“美味程度可以媲美晚餐”
一杯屋的点评

一杯屋
香港排名第2,030 (共13,926家美食)

铜锣湾下昼时间一直都熙来攘往,行到身水身汗,就想上啲商场食吓野,摆脱吓路面既烦嚣澳门逸园绝对系首选,最后就拣咗8楼一杯屋食吓lunch ,歇一歇
呢度环境好舒服,灯光调和,而且烧物仲要喺用炭火烧,呢啲真系买少见少
Lunch set 大嘅由$138至$198到,有starter salad同汤拣,最后千辛万苦终于拣咗炭烧喜之次&烧安格斯牛扒两个set食了
日式烧安格斯牛扒定食($168)
牛扒叫咗medium,而且佢已经切好晒俾你食牛扒幼嫩多汁唔驶讲,份量多都已经系意料中事,佢个烧肉汁真系无敌咁济好香,加埋啲牛扒度,再爬一啖饭,真系冇得叹
炭烧喜之次定食($168)
既然有个炭炉,就梗系要叫番个炭烧食吓啦而且估唔到有喜之次食,仲要系$168,真系好抵食吓可能佢用备长炭关系,火候比较稳定,啲鱼皮烧出嚟真系好脆但又唔㶶,啲鱼油锁哂喺鱼肉入面,而啲鱼肉亦都有咸香味,捞饭食亦都好适合
虽然我系食lunch set,但都已经系晚餐既水准,真系值得夜晚再嚟多次试吓佢既dinner先

感谢 gggillian19

朋友生日请她去了铜锣湾这间日本居酒屋食晚餐,餐厅有刺身、烧物等日式料理,还有omakase,价钱比同行便宜。
店员先送上餐前小食的汁煮牛舌及温泉蛋沙律,牛舌炆至又腍又入味;沙律清新爽脆有蛋香。
刺身五款
有吞拿鱼、鲣鱼、大甜虾、三文鱼、䲞鱼,最平时比较少见的鲣鱼,味道未有鲣鱼汁浓郁,但透出淡淡的鱼鲜;三文鱼肥美充满油脂;虾肉爽口;吞拿鱼鲜甜。
清酒煮蚬
蚬肉新鲜无沙,有淡淡酒香,味道鲜甜。
日式炸豆腐
炸豆腐外脆内嫩,点上萝卜蓉酱汁去油腻感。
七里香
即是鸡屁股,烧至表皮香脆,里面的肥膏爽口,烧的时间及火喉控制极准确,而且很花时间及心机才能做到此效果。
三文鱼带子炸扬配面豉酱
三文鱼及带子外面沾上吉列炸粉,炸至表面金黄香脆,三文鱼嫩滑,带子还带点刺身状。

感谢 fishfish85

▪️一杯屋特选鱼生饭 ($188)
依到每个lunch set包括左沙律,上面有一片既鸭胸。较出色既系佢既蛋,每啖都食到冬菇/蟹柳,好足料。葱汤。饮落去唔似面豉汤咁重口味,反而比较甘醇,只带少少咸香,作为餐前汤唔会抢到主菜风头之余可以洗净舌头ready for主菜‍♀️
三个字概括—超。足。料!每样刺身都厚身,肉多鲜甜而且份量十足,以依个价钱可以食足咁多种质素高既刺身真系好抵食!不过少少挑剔既位系如果饭系冻既寿司饭会更好。
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️4/5〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
▪️珍宝吉烈虾拼和牛汉堡定食 ($158)
净系睇相都知卖相10足。即叫即炸既吉烈虾上碟既时间热辣辣,咬落去香脆可口,外脆内软,炸皮薄加上珍宝既size,食落真系啖啖肉㗎!而和牛汉堡表现就略输一筹,食落虽肉味香,酱汁亦够嘢味,但比较dry,整体黎讲都中上既!
最后用甜甜地既南瓜做收尾,饱到上心口
Overall ($346+1)
一杯屋 (铜锣湾)
铜锣湾轩尼诗道525号澳门逸园中心8楼

感谢 amber1117

黎铜锣湾食午餐,行到Sogo附近呢栋澳门逸园大把餐厅,最尾拣左呢度8楼既一杯屋。同同事每人叫左一份定食,另外加$60要左份刺身。

午市定食跟既唔系面豉汤,而系韭葱汤,味道带咸,无草青味,味道偏向洋葱。

沙律预拌醋,上面有一小块鸭胸。

茶碗蒸入面有带子、蟹柳等,非常足料架。水份配合精妙,食落唔会太结又唔会散。

南瓜一小件,味道系来自南瓜既自然甜。

<日式烧安格斯牛扒>(定食 $168)
要左五成熟,果然啱啱好,肉质结实,配上调味料烧完之后牛味更出。配饭一流。

<炭烧喜之次>(定食 $168)
喜之次系日本名鱼之一,系啲高价日本料理先见到,呢度$168就食到都几抵。烧完系脆脆既皮下,鱼肉依然嫩滑,感觉几新鲜,配萝卜蓉同烧汁食,味道丰富。

<刺身拼盘>($60)
用左月亮碟上,摆盘一流,分别有三文鱼、鲷鱼仲有海胆。三文鱼厚切,食落够油润,好新鲜。鲷鱼爽口,点啲啱啱既酸汁啱晒。海胆鲜甜,下面既青瓜都切得好精致。

呢度上菜都算快,啱晒赶番office既打工仔啊。装修亦好有居酒屋感觉。

感谢 rocktheworld1day
2019年9月7日点评 通过移动设备发表

铜锣湾有太多食肆,如果不是友人在这里订了枱,真的想不起有这座大厦
位置超便利就在Sogo旁边面向电车路。

跟现在的食店大厦一样一层一食店,非常好找。

一踏进一杯屋,木制枱椅、壁画、卡位,装修格局跟日本居酒屋一样,就连服务也一样贴心。怪不得连日本人也为坐上客。
牛舌味道似是卤水味,甜甜的,非常入味,把牛舌的骚味也盖了!

刺身鲜味十足和风沙律出奇地好味,沙律醋汁着实加分不少酸酸甜甜,迎接之后的美食。
各款串烧用料新鲜即烧脆口可另加七味粉提味。

清酒煮蚬size适中蚬味全都渗进汤中,汤头超鲜甜。

樱花素面果然樱花香味浓厚配上冷面汁、芥辣同吃简直绝配

感谢 mable01

去过一杯屋吗? 请分享你的经验!