“《 泰 泰 泰 泰 泰 泰 🇹🇭 》”
泰斗的点评

泰斗
1/25周二
20:00
提供送餐服务
香港排名第1,844 (共15,689家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年1月11日点评

今次明查暗访下(其实都系睇人IG ) 揾到位于尖沙咀嘅泰斗。可能我地有 BOOK 嘅关系所以入座都好快,但眼见都有为数唔少嘅人等紧位。不过其实哩间餐厅好方便,有 OpenRice App 订位,唔洗等咁耐~

我地叫左冬阴功,青咖喱加薄饼,炒通菜同猪颈肉等等。今次比唔到好高评价,因为炒通菜味道偏咸(未咸到要洗肾 )但都系正常发挥,而冬阴功就几好,味道就偏酸有少少辣,个人认为可以再辣啲,可惜份量比较少。猪颈肉都只可以算正常水准。我谂反而失望啲就系青咖喱薄饼,因为青咖喱偏稀,而薄饼竟然系超市买到,$20-$30一包嘅雪藏薄饼返热上碟,可能你会话薄饼呢啲唔通真系手整比你咩?不过又咁㖞,呢啲雪藏薄饼整得好都可以好脆好香口,再加上你收得呢个价钱,唔系咁样呀嘛?

整体黎讲呢,泰斗都系一间唔错嘅泰国菜,可能有部份菜式有啲失手,但味道都算几好,不过可能价钱偏贵,各位可以斟酌下个Budget黎食饭囉

泰斗 (尖沙咀)
地址:尖沙咀海防道38-40号中达大厦4楼

感谢 3poorguys

2019年12月29日点评

临近年尾就多聚餐饭局,今次推荐呢间位于尖沙咀海防道的「泰斗」,顾名思义主打泰菜。餐厅设有半开放式座位,感觉悠闲舒适
香芋鸡肉饭
冬天就想食热辣辣嘅野,朋友推荐呢个香芋鸡肉锅饭已经预热的石头锅装着满满的香芋鸡肉饭,面上加左大量肉松同腰果,好香口!饭里的配料好充足,劲多嫩滑鸡肉同粉糯软棉的芋头,调味适中,好好食
咸肉炒杂菜
杂菜种类好丰富,有芥兰、西兰花、椰菜花、菇菌、甘笋、芽菜等等,七彩缤纷,感觉好健康!杂菜加入咸肉一齐炒香,吸收左咸肉嘅味道,特别美味
蠔仔肉碎豆腐汤
汤品size可以选择小或大,小的足够4-5人分享。猪肉碎同蠔仔好新鲜,当中仲有葱花、紫菜同椰菜,增添口感同风味。玉子豆腐好嫩滑,成个汤嘅味道都好丰富!
椰汁西米糕
最后点左椰汁西米糕,一客有四件。上层系椰汁糕,好滑溜,椰味香浓!下层则系西米糕,唔会太甜,好好吃

感谢 hohoyincalvin
2019年11月4日点评 通过移动设备发表

今日同老婆黎食泰国菜,餐厅位于海防道中达大厦4楼,九龙公园对面,方便就脚。

餐厅除左室内,原来仲有个大大既室外,二话不说我地就选择左系室外食晚饭,加上天气凉凉地,坐室外撑台脚食晚饭,好舒服,加上餐厅布置得好有feel

咖哩老虎虾($298)
好大只,有成4大只,有我只手掌咁长,虾已经一分为二,方便剥壳,个虾壳煎到好香,虾肉入晒咖哩汁,虾够新鲜,爽口弹牙,个咖哩汁好正,唔辣,咖哩用左好多香料,所以味道好有层次。

