“清幽。宁静 - 厨师发办”
玄鮨的点评

玄鮨
香港排名第2,321 (共13,916家美食)

以前系香港讲紧食寿司仲流行用紧回转式定系
剔纸仔放题,而家香港人要求愈黎愈高,
有时宁愿洗多少少钱食好少少都唔想食旧摆到
冻哂,毫无口感既寿司。而今次就比我发现左
一间系铜锣湾以平民价钱就食到既午市Omakase
套餐。呢间「玄鮨」环境简约宁静,私隐度高,
好适合静静地坐系寿司吧一边欣赏大师傅手势。
同时激活视觉同味觉享受!

Sushi Lunch Set - $320
▪ 牡丹虾
▪ 海鳗
▪ 葱拖罗手卷
▪ 玉子
▫ 先黎左个「茶碗蒸」比你暖下胃,食落蛋味
浓郁,嫩滑鲜甜,内里落足馅料,口感相当丰富。
轮到寿司方面,师傅会逐一按浓度、口感、
质量分次序安排每件寿司逐一呈上,同一般
厨师发办既小店一样,客人食完一件师傅就会
预备好另一件摆系碟到,如果客人未夹走,
佢会停一停,先再预备。整体寿司质素绝对唔错,
拖罗油分重,够甘香;池鱼爽口鲜甜:海胆口感细腻,
质感软腍;三文鱼籽粒粒分明,晶莹剔透。
整体用料上乘,够哂新鲜,食得过!
Sashimi Lunch Set - $330
♦ 南蛮渍
▪ 章红鱼
▪ 拖罗
▪ 甜虾
▪ 鱿鱼
▪ 象拔蚌
▫ 刺身套餐同寿司套餐一样包左一个小食
「南蛮渍」,将鱼先炸后醃,务求口感要做到风干
程度,加左洋葱再搭配埋酱汁,醒胃至极呀!
至于刺身套餐里面包左面鼓汤同一碗白饭,
加埋各款刺身的确唔错。拖罗油脂爆满,
入口即溶。象拔蚌同甜虾相当新鲜,入口清甜,
鱼味浓郁。最后送埋甜品系云呢拿雪糕三文治,
结束完美既Omakase。总结呢两个套餐系铜锣湾
黎讲,性价比可以话系数一数二!

感谢 lankiman6330

2019年7月12日点评 通过移动设备发表

|| 米芝莲推介厨师发办 ||

过完四年既大学生涯毕业在即,呢晚屋企人就同左我去食个Omakase庆祝一下餐厅只系开放左一边既吧台,无开放到另一边,比较早到既关系可以坐到吧台,有得欣赏师傅切刺身时既刀工同埋握寿司既过程坐低后无耐吧台全满,其他客人唯有坐包厢店员服务好周到贴心,首先系了解有无咩唔食既,期间亦不断添加同替换热茶、碗碟、毛巾等等
▪️ 紫 Murasaki1380
1️⃣ 前菜(三种盛)Appetizer (3 kinds) (7.5/10)
(左) 炸明太子忌廉:外皮脆身,内里既明太子蓉软绵
(中) 海藻冷面:面头有啲菇,底下既一撮冷面颇有弹性
(右) 油浸沙甸鱼:有洋葱丝同埋柠檬夹住既关系,食落会微酸,辟走左沙甸鱼既腥味
2️⃣ 刺身(六种盛)Sashimi (6 kinds) (8/10)
通常都系由淡至浓味咁样食
(左上) 北海道带子:厚身带子有微微烧过既痕迹,师傅话蘸上少少芥末即可入口时外层有点儿乾,不过中间夹住左一片柠檬,可以带返带子个鲜甜出黎
(右上) 金目鲷:紫苏叶包住左蘸上左乌鱼子既金目鲷,增添左层次感
(左中) 鸟贝、响螺:口感非常爽脆,见到师傅有落到柠檬汁,味道都几鲜
(右中) 鱆红鱼:带点咬口,亦有油脂香
(左下) 鲣鱼:师傅落左蒜蓉同埋豉油,会比较重口味少少,所以可以就咁食唔驶蘸任何野
(右下) 拖罗:色泽粉嫩,肥美且油脂丰富,入口即溶
3️⃣ 箸休 Chef's Specialty (8/10)
炸虾角:炸粉唔厚,无咩油腻感,有住好浓郁既虾味
北海道粟米:同样薄薄既炸粉,好清甜带脆既粟米粒
青椒仔:系普通唔辣既灯笼椒,都系偏清甜
金鲷鳞烧:烧到面头啲鱼鳞好脆身,鱼肉都滑既,当中带有少少骨,伴碟有微甜蕃薯同埋萝卜蓉
4️⃣ 寿司(六贯)Sushi (6 kinds) (8/10)
见到师傅有跟传统咁系鱼生同醋饭之间放上少量芥末
(左上) 牡丹虾:加左啲装饰用既竹炭粉,师傅话呢个就咁食,食落滑中带爽,有点儿柚子味,配搭清新得宜
(右上) 深海池鱼:质感比较紧实有口感,鱼味亦算系突出
(左中) 新鲜墨鱼:鲜味十足,无被师傅落既酱油调味盖过
(右中) 赤鲑:有阵阵炙烧既味道,质感系相对软嫩一点
(左下) 北海道海胆:滑溜鲜甜,完全无苦涩或者腥,不过紫菜会比较快淋同韧,切记要尽快食
(右下) 烧拖罗:烧完好香,油脂会变得更为丰盛
唯独系中间两旧夹起既时候个饭会略为松散失左啲分
5️⃣ 椀物 Soup (7.5/10)
平凡既豆腐面豉汤有惊喜位,系采用左好滑身既细粒蘑菇
6️⃣ 甜品 Dessert(7.5/10)
以威化饼皮夹住忌廉味雪糕,再配上甜甜地既枫糖浆,仲有唔会太酸或太甜既芒果作结
整体评分(8/10)

