咸左少少,食到尾都几溜,建议多人分享。

🍹One More Please ($55)
Mocktail 款款都好吸引,多番纠结后叫左杯稳阵嘅,以桃、蔓越莓同菠萝调制而成,面头有层泡沫,味道就系落左糖嘅果汁,酸酸甜甜配青口都唔错,甜度低返少少就更好。

☕️Hot Chocolate
热朱古力浓得黎唔太甜,面头洒上可可粉装饰,朋友几欣赏。

虽然定价稍高,但食物质素对得住价钱,想食好啲可以考虑吓。

感谢 hkfoodpath

2020年2月18日点评 通过移动设备发表

他们的青口卖光了,未能尝到, 我们感到很失望。 他们的其他菜一般, 座位很靠近升降机。 似乎不是城里最好的交易。

感谢 VivianneT
FRITES-HK,Frites Belgium on Tap 的 Other,回复了这篇点评2020年2月25日已回复

你好Vivianne T, 感謝你的光臨並留下你的用餐體驗,很可惜您未能夠嘗到我們的招牌菜青口 ,亦很可惜您認為FRITES的其他菜式一般,我們會向廚師提出並作出改進, 希望你會再次光臨並分享你的意見。FRITES團隊。

2019年3月19日点评 通过移动设备发表

一早订左坐 (但原来餐厅唔太多人) 店员好热情 好有礼貌
环境气氛很好 但坐椅一边是没有背靠

青口味道鲜甜 但size太细 推荐house mussels 同hoegarden 另外番茄味不过不失无咩惊喜 白酒汁味道较淡

薯条一定要试 每次都系即炸外脆内软 都忍唔住另追加一客

感谢 KR_RKC
FRITES-HK,Frites Belgium on Tap 的 THE FRITES Team,回复了这篇点评2019年4月7日已回复

R_TWY您好﹐感謝你光顧FRITES並為我們寫下評論。我們很高興得知您喜歡我們的星期一任食青口優惠及對FRITES 的服務感到滿意﹐我們期望您再次光顧,並分享您的意見。FRITES團隊。

2018年12月30日点评 通过移动设备发表

同事推荐,第一次来到这间。同事点最出名的青口,而我则吃了牛扒,牛扒大份,配薯条沙律,味道很好,下次再来

感谢 gleung24
FRITES-HK,Frites Belgium on Tap 的 The FRITES Team ,回复了这篇点评2019年1月21日已回复

gleung24你好﹐感謝你光顧FRITES並為我們寫下評論。我們很高興得知您和同事喜歡我們其中兩款的招牌菜-青口鍋和牛扒薯條﹐我們期望您再次光顧,並分享您的意見。FRITES團隊。

2018年11月18日点评 通过移动设备发表

book左枱同家姐星期六黎食呢间野,贪佢有野比小朋友玩。
一出䢂系普通用餐区,而职员就安排我地系另一边有野比小朋友玩既区域到就座。环境几靓,有啲彩色玻璃窗,又有复古味既风扇,座位宽敞舒适,角落位有个corner舖晒地垫比小朋友系到玩,有啲煮饭仔玩具咁。
侍应系外国人,餐牌亦只有英文。呢区既女侍应好友善及有礼貌。
我地叫左Mini fish n chips(for小朋友),mushroom risotto,同埋norwegian salmon fillet。
炸鱼同薯条都好香好好味!:yummy:
呢个都唔错,不过个人唔太中意面头太多芝士,太浓唔岩我:D
三文鱼好滑好香,唔会overcooked,薯粒都好香,正。
因为呢到有个corner for小朋友玩,所以食饭都轻松啲,小朋友挂住玩😂
价钱方面都唔算太贵,一般好少少既西餐都系咁上下,呢到仲要环境好又baby-friendly,食物质素都几好,所以都值。我地食左5百几蚊。

感谢 loveating03
FRITES-HK,Frites Belgium on Tap 的 The FRITES Team,回复了这篇点评2018年12月30日已回复

loveating03你好﹐感謝你光顧FRITES並為我們寫下詳細的評論﹐很高興得悉您有一個愉快的周末﹐並喜歡幾款FRITES 的菜式包括雜菌意大利飯 和香煎挪威三文魚﹐我們期望您再次光顧,並分享您的意見。FRITES團隊。

去过Frites Belgium on Tap吗? 请分享你的经验!