“很好”

香港排名第1,584 (共13,928家美食)
周围地区: 上环
周围地区: 上环
2019年8月29日点评

原本是想吃这里的炒饭的,结果东挑西挑,点了四个菜,这里的菜分量不错,两个人点三个就可以啦!沙姜猪手最好吃,芥末虾球也不错,只是摆盘与菜谱上的不同。

感谢 Sunnyhk223

2019年1月11日点评

这间位于上环的西班牙私房菜,是我吃过数一数二西班牙菜之中,味道最好的, 座位亦见舒适优雅,适合一班朋友一同来食饭。

蒜蓉薯仔沙律为前菜。强烈的蒜蓉味,个人能接受就会觉得好惹味,薯仔软熟。

蒜蓉蕃茄酱多士。香脆多士沾满特制的蒜蓉蕃茄酱,很开胃,停不了口。

鱼汤煮蚬。鱼汤热烫没有一点腥味,也很鲜甜, 而且蚬肉大只,鲜甜美味。

香煎墨鱼粒配芥末泡沫。墨鱼粒煎得非常香口,口感烟韧爽口。配合特式芥末泡沫,味辛刺激也完全不难入口,跟墨鱼粒很match。

蒜片橄榄油香煎虾。虾肉弹牙大只而且味爽甜,蒜片非常惹味。虽然较油腻,但非常好吃。

西班牙冻汤同埋蘑菇汤。冻汤加了蒜头,蕃茄,是西班牙传统汤品。蘑菇汤热腾腾,非常浓味,入口有蘑菇香,我至爱。

西班牙餐厅当然要食西班牙海鲜饭。这里海鲜饭是由香浓虾头的汤汁淆制而成,所以特别香甜,饭不会烂熟,有一粒一粒口感。

最后提拉米苏配香橙雪葩,跟焦糖炖蛋。两款之中我较喜欢提拉米苏,冧酒够香够甜,跟香橙雪葩好夹配。炖蛋也好食,不过就较普通。

用餐日期:2018年10月
    • 优惠度
    • 服务
感谢 saichungc
2018年10月21日点评

西班牙toast好香脆,但始终蒜头是西班牙的灵魂,浓郁的蒜头配上番茄混合的酱,真的又香又清新,配上多士一起食,真是好开胃!! 想即刻食Tapas!
Tapas I - 西班牙鱼汤煮蚬
大蚬用了原汁原味的鱼汤来煮,好鲜味,但一定要衬热食,要不然汤一冻就会腥! 蚬肉粒粒都好饱满,又白又滑咁,极之鲜味,而个汤虽然好重鱼味,但唔太咸,无盖过蚬既鲜味,正!
Tapas II - 番茜泡抹配墨鱼粒
番茜加蒜头整成的泡沫,好特别!个泡沫好creamy,但食落无奶味的,清新得黎又好有蒜头味! 配埋弹牙的墨鱼粒,好有口感之余,配埋个泡沫一起食,真是好清爽!
Tapas III - 橄榄油炒蒜片虾 用橄榄油炒过既香蒜头好香,橄榄味好香,虾又炒得好弹牙好爽口! 呢个tapas好野味, 食埋炒过既蒜片仲正
Soup - 黑松露泡抹汤
个汤有好香既黑松露,上面仲有层蛋白抱抹,要搞埋一齐饮先试到真味, 就好像饮Cappuccino一样,不过黑松露味配上蛋白抱抹,成个汤的口感好软好滑! Very rich!!
饮过汤后,是时候要清清口腔喇! 所以来一个野莓雪葩,最特别的是中间有粒黑醋鱼子,冻冻地又酸酸地咁,好fresh
Main course - 西班牙海鲜饭
厨师话个西班牙炒饭用鱼汤+虾汤一齐煮,所以煮落好深色,再配埋墨鱼粒同虾粒一起煮,所以好香海鲜味! 配上几只西班牙红虾同大蚬,份量十足! 不过虽则话味浓,但唔会好腻,几好!
Dessert - 加泰隆尼亚式焦糖炖蛋
呢个Crema Catalana,系加泰隆尼亚式, 香脆焦糖既下面有流质既炖蛋,比法式柔滑,配埋玉桂同柠檬叶,好清新! 果然好唔同啊! 清新真系西班牙菜既特式,好好味! 仲有对于蒜魔既我黎讲,fully of蒜头味真是我最爱,下次都要再黎食过~~~

