“创新🌟用心💕日式料理🍣”

在线下单
香港排名第3,254 (共13,891家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀

间舖原来喺个商场仔入面平时多数喺地舖果几间食肆度拣,而家先知原来商场入面仲有呢间日本野 唔怪得平时行过唔多觉啦~

呢度嘅菜式同其他日本餐厅有d 唔同
特别在你喺呢间餐厅食到嘅野,唔系度度都可以食到
我地今晚叫店员推荐几样野俾我地食,专点d 平时唔会点食嘅食物,挑战下自己❗️

前菜
有蒟蒻条、油扬、黑色嘅物体混合埋一齐(问完喺咩但又唔记得左 净系知系师傅自调特制的❣️凉凉地咁,食落软软地,有d 似海草~加多少少wasabi 辣味会更perfect更开胃❗️

蟹子沙律
基本上就系进化前菜/开胃蔬菜,有青瓜丝、蟹柳丝、蟹子及沙律酱,食材新鲜,食落清新恰人❣️

油甘鱼刺身+濑尿虾肉
濑尿虾肉特别嘢,唔系度度有☺️
虾肉味好突出,仲带有少少海水味好特别啖啖大大件嘅冰凉虾肉食落好满足 推荐❗️
平时食虾肉好易煮得太熟,煮腍左嘅肉质入口好易散晒,呢两只就结实弹牙,我谂除左食材好之外,有专业嘅师傅处理食材都是好重要的❗️
油甘鱼都好爽口,完全冇根,食到鱼鲜味嘅同时咬起来干净俐落

烧木鱼丝茄子
半溶质嘅茄子铺上幼细如丝嘅木鱼,再配埋鲣鱼汁一齐入口,质感幼滑细致,茄子➕鲣鱼汁两者配合得好完美❣️大爱☺️

香鱼全鱼作寿司
第一次咁样生食一条鱼仔
口感好爽滑,以为鱼仔会劲多骨,点知一条细骨仔都食唔到(又可能喺师傅去骨去得好perfect) ❣️肉质有弹性,好少地方可以咁样生食,估唔到几好,下次可以encore
呢客寿司另外仲配埋两杯酸醋+顺菜(睇落有d 似榨菜),喺用来食完呢味刺身俾客人清一清口腔嘅味道再继续品尝其他美食的

苦瓜炒豚肉
竟然苦味一啲都唔重 薄切苦瓜质感好爽脆,仲伴左只半熟蛋添❣️配搭好有心思 连平时好唔钟意食苦嘢嘅我都接受到,同宝宝一人食左半碟☺️ 个底仲有豆卜/油扬,吸晒啲蛋浆+肉汁精华 完全估唔到可以将苦瓜煮得咁好❣️

烧三文鱼手足
即系三文鱼鳍~
热辣辣♨️烧得好香脆嘅表皮,配埋入面软软、有少量肥肉嘅三文鱼肉,外脆内软,趁热食真喺无得输呀

鲜蟹肉蟹膏炒饭
份量好足❗️劲多蟹肉➕一大pat 蟹膏,净系闻下都已经好香 食落更有满足感☺️

好完美嘅一餐饭,厨师专业整野食有心机,样样都好特别好好食,店员服务都非常殷勤快手,添茶主动唔洗客人嗌先有,下次会encore❣️

感谢 chole1021

2019年9月7日点评 通过移动设备发表

今天来到一家拥有十六多年历史的自家料理店 - 沃川。

店中装潢以日式的设计,挂满了一块又一块的木板介绍店内的食品。

除了吧桌(可看到师传的刀工)外,更有四间特别的包厢(私隐度极高),绝对是倾公事,家庭聚会的好地方。

店内更推出了十六周年的优惠,吞拿鱼刺身三点盛(各2件)都唔需要$250,你话系边度揾呀!

当然其他优惠都非常吸引......

