“做人要活在当下,享受啤酒与对话”
当下的点评

当下
香港排名第5,121 (共15,905家美食)
周围地区: 九龙城区
周围地区: 九龙城区
2021年3月31日点评 通过移动设备发表

餐厅:当下 (九龙城)
地址:九龙城打鼓岭道44号C舖

由细听到大嘅一个人生哲理就系「活在当下」,人生嘅尽头其实唔紧要,事情嘅结果都未必系最重要,反而有冇享受到人生所经历过嘅每一刻先系我哋应该注视嘅

九龙城呢间「当下」喺一间黄店Bar and Restaurant,主打唔同手工啤同埋酒精饮品之外,亦有提供主菜同小食比客人边饮边食;而老世亦有喺其他地方开分店同埋日式居酒屋,唔知你又有冇食过呢?

除咗支持本土文化同品牌,餐厅亦有搞漂书活动,容让客人喺餐厅入面以一换一嘅形式交换书本,呢个融合酒吧餐厅同读书文化嘅活动又几特别

今次同朋友叫咗两款食物同两款手工啤:
✝️脆皮德国猪手配薯条 $238
✝️蒜香蚬肉意粉 $98
✝️陈皮啤 $68
✝️金罗汉果菊花啤 $68

呢个脆皮猪手真系必叫!猪手皮脆卜卜,肉质香浓而整得好嫩,仲有啲零零碎碎炸香咗嘅脆口猪手肉,份量唔少,亦有粗薯条伴碟,配埋啤酒真系一流;蚬肉意粉普通,蚬肉无腥味,意粉蒜香味都几突出,睇落有啲油但系食落又okay

店员话最近入咗一批新嘅手工啤,全部都系香港制造,手工啤包装精美,好有六七十年代嘅感觉,分别有花露水味、山楂味、生命面包味,仲有我哋叫嘅陈皮味同埋金罗汉果菊花味。饮落口㗳真啲又真系有款味道,好盏鬼

感谢 hinsonfoodhk

Tripadvisor 中国会员
2021年3月30日点评

用餐日期:2021年3月
2020年11月18日点评 通过移动设备发表

平时都会到九龙城吃晚饭, 这里有很多不同的餐厅, 昨晚即兴到当下饮番杯酒,顺便食埋晚饭才回家。 见到很多人都食猪手, 我都点返一个~德国炸猪手伴薯条$238、 然后再加意粉~ 香蒜蚬肉意粉$98, 饮品 ~Sangria $88/HH, $98/NH、 Sex on the Beach 88/HH, $98/NH。✨✨

⭕德国炸猪手伴薯条~ 猪手外脆内嫩, 好大只两个人都食唔晒, 配上薯条, 酒一流。

⭕香蒜蚬肉意粉~ 香蒜味道香浓, 整体都几好味。

⭕Sangria~ 靓靓的一杯Sangria, 酒精浓度不算太重, 味道清新。

⭕Sex on the Beach~ 同平时饮的sex on the beach有点不同, 味道比较甜美。

到九龙城除了吃泰菜之外, 真系有好多选择, 间中约朋友到酒吧餐厅饮番杯倾下偈都几relax。

当下
地址: 九龙城打鼓岭道44号C舖

感谢 Victoriay_eatwithvic
2019年12月22日点评

炭烤西班牙黑毛猪排配薯角
超厚的黑毛猪排,店员推荐8成熟会比较juicy爽口,果然冇介绍错!入口虽然比较硬同爽口,但都充满肉汁的!香脆薯角好惹味
蚬肉蒜香阔条面
阔条面比较薄身,满有面粉同蛋香,加左蒜片所以炒得好香口!蚬肉都几鲜味
蓝莓芝士蛋糕(+$28)
小巧迷你的蓝莓芝士蛋糕甜度适中,酸酸甜甜的蓝莓中带有芝士香,质素颇高☺️☺️

感谢 hohoyincalvin
2019年3月17日点评 通过移动设备发表

三月庆生,约了闺蜜在当下,聊聊心事。

这里坐位宽阔,音乐写意,装饰艺术感重,又有飞标助庆,一边听音乐、一边喝着Asahi ,酒不醉人人自醉。

谈天说地,尽诉心中的情绪,发泄一下也是与闰蜜才能尽兴。

有酒有肴是我们今晚最想要的。

先来一客健力士黑啤猪仔脾,有4件猪仔脾,加上辣椒汁10分美味可口。伴碟的暑角香脆。⭐⭐⭐

野菌芝士千层面,菇味十足,香香滑滑,精彩的千层面。⭐⭐⭐⭐⭐

香烤德国肉肠拼盘,肉肠口感不错,有脆皮,鲜香。配上炸洋葱圈,沾点沙拉,阣不停口⭐⭐⭐⭐

一晚的时间很易过,舆闺蜜蜜尽兴⭐⭐⭐

感谢 KarinWong1314

去过当下吗? 请分享你的经验!