玄鮨 (铜锣湾)
地址:铜锣湾开平道1号Cubus 7楼 (铜锣湾站F1出口)
营业时间:
星期一至日 12:00-14:30;18:00-22:30
#FoodieTWY铜锣湾
#FoodieTWY香港
#hkig #hkfoodie #foodie #foodblogger #foodporn #foodlover #foodaholic #foodpics #foodstagram #instafood #topcitybiteshk #topcitybites #uhkfood #ufoodphoto #presslogicholiday #香港美食 #吃货 #相机食先 #一路食一路post

感谢 foodietwy
2019年5月11日点评 通过移动设备发表

今天因为工作关系,下班前要来铜锣湾这边跑一趟,所以顺道来这边吃晚饭庆祝宝宝前几天赢了数千元股票钱。正在我还在找餐厅之际,原来宝宝早已挑好在这间米之莲指南推介的餐厅吃晚饭!

庆祝当然要吃好一点,我们各点了个 Omakase set ‘紫' (Murasaki)。

前菜 3 款 - 分别是
沙甸鱼、青瓜蓉配白饭鱼、炸银杏

沙甸鱼:底部垫上柠檬,面层铺上洋葱,完全把沙甸鱼的腥味癖走,带出沙甸鱼刺身的鲜味。
青瓜蓉配白饭鱼:绵绵的口感,清新带酸的味道,开胃又讨好☺️。
炸银杏:即白果,半透明黄金色的外表蛮吸引的,表面再洒上少许盐巴,把银杏的微苦味中和了,是个很特别的前菜。

刺身拼盘
刺身拼盘分别有拖罗,鱆红鱼,鲣鱼,金目鲷,鲽鱼边,响螺,针鱼,全部皆为日本直送。

除了普通豉油外,店家还特别附上蒜茸豉油及姜葱豉油供客人品尝鲽鱼边及针鱼,非常贴心。

款款新鲜当然不在话下,每款刺身也有不同的特色和口感,响螺新鲜爽脆,拖罗入口即溶,鱆红鱼及鲣鱼肉质厚实富弹性。个人而言,我最喜欢鲽鱼边(是偏白的那两片),口感不像普通刺身,有点像中式棉花鸡,但同时有日本鱼的鲜味,是个品尝鱼刺身的新体验!

另不得不提店员们的细心服务,那么多种类的刺身,其实我根本记不住,多得店员的细心讲解及提醒,我才可以正确地使用合适的豉油品尝鱼刺身,感谢厉害而亲切的店员们。

是日厨师推介 — 烧白贝
很完整体积很大的白贝,口感爽脆弹牙,肥美肉厚,鲜甜多汁,非一般贝壳类海产可比拟!