日本蕃茄
蕃茄已经预先去了外皮,通红且饱满。

完熟的蕃茄浓郁的茄味令人一吃便停不了口,酸香的味道恰到好处,吃起来口感清爽,清甜多汁。

八爪鱼刺身
口感出奇地有咬劲,咬起来弹牙,非常有嚼劲,肉汁在不知不觉冲充斥在口中。

炸河虾
连壳都炸得酥酥脆脆的,是绝佳的餐前小食(送酒一流)。

油甘鱼寿司
油甘鱼肉质弹牙,油脂丰富。

左口鱼边寿司
左口鱼边嫩滑,口感弹牙。

吞拿鱼刺身三点盛 - $238
这是今日我来吃最主要目的:当中有赤身、中腩、大腩,望见已流哂口水了。

识食既当然要由淡味吃到浓味啦:(赤身—>中腩—>大腩)

赤身即吞拿鱼的鱼背位置比较瘦,肉身较红色,比较结实,不含油脂、咬口十足。

中腩颜色偏粉红,脂肪比例高,鱼油脂恰到好处,非常甘香。

大腩的颜色为最浅,脂肪好像雪花般,入口即溶
比中拖罗更甘香,更肥美。

照烧鸡扒 - $98 / 稻庭乌冬 - $68
鸡扒以新鲜鸡作为原食材,所以全无冰鲜的味道,经过烧煮后,外皮香脆,但内里一点都不鞋身,而且更是松软嫩滑,口感非常juicy!
而外貌普通的一碗乌冬,都包括了不少配料:娃娃菜、金菇、冬菇等等...而且乌冬幼滑细腻、轻轻一吸已到喉咙,爽口无比。

感谢 JaydenCSH
2019年8月13日点评 通过移动设备发表

夏日炎炎最适合去吃刺身,今日就和友人到了位于尖东南洋中心的沃川吃日本料理。刺身冷盘当然是必点,我们点了濑尿虾肉、矶烧鲍鱼刺身、三文鱼腩刺身和冷豆腐。濑尿虾啖啖肉而且爽口弹牙非常鲜味,鲍鱼大大只亦烧得入味。除此之外我们还点了花竹虾、舞菇和苦瓜天妇罗。这里的天妇罗非常特别,配的并非一般餐厅常见的天妇罗汁,而是店家自家磨制的shake shake粉。店家还细心配备纸袋,有得食又有得玩。天妇罗皮脆粉薄,配上shake shake粉调味,值得一试。我们还点了烧鹅肝石锅饭,鹅肝大大件,煎得恰到好处,鹅香四溢,配上饭焦一起吃,不错。
尖沙咀么地道75号南洋中心UG5-8号舖

感谢 delish_hk
2019年7月23日点评 通过移动设备发表

人生有几多个十六年?
今日嚟到一间开业16年既居酒屋,佢既门口唔算突出,但内里富有传统日式餐厅风味眼见有好多熟客帮衬,系一间富有人情味既餐厅
首先上嚟前菜 鱿鱼软骨沙律,细细一盘先俾味蕾准备一下嚟紧既小冲击 之后系两个小食,分别系蟹子鱿鱼及面豉青瓜,前者鱿鱼新鲜有嚼劲,配上蟹子令鱿鱼更为爽口后者面豉搭配青瓜新组合,本人系第一次食,青瓜系一样较淡味既食物,配上浓味既面豉,相得益彰好鬼夹㖞!
接着既系 特上刺身拼盘,大大盘好丰富 有海胆、吞拿鱼、八爪鱼、牡丹虾、帆立贝、油甘鱼、活赤贝及三文鱼籽 斋睇已经流哂口水,一大板既海胆,味道鲜甜,搭上紫菜食入口即溶 帆立贝系厚切非常新鲜,食完两片好想再encore!活赤贝系我近来既至爱,哩度嘅都好出色,咬落劲爽口富有弹性,渗有微微鲜甜味 三文鱼籽可以一大羹咁真系好爽
跟住要讲讲两款天妇罗,包括粟米天妇罗及舞茸天妇罗,粟米天妇罗出面特别少有,店长话制作较为烦复同功夫多,首先将粟米蒸熟,拎去切片再炸,估唔到炸完仲有咁多水份锁住,粟米肉汁仍然保留舞茸炸完好脆口,好大旧够哂满足。
热食方面,食左一个照烧无骨鲜鸡腿,好少地方食材用上新鲜肉,抵赞 新鲜鸡脾肉充满肉汁,肉质富有弹性,平时食开啲雪藏鸡脾绝对无得比!另外仲试左个自家制咖哩乌冬,个咖哩汁系餐厅自己调制,系较浓味既口味,辣度算高,配乌冬确系几惹味!
尖沙咀么地道75号南洋中心UG5-8号舖

感谢 foodie_anniechan
2019年3月19日点评 通过移动设备发表

这家日本料理位于尖沙咀东,我们一行八人约了和客户吃晚饭,刺身新鲜,熟食串烧也也不错,唯独包箱有点小,隔音不好,晚上客人多的时间会吵耳。

感谢 977vant

去过沃川自家料理吗? 请分享你的经验!