“十分好吃”
武馆的点评

武馆
香港排名第12,029 (共13,928家美食)
周围地区: 油尖旺区
描述: 日本餐廳【武館】,由擁有 16 年日本料理經驗、曾到日本及瑞士工作的料理長 Takeshi 打理。晚市只做預約的お任せ(廚師發板),所有食材都是季節性及即日由日本空運到餐廳。餐廳有深夜食堂的感覺,客人一般都會與友人一邊飲酒一邊品嚐美食,一坐就 3、4小時,適合節奏急促的香港人放鬆一下。
2019年9月13日点评

这是一家日本式的餐厅,十分好吃,里面得食物都十分高档的,也吃得十分舒服。大拖罗是我最喜欢的一味,价钱贵但值得的。

感谢 chigorxd

2019年6月17日点评

港人对日式料理特别喜欢,大角咀一带都有很多日式料理的选择,其中这家是最受欢迎之一.
鱼生很新鲜,很鲜甜,味道很好.下次会再来.

感谢 sonlsonl
2018年12月4日点评 通过移动设备发表

博文街呢度真系好多野食吓,竟然开左间日本餐厅,仲要主打高档野 omakase,若非好友食完极力推荐,真系好难会揾到嚟。

为重要人物庆生,哈,当然要大破悭囊。

数一数,原来食左二十样野,拣左部份嚟介绍。

【乌鱼白子】白子即系精囊,口感绵密,听讲有滋补养颜之效。

【蜜柑鲷】 食蜜柑长大嘅鲷鱼,有淡淡清甜味,当然系贵价上品。

【北海道珍宝牡丹虾】 虾肉胶质好重,亦够鲜甜。 虾头有虾膏,当然唔可以放过。

【金线鱼刺身】 用昆布醃制,更加带出鱼嘅鲜味。

【拖罗大叶卷】呢个系我最爱嘅一道菜,脆脆嘅紫菜,肥美嘅拖罗,仲有清新独特嘅新鲜大叶,超正!

【秋刀鱼刺身】 排到靓靓,配搭特制酱油,味道好夹。

【海鼠】 即系海参,口感Q弹又爽口。

鱼十一月系当造期,【鱼肝】当然系当造美食。 香软绵滑,而且第一次食到暖嘅鱼肝,味道更佳。

【富贵杯】其实系一个迷你丼,点解叫富贵? 面头有金箔架! 几层嘅马粪海胆,配搭冲绳海葡萄、葱吞拿鱼腩,仲有香港好少食到嘅sujiko生筋子(即系保留成个卵巢膜嘅成串三文鱼籽),味道比三文鱼籽更鲜甜架。

【烧秋刀鱼大叶卷】 鱼味够出,仲要中间有大叶,散发出一种清新而独特嘅香味,正!

呢碗【鱼汤】系集合晒所有鱼头鱼骨嘅精华,超浓鱼香味,但就咸左少少。

最后系【北海道赤肉蜜瓜】,日本生果,梗系正啦,清甜爽脆,好想要多份添!

服务超好,用料上盛,但坐位唔多,一定要订位先呀!

感谢 Leesouffle
2018年8月21日点评

每位$1500,晚黑只系得一个价,舖头唔大,一张大寿司吧台,呢度可以食到平时比较少食到既鱼种,BB鳝、熟成酱拖罗、海鞘、关池鱼、活青柳贝… 鱼种好丰富又有特色,非常新鲜,十分难得!最爱大拖罗,用紫菜包住,肥美、口感、都非常好!

感谢 MingC622
2018年5月7日点评 通过移动设备发表

大角咀也有高级日本料理,厨师拍板,没有菜单,$1500有25道菜,包括今季最好吃的鱼生,最难忘是八爪鱼籽,口感难以形容。

感谢 HKeat722

去过武馆吗? 请分享你的经验!