“抵食午餐之选”

人和荳品厂 (铜锣湾)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2020年5月26日点评

抵食午餐之选
——————————
前排在铜锣湾返工,但有时唔知lunch食咩好,最后拣咗这间常常经过的豆品店,可以好快食完就走☺️
对上一次堂食这类豆品食物,好像已经有两年时间,朋友们好少食这些,始终怕食唔饱和冇乜肉😂今次自己谂唔到食咩就啱晒~
——————————
🔹卤水豆腐豆卜$16
这个豆腐豆卜,一看就知卤了一段时间,是深啡色☺️我最喜欢豆卜,一咬里面甜甜的卤汁爆晒出黎,而且好香豆味👍🏼 豆腐更有豆香味,但卤汁唔够入味,相比之下豆卜更胜一筹😍😍
🔸豉油王炒面 $16
豉油王炒面可算是童年回忆,读书时期番学放学都会买黎食,十蚊左右就有一大碟,饱肚又好食😋 依家已经好少食~ 这里一样大大碟,加入芽菜和切条豆卜炒,再自行加少少甜酱,好似番咗中学咁☺️有时谂唔到食咩,食碟炒面已经好饱肚,又满足👍🏼

感谢 haru d

2020年2月28日点评

当然主打豆品!从早到晚客似云来,所以各种豆品都非常新鲜,豆味香浓十足。价格非常亲民。特别推荐煎豆腐!

感谢 Ktong002
2019年12月29日点评 通过移动设备发表

由小吃到大的人和店,质素依旧咁高咁好,价钱咁多年都冇话加价加得好西利,仍然觉得好抵食👍🏼。每次经过都见到小小既店舖座无虚席,要同人搭枱既机会好高😂。
必食既当然系 豉油王炒面🍝同鱼肉煎豆腐🥚。
豉油王炒面($16)
每一条炒面都染上了豉油的深色,非常均匀,配上少少嘅豆卜同埋椰菜,口感好好,有调味料架(豉油、甜酱、辣椒酱)可以自行添加调味。
鱼肉煎豆腐($16)
新鲜滚热辣、即叫即煎,因为客人流水式咁黎帮衬,几乎每个人都会order,所以全部都系新鲜煮紧再上碟。豆腐煎到个面好香口好脆,超热要摊冻一阵先可以放入口♨️。

感谢 Ashleyyy_H
2019年11月24日点评

香港人小店!晚上食唔会太多刚刚好!有粥面、各种咸甜豆腐类食品选择!
环境不算大,但都干净又算友善服务!
抵食的价钱!点了入味软滑的柴鱼花生猪骨粥,好绵绵的粥底,猪骨咸香软腍,花生软软又有咬口的柴鱼粒,无味精唔会口渴!
豆腐好足够冻,又唔会太甜又香滑;
卤水豆腐豆腐卜,入味卤汁刚刚好、软软口感的豆腐及有口感豆卜;
炒面大碟,配有豆卜、豆芽,好美味面好弹!

感谢 pangpangeat
2019年10月26日点评

今天第一次去人和吃煎豆腐,感觉一般。酿在豆腐上的鱼肉不多,而最大的问题是豆腐和豆浆没有豆的香味。但价钱合理,员工态度良好。

感谢 ioi_k

查看过人和荳品厂 (铜锣湾)的旅行者还看了

去过人和荳品厂 (铜锣湾)吗? 请分享你的经验!