“烧肉正👍”

韩珍(盈丰商业大厦)
10/18周五
20:00
香港排名第3,814 (共13,926家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2019年9月8日点评 通过移动设备发表

因为好耐无食过韩烧,突然好想食,于是问朋友有咩推介,佢就介绍咗我去一间韩国名星开既烧肉炸鸡店-韩珍

由于我地中午12点就黎到,所以成个场得好少人边有人好似我咁晏昼就食烧肉

一入到餐厅,见到佢分开咗一边系烧肉区,一边系食炸鸡区,而且仲有包厢可以一大班朋友一齐,增加私稳度

见大家都推荐餐厅既8色拼盘,于是我谂都无谂就决定要4色五花腩+牛肉,当中包括蒜蓉、咖喱、辣椒酱和香草四个不同的口味的五花腩肉,另外包括调味烤肉里脊、调味烤排骨、牛舌和雪花牛肉

五花腩肉超好食,蒜蓉味相对比较淡啲,可以配埋泡菜夹买生菜一齐食,正其他味相对入味,就咁食都已经好香好有嚼口4款牛肉都好好食,我地两个人,呢度既份量都有啲多

下次有机会会再黎试下呢度既炸鸡

感谢 sunsun_foodie

2019年8月18日点评

最钟意韩国餐厅 前菜可以refill
烤肉有人帮手 又有kpop听
友人系咁添菇同烧泡菜

四色五花肉+牛肉($698)
分别系蒜蓉/咖喱/香草/辣椒酱
仲有调味里脊/调味排骨/牛舌/雪花牛肉

韩妹店员先以脂肪起炉 再帮我哋烧至金黄香喷喷
用生菜包住五花肉 食落先冇咁邪恶
每款醃料味道好出 配辣酱更贴近韩国口味
原来会有芝士蛋送~

葛根水冷面($88)
食完热气嘢 嚟个冰凉水冷面
酸酸地又够冻 配清爽雪梨片青瓜萝卜条 十分解腻

最后有生果
提子汁/甜米水($20)
————————————————
韩珍
尖沙咀宝勒巷6-8A号盈丰商业大厦1楼

感谢 take_a_sip_of
2019年7月20日点评 通过移动设备发表

沙律及前菜泡菜超多款,都是免费附送。沙律清爽脆口,泡菜微辣带酸,好适合港人口味。仲有醃洋葱及菇、少有的葱泡菜、醃生菜、醃香萝卜片、辣椒葱丝……全部都好夹烧肉。

八色五花肉套餐适合2-3人食,有八款醃到入味的五花肉,可一次品尝八种口味,超满足。
店员好细心,帮我地烧肉,先烧味道偏淡的味道,人参及蒜蓉,烧得好靓,脂肪烧到闪闪发光同埋好香。

人参味突出,微甘又入味,估唔到人参都夹到烧肉,感觉好补身。蒜蓉味较清淡,唔会好重味,食完唔怕个口大味,有蒜香得来又食到五花肉的猪味。
套餐仲有生菜,可用来夹烧肉、泡菜、醃菜等,味道更清爽,又可解五花肉的油腻,可以食多点。
之后烧大酱味及日本烧汁味。前者味道较浓,有大酱的豆香同浓味,咸度高左,所以不用沾酱都好味,而且大酱令肉更惹味。日本烧汁味道都较重,同样醃得入味,就如沾了烧汁一样,不过唔会好咸。
香草味全条五花肉都沾满Rosemary 好香,一边烧一边传出香味,感觉带点西式。 黑椒味五花肉都用超多黑椒醃肉,但估唔到味道唔会好辣,反而有好香黑椒香味。
黑椒同香草味虽然好香,但烧完较干身,幸好五花肉够肥美,咬落都多肉汁,沾酱食添咸味更美味。
最后烧最重味的咖哩味和辣椒酱味,呢两个味都系超香。
特别系咖哩味,真系超香,脂肪溶化开咖哩粉,变得更甘香,猪肉亦好夹好有弹性。辣椒酱微微刺激,辣中带香。

附送的烤鸡蛋 Egg Pizza,好靓好可爱,热辣辣上菜。鸡蛋超嫩超松软,湿润带点拉丝芝士,充满蛋香,仲有椒粒洋葱等馅料,味道丰富又滋味。

葛根拌冷面,附上芝麻酱及醋汁,按自己喜爱口味适量加入,再用剪刀剪几下冷面,方便拌匀。好冷凉好清爽,冷面好好咬,唔算好辣,有麻香同带点酸醋味,食完烧肉再食冷面真系完美配搭。

菠萝Ade,系好冰冻既梳打,甜甜地有菠萝肉同果香,有气饮品最岩食烧肉时饮,好清爽好解腻。 西瓜汁,用新鲜西瓜打成汁,好爽甜仲有好多果肉。

最后附送水果西瓜,清甜多汁,超级满足。

感谢 katw759
2019年7月17日点评 通过移动设备发表

入口是在商业大厦旁的扶手电梯,食物味道非常好,份量合适,老板亲自帮忙烧肉,服务非常细心体贴,环境干净空间充足,抽烟系统也很好,吃完也不会一身烧烤味,十分适合跟朋友聚餐聊天,整体感觉很满意,有朋友生日的话会再来,会送小蛋糕,推荐!

感谢 Minnieho
2019年7月16日点评

今日同朋友行过tst 大家讲起之前去韩国旅行既经历 佢话好挂住韩国既烧肉 所以好有共识锦黎到揾韩烧食 上网见到依间有8样烧肉烧肉食 啱晒我ed咩味都想试既人

坐低之后见到餐单原来有牛肉拼盘 重要系庆州韩牛 餐单上说明牛肉系由不饱和脂肪既有油酸决定 比起西方牛 韩牛系拥有更高层次嘅口感同肉质 仲资韩牛肉眼买$365(150g)真系算平啦
其他例如 肉眼 西冷 韩牛拼盘 都大减价 平均平成一百到二百蚊

不过我朋友同我一样都钟意咩味都试下 所以我地都系叫左个四色五花肉加牛肉($698)

估唔到佢无边炉蛋 但系就比左个煎水蛋黎 都好滑 同埋入面加左三色豆同洋葱 有蛋香之外仲好健康

另外比足9碟小菜 有沙律 泡菜 鸡肶菇 萝卜 高丽菜等等 值得一提 泡菜唔会太辣 就返香港人口味

酱料都畀足三款 有辣椒酱 黄豆粉同埋麻油盐
结果发现原来都无咩点用上酱料 因为全部肉都好够味

中间第一嚿起系蒜蓉味 第二个喺香草味 第三个系咖哩味 第四个系辣椒酱味 蒜蓉味好浓 香草怖满五花腩上面 咖哩味醃得最出色 辣椒味系最入味 五花腩配上生菜可以中和油腻感 生菜好新鲜 唔错唔错
接着就系牛脊肉 牛舌 雪花牛同埋排骨
牛脊肉偏甜 配上泡菜酸酸辣辣 甜酸辣都有齐晒 又几好
牛舌好弹牙 唔需要点任何酱料都食到佢嘅牛味道
雪花牛就比较厚身 食起嚟烟烟韧韧 牛味好出色

总结:
-8样烧肉烧肉唔错系比选择困难症嘅人简 因为反正咩味都可以试就唔洗简

-员工效率都好快 佢帮我哋针水又帮我哋烧埋肉 个个都好笑容 年轻嘅员工比较多 成个场都比较有活力

-食物质素都唔错 下次可以再去过

感谢 tammyfung

去过韩珍(盈丰商业大厦)吗? 请分享你的经验!