感谢 amyyyan
2018年10月12日点评 通过移动设备发表

由于系私房菜, 所以餐厅设置的座位唔系好多, 要黎帮衬的话就要早少少订位啦. 餐厅虽然唔大, 但就环境清净舒适, 朋友之间可以慢慢边食边倾下计, 唔使嘈嘈闭.

烤多士 配 鲜蕃茄蒜茸酱
自制的鲜蕃茄蒜茸酱汁, 味道酸酸甜甜中带有淡淡的蒜蓉味. 佢嘅酸味系好简单的新鲜蕃茄酸甜味, 并不是用左坊间的蕃茄酱, 所以食落令人感觉好天然清新. 配上脆卜卜的烤多士条, 的确可口又开胃.

黑松露蘑菇汤
用左咖啡杯装住的一道热辣辣热蘑菇汤, 而且仲特登整埋泡泡, 唔知情的话真系会以为系一杯咖啡, 非常有心思又特别.
蘑菇汤入口热辣辣口感滑, 菇菌味非常香浓, 特别系黑松露味道. 几好饮.

鲜鱼汤煮大蚬
汤底系用左新鲜鱼每日熬制而成的鲜鱼汤, 所以味道异常鲜甜味美, 千寄唔好浪费记得要饮哂. 而大蚬就粒粒都肥美又大只, 肉质饱满, 配合埋鱼汤更鲜味无穷, 非常之正!

香炒墨鱼粒 配 番西蒜蓉酱
淡绿色的番西蒜蓉酱非常漂亮养眼, 口感好似奶油咁幼滑. 有淡淡的蒜味和辣味,配上新鲜弹牙的墨鱼粒, 鲜味又有口感。

橄榄油蒜片煎大虾
大虾每只都好大只, 啖啖肉口感爽口弹牙. 虾肉吸哂蒜片香味仲带有微微辣, 真系好好食.

系食主菜前先黎食呢个 “杂莓雪葩”
“杂莓雪葩” 冰冰凉凉, 味道清新又有杂莓的酸甜味,食落好舒服, 可以即时带走口腔中的杂味,迎接主菜的到来。

西班牙海鲜饭
用左两碗海鲜汤煮成的意大利饭, 颜色偏褐红色, 味道偏鲜甜重虾味, 而且口感烟韧留有米芯.
食饭前要先分哂铺面的海鲜先, 再黎捞一捞啲饭, 亦可按个人的口味系饭内加上少少柠檬汁, 令饭的味道更上一层次.

终于黎到甜品
焦糖布丁
布丁上的焦糖烤得很脆, 微微焦香. 而底下的布丁口感少少冰凉, 质感比较稀但口感细滑, 味道唔会太过甜.

Egg flan with citrus strawberry source
入口香浓又唔会太甜. 非常喜欢上面的自制柑橘士多啤梨酱, 味道清新酸酸甜甜唔会漏, 配搭得好好, 非常好味.

感谢 sosoku0909
2018年9月19日点评 通过移动设备发表

俩口子今晚來这裡晚攴,以前來过,之後对这个坚持西班牙原味的厨房念念不忘!
西班牙菜的味道比較浓味,今晚吃的以海鲜为主。
特别难忘的有以浓浓魚湯煮蛤蜊,味道鲜甜,蛤蜊非常新鲜!
还有很特式色的一个凍汤,是用了車厘茄磨成茸再用香草,橄欖油調味而成,冰冰涼很美味!
另外一个西班牙海饭,用了海鲜湯来煮饭,整个饭鲜上加鲜!甜上加甜!超棒!
这个私房菜廚房太令人难忘了!

用餐日期:2018年9月
感谢 jadeAujade

查看过Sabor Spanish Touch Private Kitchen的旅行者还看了

去过Sabor Spanish Touch Private Kitchen吗? 请分享你的经验!