烤薄饼($28)
食咖哩当然要点返件烤薄饼一齐食,薄饼厚薄适中,不会太油腻,点埋咖哩汁一齐食,味道更丰富

泰式虾酱炒饭($108)
一上枱已闻到好香,炒饭炒得够干身,粒粒分明,火喉十足,每食一啖都食到咸香味,仲配埋腊肠,虾米,真系好香好惹味

椰汁西米糕($48)
椰香味浓,够滑

感谢 lamlee89
2019年10月1日点评 通过移动设备发表

有部份系半露天餐桌,枱枱櫈櫈都弥漫着一股泰式风情,很有泰式街头餐厅风格
整体感觉几舒服 干净企整 地点又就脚
餐厅仲装左 Now TV 踢波日都可以黎睇波
整体环境来讲几唔错❣️

小食拼盘(细)$128
有香叶鸡中翼(单骨)、春卷、鱼饼及虾饼4款小食每样各四件❣️非常丰富
虾饼足料,里面有虾肉☺️ 食落亦香口唔觉得油腻❗️
鱼饼出色 香料嘅味道控制得好好,一般食呢个鱼饼都会食到好大阵香料味,但呢个好易入口,几岩港人口味
春卷以蔬菜馅料为主,春卷皮够薄香热松脆

椰香黄咖喱(配牛肉)$108
另加配薄饼 $28
劲多牛肉用只匙羹轻轻一舀,大部分都系牛肉黎☺️ 黄咖喱味香浓,唔算好辣,质感亦唔会好似水咁稀,用嚟配薄饼、送饭,又或者配蒜蓉包都唔错
薯仔切得大细适中,好方便食
薄饼煎得好香口,咬落有薄粉层+脆脆地咁,系我哋特登叫来咖喱嘅 店员仲好贴心咁话俾我地听呢个薄饼要快啲食,唔系冻左会变硬的❗️真贴心

泰式虾肉炒金边粉 $108
比想像中大碟❗️
虾肉几大粒 配料仲有鸡蛋、芽菜、香葱等,味道酸甜得来有点heavy,金边粉炒得有啲湿,食到尾有啲漏 好彩又嗌嘢饮
味道不错的,比较适合重口味人士~

椰青 $48
椰子水满满的 清甜可口 特别适合食完酸野+热气野后用来解渴❣️

龙眼冰 $42
饮落清清地,唔会好似出面饮嘅龙眼冰咁甜☺️,佢嘅微甜系由本身嘅龙眼肉带出嚟,系天然嘅甜味来 唔错 冰再少d 更好❣️

感谢 chole1021
2019年5月10日点评 通过移动设备发表

喺尖沙咀行完街,同朋友提早到咗餐厅,等咗一阵就入得。好彩今次book咗枱,之前曾经walk in过,但满座冇位,食唔到...... 今次补返数!
我哋2个人叫咗1个主菜、1个粉、2款串烧。
泰式虾肉炒金边粉($108)
虾肉金边粉系经常食嘅泰国菜式之一,今晚都叫咗一碟!金边粉刚刚放上枱面,我哋就闻到非常香浓嘅味道,每条金边粉都沾上酱汁,好入味,加上好多新鲜虾肉,仲可以选择连埋葱段同花生碎一齐食,好惹味,⚠️ 记得一定要趁佢热辣辣即刻食呀!
辣椒膏炒老虎虾($298)
老虎虾系我哋今餐最喜爱嘅菜式,4大只老虎虾用辣椒膏️炒,香辣味好特出,唔算好辣,唔会盖过鲜虾味!职员好贴心,会预先俾定手套我哋,等我哋唔会整污糟对手,抵赞!
串烧沙嗲鸡 (2串)($38)
串烧沙嗲牛 (2串)($38)
沙嗲串烧又点可以错过呢,试咗鸡同牛,个人特别推荐鸡肉,口感刚刚好,配埋沙嗲酱汁,好香花生味,冇得输呀!
菜式味道好、上菜速度快,值得再嚟帮衬!

感谢 YtoShare

查看过泰斗的旅行者还看了

去过泰斗吗? 请分享你的经验!