“巧合来吃石锅烧,最爱炸鸡和饭焦”
首尔石锅烧的点评

首尔石锅烧
在线下单
香港排名第2,480 (共13,928家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2019年9月12日点评 通过移动设备发表

餐厅:首尔石锅烧 (旺角)
地址:旺角通菜街21号地舖

人生要经历多少次「碰巧」、有多么的幸运才出现一次「巧合」呢?在众多地方中,在成千上万的街道上,在无数的餐厅里,选上了在旺角通菜街的首尔石锅烧吃晚饭,不过我相信的,还是每一件事的发生都有它的价值和意义

在寻找意义当中,忽然察觉肚子饿了,拿起餐牌,毫不犹豫点了一个二人套餐,接近$200就可以食到韩式地道嘅秘制金菇肥牛豆腐锅配乌冬同传统石头鸡肉锅饭,仲有韩风一口鸡同韩式小食四款。当然二人套餐都有三款唔同组合嘅比你拣,钟意食猪定牛定鸡,泡菜年糕海鲜定金菇肥牛,决定权都系你手,绝对唔洗担心要几「巧合」先食到自己想食嘅食物

以石锅送上乌冬同锅饭,确实保温之余又充满韩式风格,热辣辣嘅乌冬浸泡系微辣带有蕃茄香嘅汤底中,连同肥牛、金菇、豆腐、栗米等一同送入口,真系令我联想起几年前到韩国旅游时嘅一点一滴。鸡肉锅饭重点除左系内里嫩滑外在煎至少少香脆嘅鸡肉外,另一特色就系十分吸引嘅饭焦,唔知大家有无呢个习惯,但我就好钟意食完饭后将黏系锅底嘅饭焦都一并刮出来享受,香脆烟韧真系好吸引

唔可以唔提嘅系金黄香脆嘅一口鸡,每一啖肉都连同肉汁放入我嘅口,蘸埋韩式酱汁更特显出韩式风味

要健康,每一餐又点可以唔食蔬菜呢?点左一碟炒田园蔬菜,炒得惹味好吃,最后当然唔少得点杯韩式热饮-韩国柚子蜜同韩国芦荟茶作完美嘅总结啦,我相信我所想找、来这餐厅嘅意义已经找到了,咁你呢

感谢 hinsonfoodhk

2019年2月18日点评 通过移动设备发表

今日又同朋友来这里食饭。我地叫左就叫左烤肉石锅饭,蕃茄泡菜烤肉豆腐锅, 韩式粉丝煎饺,冻柚子蜜,冻柑桔蜜。

先上系两碟前菜共四款。其中泡菜我至like因为真系又酸又辣,很爽口好味。青瓜也很不错。

烤肉石锅饭卖相很不错。上台时吱吱声感觉很爽同埋有好味饭蕉系底。配料同埋烤肉份量都很多。我地急不及待将饭/配料/烤肉/生蛋黄捞一齐,一路捞一路感受到香味浓郁。

蕃茄泡菜烤肉豆腐锅简直是我的最爱,番茄加泡菜的汤头十分酸辣惹味,带着浓烈的泡菜味劲刺激味蕾!材料丰富,除了泡菜外,还有嫩滑的的豆腐,烤肉,鸡蛋,韩国粉丝,粉丝索满豆腐汤,味道一流!

韩式粉丝煎饺系唔辣的煎饺。里面有猪肉同菜同粉丝。饺子皮唔厚我最like。煎得很香很脆。点埋个汁黎食味道刚好。

韩风一口鸡味道亦很不错,一口一粒的炸鸡,炸得香脆,粉皮不厚,是个很不错的小食!

