“港色fusion菜”
Bread & Beast的点评

Bread & Beast
8/25周日
20:00
香港排名第483 (共13,636家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾

「港」外表以为是一间酒吧,但原来系食fusion菜。

餐牌好特别,用左九龙皇帝既涂鸦来设计。

恰巴塔包,配黑蒜蛋黄酱
包系即叫即烘,上枱时够热,香脆充满牛油和蒜香,其实不用沾酱已经够味。

豆瓣酱浸椰菜花
豆瓣酱突出得来不会太辣。因为慢煮的关系,半个椰菜花煮得够冧身,而且好入味。

龙虾味双面黄
Lee个双面黄比较特别,广东菜既双面黄系煎脆幼面,而这个系龙虾汁扁意粉。龙虾汁香浓,面身硬度适中。而虎虾则爽脆有鲜味。

感谢 MsAnnie F

2019年7月17日点评

餐厅装饰简洁,灯光少少暗,气氛好岩一对对情侣静静地舒舒服服倾下计。

餐牌封面好有香港特式,系九龙皇帝书法,香港同西式cross over。

酒精类饮品好特别系用中国酒调配,不过我地唔特别好酒精类饮品,所以冇叫了。

而食物选择唔多,每一个种类有几款选择,贵精不贵多,张多款中式/港式食材煮成西餐,mix & match!

落单之后,出菜速度非常快,要一赞呀!另赞系每一碟食物摆盘好靓,有美感,睇得出好用心设计。

Bread & Dip 葱油饼配黑蒜蛋黄酱
葱油饼薄薄脆脆,剪好一件件,加埋黑蒜蛋黄酱,美中不足系沾酱味道唔太特出。

糖醋猪腩块
呢个非常有惊喜! 虽然同想像图唔同,但味道非常好食,慢煮猪腩片卷住青瓜丝同红萝卜丝,加埋蒜泥同黑醋汁,酸酸嘅醋汁解左猪腩片嘅油腻,加埋清爽青瓜丝红萝卜丝,成件事好开胃又refreshing!

避风塘芝士蟹肠粉
呢一碟系招牌菜,店员大推荐。 完全无谂过避风塘,芝士,肠粉可以夹得埋一齐呀。当初仲担心辣风塘会好辣,但完全冇问题,反而微微辣令成件事带少少刺激。仲有大量蟹籽蟹肉,口感好丰富!蟹肉嘅份量非常非常非常多,不得了!

感谢 buzz_fafa
2019年5月29日点评 通过移动设备发表

今天只是星期二,距离放假的日子还有三天,我和朋友期盼星期五快些来到,之后休息两天。我们实在太多近况想谈论,决定今晚去酒吧畅所欲言。

这酒吧名「港」,所卖的都是本港出产或富其风味的食物,啤酒,说真的,真是超有亲切感。糖醋猪腩块挺有趣的,一般糖醋猪腩块都是油炸后配糖醋酱汁,不过港并不是以传统方式烹调糖醋猪腩块。

这猪腩块以慢煮方式烹制,里头包裹酸青瓜丝,萝卜丝,份外开胃,也不腻味。猪腩块弹性十足,肉味浓重,沾上特调酱汁,非常滋味。

港式咸柠炸鸡又一本土口味代表作,炸鸡外层香酥薄脆,一口咬下肉汁四溢,鸡肉软嫩多汁,炸鸡还上梅粉提香,毫不油腻。咸柠酱汁完全浓缩它的精华,甜中带丝丝咸酸,清爽极致,我们超爱这独特'港'式咸柠炸鸡,吃过不停。

朋友觉得吃'港'式咸柠炸鸡最好配啤酒,故她选喝本土手工啤酒香港友的Pale Ale。Pale Ale选用美国和纽西兰啤酒花干燥发酵,整体而言,酒体丰富,有着独特的果香,入口甘香顺口,甚有特色。

至于我则喝Rose Honey Oolong Tea,怕吃完炸鸡会热气嘛,喝点清润的较适合我。玫瑰花蜜与乌龙茶茶香交织出清雅茶品,给我清新悠闲的情趣,释放上班的压力。

感谢 foodie_wiki
2019年5月9日点评 通过移动设备发表

地方不太大,但是装修得很有心思, 高高 的楼底, 配上简约的布置,辅以特色嘅小精品点缀, 加上拥有一排又大又阔落的窗,整体感觉很开扬,坐在店内都可以随时窥看到街外和对面餐厅的人物与风景!

感谢 FUKURO-Fook-Fook
2019年4月10日点评

汕头街不嬲都好多特式餐厅,今次经过就呢间餐厅既门面吸引住,有对外既bar台位,好chill既感觉, 入到去店员好用心介绍推介既菜式,我地先发现原来唔系普通西式cafe咁简单,系食中西fusion菜
Menu设计好有特色封面系九龙皇帝既作品,充满港式风格
最后叫左三样野
葱油饼配花雕鸡肝酱 有别于平时淋身既葱油饼,呢到既葱油饼好香好脆,花雕汁同杞子系啫哩状,食落甜甜地又有酒香,配埋咸香味既鸡肝酱涂上葱油饼到,好新颖既配搭,食落几种味道混埋一齐好夹,唔会觉得奇怪,下次一定要试埋佢既strawberry乳酪酱
叫左份话梅乳猪 认真,系我食过最好食既乳猪 同中式既唔同,平时中式就系为左食个脆卜卜既皮,但呢到除左块乳猪皮脆之外,一咬落去d脂肪系半溶状态,入口即溶,乳猪肉质多汁嫩滑~~配埋酸酸甜甜既话梅酱,可以食哂成碟都唔会滞,好好食!
另一道main dish叫比翼双飞,即系乳鸽 同酒楼食既乳鸽非常唔同,呢只乳鸽完全唔需要额外加酱汁,因为已经入哂味,乳鸽一咬落去又系好juicy,咇哂d肉汁出黎,仲有炸云吞皮,好香口好脆,配埋个香香辣辣既sauce,好夹

最后叫左杯Rose honey oolong tea,淡淡玫瑰味既茶,饮落好清新,岩哂配呢几款较浓味既食物 成餐饭都feel到呢间餐厅煮野食真系好用心,仲咁有新意谂到咁有特式既fusion菜,下次一定会再黎

感谢 eatgoodwest18

去过Bread & Beast吗? 请分享你的经验!