“蔗汁糕很有特色”
公利的点评

公利
在线下单
香港排名第28 (共629家甜点)
周围地区: 中环
周围地区: 中环
2019年5月24日点评 通过移动设备发表

今日行开上环,男朋友话呢间公利真料竹蔗水好出名,系老字号,所以就请我食番个蔗汁糕。

蔗汁糕 $17
蔗汁饮得多,但系蔗汁糕真系第一次食。
四五块大大旧,都几坠手。
味道简单、清甜,而且甜味系来自蔗汁本身,可以话系纯正天然,无额外落糖既真材实料。

质感方面,好似啫喱咁,滑滑的,好清澈,唔会好似平时食开既糕点咁黏身。

炎炎夏日食番个清甜糕点确实唔错。美中不足就系堂食都使用发泡胶碗盛载, 略嫌不够环保。

感谢 hkfood_station

2019年4月28日点评

每次路过都忍不住买一樽蔗汁,虽然非常的甜,比起其他凉茶铺的要甜很多,但那种甜真的是甘蔗的甜,非常解渴,夏天来几口,非常消暑。喝起来的感觉无添加,浓度很高,所以判定是真料无误啦!

感谢 Nancy C
TripAdvisor 中国会员
2019年4月14日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2019年4月
2019年3月30日点评 通过移动设备发表

位于中环的旧式蔗汁店,店内只有大约十个座位,食物可外带。镇店之宝是蔗汁及蔗汁糕,蔗汁略嫌太甜,蔗汁糕味道刚好。另有火蔴仁等中式凉茶。

感谢 TysonCat2018
2019年1月22日点评

经过中环食个下午茶,又唔想食太饱就去左食公利

最出名既当然系佢100%,天然既竹蔗糕,一点都唔甜好正,而且好弹弹,口感有D 似马啼糕,爽爽的!mad百年老字号唔系浪得虚名

另外叫左一支鸡骨草,无糖嫁! 适合任何人饮,唔好讲佢有没清热气作用,系夏天饮冻冰冰一流!!!不过价钱就偏贵,要HKD38元一支!

感谢 SANDRAFUNG

去过公利吗? 请分享你的经验!