冻柚子蜜同埋冻柑橘蜜系半价。味道刚好唔太甜。食热野饮哩个最适合既冰冻又解喝。

感谢 karenyky
2019年1月23日点评

叫咗个海鲜烤肉豆腐汤,同埋蕃茄泡菜烤肉豆腐汤,两个个汤底都几好味,有泡菜味不过又唔会太辣,啲烤肉都好好味,好淋身,好入味,豆腐锅可以拣跟饭或者跟手打乌冬,我就每样拣咗一个,变咗泡菜汤乌冬。

感谢 嘉龍 吳
2018年10月22日点评

呢间又系我地经常encore嘅饭堂,因为佢性价比都算高,平均每个set都系$50,味道亦近似喺韩国食到嘅。

虽然佢menu有好多唔同选择,但我每次都会叫返石头锅饭(出名专一),肉可以拣烤肉、鸡肉或牛柳粒,今日就配左牛柳粒。

个set跟栗米羹同饮品;粟米羹清清地,有蛋花同豆腐粒,都几煮家feel。

讲返主角,个石头锅好够热(对于钟意饭焦嘅我黎讲好紧要呀);牛柳粒腌得好入味,肉质腍滑唔会靭,而且份量非常多唔洗悭住食(好惊无送饭);配料都几多,有生蛋、芽菜、粟米、萝卜丝等等,捞匀之后每啖都食到配料

温馨提示:间餐厅好细好逼,如果多人去要等好耐先有位,同埋唔好expect会坐得舒服

感谢 BornToEat1219
2018年9月3日点评 通过移动设备发表

<通菜街发现正韩国菜>
通菜街有好多好野食 但好多都细细间 成日俾 喺中间摆档既铺头撞住 . 又甘啱落大雨避雨时见到呢间韩菜 <首尔石锅烧> 好似好香甘 就同朋友入左去医肚

首先见到佢有个二重赏就系
用够100 蚊送25 蚊餐饮 or 送韩国啤酒同炸鸡 如果200 蚊就两样有齐
好抵 wor

蕃茄泡菜 烤肉豆腐锅 68 蚊 配韩国手打乌冬加6 蚊
大大兜泡菜锅 一上枱热辣辣 中辣既汤底充满泡菜香味 都几酸辣 入面充满住吸汁既泡菜 滑豆腐 甜粟米仲有新鲜蕃茄 食落几 fresh . 韩式乌冬口感烟靭弹牙 尽吸汤汁 再加上 有口感既猪肉令成个锅 肉菜汤有齐 好味

泡菜铁板烧 要猪颈肉 70 蚊
好大碟既铁板上枱时仲有 sasa声 用左好多泡菜酱汁 都几酸辣 捞埋白饭浓度刚好 而我几钟意佢既酱汁落左芝麻 增加香味 而佢既猪颈肉有劲多旧之余 仲系带有少少厚切 所以口感好爽弹 吸埋辣泡菜汁更正

每个餐跟餐都有小食
小食既青瓜泡菜芽菜粉丝 都几用心制作 食得出泡菜 同青瓜既酱汁 都醃得几香 酸辣度足 而佢既粉丝 既豉油汁都醃得几够咸香

跟餐加佢既特饮 系9 蚊

❄冻韩国柚子蜜
柚子落足料 要搅均先饮 饮落都几有蜜糖既香甜 十好分唔错够消滞
热韩国红枣蜜
红枣加埋蜜糖既香甜加上系热饮 好润喉

香煎韩国泡菜饺子 5.只45 蚊
外表整到好靓既饺子 会见到佢个饺皮边系连住 成个 ring既形状甘 饺子既泡菜够辣香 同好够爽口加上出面炸得好香脆既饺皮 点埋佢既甜酱汁更惹味

韩风一口鸡 39 蚊
一上枱已闻到好香既炸鸡味 鸡肉炸得外皮香脆 入面带有少少嫩滑 少少弹牙 带埋有少少辣香既茄汁 好味

韩国炒粉丝 52 蚊
粉丝晶莹剔透 吸左 d酱汁变成啡色 有洋葱 葱花 三色椒 菇等炒成 所有野都切得好幼身 所以食落好有口感 而且炒得好够镬气 唔错

海鲜葱饼 45 蚊 标准6 寸 55 蚊
外层充满住葱同芝麻香 表层煎得香脆既葱饼 入面既面粉几软熟 食落好多虾粒同墨鱼粒 正

感谢 fafafoodblog

去过首尔石锅烧吗? 请分享你的经验!