“澳门人情味面食,有斋有肉🇲🇴🌈❤️👍🏻😋”
筷子记的点评

筷子记
提供送餐服务
周围地区: 中环
周围地区: 中环
2021年3月1日点评 通过移动设备发表

终于来澳门人情味面食,有斋有肉,拎过香港美食100强大赏的- 筷子记

吃面的话车仔面形式,在餐单纸上圈起想要的菜配料、面种类、酱汁、汤面或捞面

✨ 咖喱辣鱼蛋,香味浓,很Q弹
✨马交鱼羹,鲜味鱼肉
✨麻辣猪腩肉,肥瘦平均,惹味浓郁
✨蠔油蚊冬菇,浓郁入味
✨猪大肠,卤得相当高分,入味无渣

粗面够滑,幼面够爽,油面香港拉面,与配料拌一起吃,非常满足

圣保罗猪扒包
✨猪扒即叫即炸,热辣辣,外表酥脆,肉质很嫩,里面的酱料有蜂蜜芥茉和沙律酱的味道,
惹味好吃!

相当高质素,难怪可以在中环屹立多年不倒!

餐厅:筷子记 (中环)
地址:中环威灵顿街85-89号群英商业大厦地下A1号舖

感谢 tomandcharlie_diary

2020年9月16日点评 通过移动设备发表

呢间筷子记两点后就有$33嘅三捞面套餐 以喺中环食到咁平嘅面真系超值

三捞面套餐 $33
有张纸仔比你圈 好似叫车仔面咁 首先拣酱汁 有洋葱、沙爹、茄汁、沙茶、咖哩同蠔油拣 我就拣咗沙爹汁 面有粗面、幼面、米粉同米线拣‍♀️ 因为幼面索汁啲 所以就拣咗幼面

有成36款咁多 真系有啲难拣 因为样样都想试下 最后拣咗肥牛、青春鱼肉腐皮卷同澳门包心卷(即系鱼肉包猪肉) 沙爹汁捞埋个幼面真系好好食 啖啖都好浓嘅沙爹味 另外方面 个肥牛有牛味 不过有啲韧 澳门包心卷都唔错 最好食系鱼肉腐皮卷 炸得好香口 略嫌细旧咗啲

整体黎讲喺中环食到咁平嘅三面真系超抵

感谢 blissfulfoodiary
2019年7月9日点评 通过移动设备发表

好耐无系中环番工,所以好耐无食,筷子记,筷子记真系好钟意食佢既沙茶酱捞乌东,系中环黎讲几十蚊食到咁好食既午餐,正

感谢 SailoeW
2019年2月27日点评

『筷子记』﹐标榜系澳门平民面食﹐应该开左多年了﹐招牌最尾个字都甩甩哋﹐亚女话肚仔有D饿﹐便入去食番个下午茶﹐店内都有不少客的﹐墙壁上贴满好多介绍食物﹐同埋都有5少杂志刊登过呢间店的介绍﹐呢间食店主要食品系澳门食品﹐最出名系猪扒包﹐但我哋对包包不大兴趣﹐所以没有order﹐店内还有很多选择的﹐我哋选择左平民面食﹐同我哋平日食广东车仔面差不多﹐落单好简单的﹐好像填表甘﹐喜欢咩就 mark 边样。
我就选左猪腩肉同猪颈肉乌冬﹐亚女就选鱼旦、猪颈肉同肥牛﹐好多汁可以选择 辣味都几劲下﹐份量都不少﹐唔算贵埋单$75包埋饮品﹐中环区真系算平了。

感谢 Candy6115
2019年1月17日点评 通过移动设备发表

$20 一大碗咖哩鱼蛋,很够辣。下午茶车仔面餐,$36 三连饮品。鱼腐很油腻,澳门鱼肉弹牙。猪扒包猪扒较细。大牌档式奶茶鸳鸯可试。

感谢 Kitbb

查看过筷子记的旅行者还看了

去过筷子记吗? 请分享你的经验!