寿司 - 6贯(件)

海胆 - 量多且味道鲜甜,真的很甜,是我吃过最甜的海胆,上次在日本筑地市场吃也吃不到这么好的,而且保存得非常好,没有半点放坏了的臭味,并非一般的日本餐厅可比拟。

新鲜北寄贝 - 为什么要注明是新鲜?是因为我们在一般日本餐厅吃到的(红白色的那种)是已经烹调过的,今天吃的是紫白色的。不过其实也差不多,口感一样是爽滑弹牙,连紫菜也新鲜容易咬

白虾明太子 - 店员叮嘱说,这件寿司不需蘸豉油,直接吃即可。口感黏滑带咸香~

烧拖罗 - 油脂分布平均,烧得刚好,表面焦香,入口即溶。

深海池鱼 及 赤鲑 - 肉质厚实,鲜味十足!

蚬肉味增汤
有三只蚬,蚬肉同样爽脆新鲜,味增汤浓香细滑。

水果 - 芒果+士多啤梨
新鲜的芒果及士多啤梨为完美的晚餐画上了句号。

感谢 chole1021
2019年5月4日点评

无做好 research 就黎,一心念住食朋友推介嘅三色饭(海胆、三文鱼子、碎吞那鱼腩,$340),点知 dinner 无得食,只有松竹梅餐同少少 a la carte!!最平嘅梅餐要 $1198,未加一... 但既然有人生日,豪左佢啦!正当肉赤嘅时候,第一道菜就上啦 -- 海蜇。听落似上海菜,但食落唔错。酸酸地、爽口。之后嘅 sushi sashimi 只能用朋友嘅话表达:筑地都无咁好食
有人单点个烤鳗鱼(而家当造,所以系新鲜鳗鱼,唔系急冻,一份$400),加碗寿司饭(晚市无正常饭),虽然听落怪怪地,但鱼非常新鲜
甜品通常系雪糕,今日系蜜瓜同山竹,甜到漏

感谢 CHIUW61
2019年1月15日点评

被安排入座后,侍应送上热茶及湿毛巾,杯茶够热及几香茶味,好饮!

打开餐品牌,有数款价钱的厨师发办,我地就由入门级试下先

先由前菜开始,一碟上放上3款精致前菜 : 安康鱼/水云/小女子

安康鱼再配以木鱼片一啖放入口,口感清脆,又带少少咸香味,几唔错

而水云配以醋酸味,几令人开胃; 小女子实情系醃制鱼乾,甜甜地几惹味

侍应会先问有无咩系唔食? 了解客人喜好后,厨师就可专心设计餐单

跟住到刺身6款出场,摆盘非常有心思,吸睛度相当高! 刺身种类包括白虾/大拖罗/带子/剥皮鱼/鲽鱼及油甘鱼

白虾碎上,混入明太子,味道几鲜甜

大拖罗入口软棉棉,又唔会太油腻,唯食到尾有少少筋

剥皮鱼内夹住鱼肝,入口鱼肉有少少嚼口,内里的鱼肝就香滑,两种口感

仲有鲽鱼内藏海赡,鲜中加鲜

食完一味就上另一味,呢客系厨师料理 ; 牛油炒鲍鱼

切成片状方便客人进食,入口先食到牛油香味,鲍鱼口感超弹牙,赞!

饮啖热茶,又再准备进入寿司环节,总共有6款 ; 烧拖罗/赤贝/池鱼/深海池鱼/金目鲷及海胆

为免紫菜变腍,首先食海胆先 : 海胆味香浓,质感滑溜,紫菜脆口,两者永远都系好拍档!

金目鲷鱼质软腍,鱼味香,轻轻咀嚼几下已经可吞下

烧拖罗比起刺身多一份焦香味,鱼味更出

食到呢度都相当饱,侍应收碟后就再送上呢客沙蚬面豉汤,味道唔会太咸,热度甚够又够大碗,沙蚬一粒沙都无,放心食!

最后以呢客蜜柑配士多啤梨作为呢晚完美句号,味道甜美,好味呀!

侍应招呼周到,细心有礼,每上一道菜都会作食物介绍,间唔中对自己好一点,咁辛苦工作都值得呢!!

感谢 gingerszeto

去过玄鮨吗? 请分享你的经验!