“份量十足质素亦高”
一杯屋的点评

一杯屋
香港排名第2,031 (共13,928家美食)

▪️一杯屋特选鱼生饭 ($188)
依到每个lunch set包括左沙律,上面有一片既鸭胸。较出色既系佢既蛋,每啖都食到冬菇/蟹柳,好足料。葱汤。饮落去唔似面豉汤咁重口味,反而比较甘醇,只带少少咸香,作为餐前汤唔会抢到主菜风头之余可以洗净舌头ready for主菜‍♀️
三个字概括—超。足。料!每样刺身都厚身,肉多鲜甜而且份量十足,以依个价钱可以食足咁多种质素高既刺身真系好抵食!不过少少挑剔既位系如果饭系冻既寿司饭会更好。
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️4/5〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
▪️珍宝吉烈虾拼和牛汉堡定食 ($158)
净系睇相都知卖相10足。即叫即炸既吉烈虾上碟既时间热辣辣,咬落去香脆可口,外脆内软,炸皮薄加上珍宝既size,食落真系啖啖肉㗎!而和牛汉堡表现就略输一筹,食落虽肉味香,酱汁亦够嘢味,但比较dry,整体黎讲都中上既!
最后用甜甜地既南瓜做收尾,饱到上心口
Overall ($346+1)
一杯屋 (铜锣湾)
铜锣湾轩尼诗道525号澳门逸园中心8楼

感谢 amber1117

黎铜锣湾食午餐,行到Sogo附近呢栋澳门逸园大把餐厅,最尾拣左呢度8楼既一杯屋。同同事每人叫左一份定食,另外加$60要左份刺身。

午市定食跟既唔系面豉汤,而系韭葱汤,味道带咸,无草青味,味道偏向洋葱。

沙律预拌醋,上面有一小块鸭胸。

茶碗蒸入面有带子、蟹柳等,非常足料架。水份配合精妙,食落唔会太结又唔会散。

南瓜一小件,味道系来自南瓜既自然甜。

<日式烧安格斯牛扒>(定食 $168)
要左五成熟,果然啱啱好,肉质结实,配上调味料烧完之后牛味更出。配饭一流。

<炭烧喜之次>(定食 $168)
喜之次系日本名鱼之一,系啲高价日本料理先见到,呢度$168就食到都几抵。烧完系脆脆既皮下,鱼肉依然嫩滑,感觉几新鲜,配萝卜蓉同烧汁食,味道丰富。

<刺身拼盘>($60)
用左月亮碟上,摆盘一流,分别有三文鱼、鲷鱼仲有海胆。三文鱼厚切,食落够油润,好新鲜。鲷鱼爽口,点啲啱啱既酸汁啱晒。海胆鲜甜,下面既青瓜都切得好精致。

呢度上菜都算快,啱晒赶番office既打工仔啊。装修亦好有居酒屋感觉。

感谢 rocktheworld1day
2019年9月7日点评 通过移动设备发表

铜锣湾有太多食肆,如果不是友人在这里订了枱,真的想不起有这座大厦
位置超便利就在Sogo旁边面向电车路。

跟现在的食店大厦一样一层一食店,非常好找。

一踏进一杯屋,木制枱椅、壁画、卡位,装修格局跟日本居酒屋一样,就连服务也一样贴心。怪不得连日本人也为坐上客。
牛舌味道似是卤水味,甜甜的,非常入味,把牛舌的骚味也盖了!

刺身鲜味十足和风沙律出奇地好味,沙律醋汁着实加分不少酸酸甜甜,迎接之后的美食。
各款串烧用料新鲜即烧脆口可另加七味粉提味。

清酒煮蚬size适中蚬味全都渗进汤中,汤头超鲜甜。

樱花素面果然樱花香味浓厚配上冷面汁、芥辣同吃简直绝配

感谢 mable01
2019年5月16日点评 通过移动设备发表

喺香港要食一间好食炭烧牛舌地方不多, 但呢间牛舌专门店, 我帮衬多年依然好食又好抵食, 极力推介:炭烧极上牛舌, 牛舌软嫩, 有炭香牛油脂味。 最抵食午餐, 有前菜同饮品。

感谢 hoi yan l
2017年12月29日点评 通过移动设备发表

喜欢吃日式料理,而今次的一间更特别,除了主打菜,炭烧食物之外,还有冲绳料理和台日 fusion 菜。

六舟,吟酿
来来来,未吃之前要先点清酒啦! 这清酒够清爽,入口温婉,很香的米味。同行的日本友人一直说很喜欢!

意式鲷鱼刺身,$98
一上菜便是惊喜。除了黄黄红红的甜椒令卖相更精美之外,酸甜的酱汁更醒胃。配上鲷鱼刺身,鱼肉爽甜,比点酱油更丰富。

炭烧极上牛舌,$158
主菜来了,就是所有串烧食物都是炭烧的。牛舌厚烧,可咬到内里的肉汁。

土锅三文鱼亲子饭,$148
很少在街吃饭会点米饭,但侍应极力推介,是冲绳特产呢! 土锅连盖上,焗了一会,日本米的香软甜糯,加上三文鱼的鱼油,淡淡的油香更好吃。

感谢 natnat0317

去过一杯屋吗? 请分享你的经验!