“划算的五星级酒店葡萄牙菜”

花道葡萄牙餐厅
澳门排名第109 (共1,113家美食)
菜系: 葡萄牙菜
用餐选择: 可预订
用餐选择: 可预订
2021年2月23日点评

餐厅环境优雅,有大大的落地玻璃窗,近两个月去了两次,一次跟朋友午餐一百多元有三道菜,五星级酒店西式午餐来说真的很划算。另一次是去餐厅每月的品酒晚宴,五道葡萄牙菜配上特选的红白酒。十分推荐餐厅的葡式烤乳猪,另外不爱甜也会很喜欢吃的甜品南瓜流心蛋糕!

感谢 Boris0912

2019年12月26日点评

花道在皇都酒店内,游客可乘坐巴士到塔石广场下车,经华士古花园步行两分钟到达。餐厅一向有午市和晚市套餐,我今次去是圣诞特别套餐,250元一位,主菜猪颊肉十分幼滑,甜品给了我一点惊喜的。食物质素不错,值得一试。

感谢 andrewloc
2019年10月16日点评

好长时间没有去这餐厅了,特选此餐厅庆祝同事生日,可惜味道不如以前逊色了。不过环境还保持良好,员工个别态度冷漠。

感谢 Good-Morning_1386
2019年10月14日点评 通过移动设备发表

唔知你有无同感,去澳门想食返餐正宗葡国餐,但又唔知边度有得食呢?今次我就带大家去一间曾经获奖无数,有水准有口碑又正宗既葡国餐厅,食返餐美味既葡国餐
FADO餐厅位于澳门较早取得五星级既皇都酒店内,好难得餐厅仍然供应价钱极相宜既set lunch,俾我地唔系咁识食又想浅尝葡国餐既人一个最佳选择
我地拣左食二道菜色,价钱为$168,包括头盘、主菜及餐茶。
☆ 手工面包盘
一嚟就奉上餐前小吃 - 自家制面包 一大篮份量相当丰富,面包款式有四款,当中最喜欢松脆既多士,搽上微微一层牛油已经好好味
☆ [头盘] 烤鸡肉凯撒沙律
沙律份量估唔到都几多,沙律菜新鲜爽脆,沙律内有满满既橄榄油,加上捞匀舖喺面既芝士碎一话齐食,令沙律十分juicy 估唔到同平时食开干争争嘅咁大分别!
☆ [头盘] 葡式马介休薄饼配鲜茄沙律
讲到葡国菜,就一定要试试马介休啦 其实马介休即系盐渍过既鳕鱼 系葡国菜主要食材之一,所以想知度葡国餐好唔好食,就一定要叫佢啦!哩度既马介休味道咸香, 结实嘅鱼肉连埋面粉一齐炸成薄饼,卖相唔似薄饼,反而似炸鱼饼 香脆得嚟仍然保持结实口感,一定要叫呀
☆ [主菜] 八爪鱼饭
唔讲唔知,原来葡国菜会成日用八爪鱼制作菜式,八爪鱼饭我都系第一次食,估唔到几有惊喜 其酱汁颇多非常creamy,起初都有啲担心会唔会有啲腻,但结果原来系食完一啖又一啖 八爪鱼切到细细一粒粒,质感软腍但几有嚼劲
☆ [主菜] 烤猪颈肉配马铃薯
一向既mindset猪颈肉都系一片片嘅,而哩度既竟然系一大旧嘅,食肉兽表示非常高兴 猪颈肉肉质软为结实有咬口,同平时食到嘅完全唔同,令我对猪颈肉既概念有一个大转变呢
总括而言,FADO既午市套餐确系十分抵食,而且餐饮服务非常专业,十分值得嚟会一会佢!另外提提你,大家可以先上官网睇睇有咩菜式,餐厅会不定时转换款式㗎~
花道葡萄牙餐厅
澳门东望洋得胜马路2-4号皇都酒店M楼

感谢 foodie_anniechan
2019年9月29日点评

当天是星期六,枱与枱之间比较近,人也多,选择了每人三度菜的午餐,可试到多款美食,另有甜品。枱是近窗口外望公园。

感谢 aaachan2016

查看过花道葡萄牙餐厅的旅行者还看了

去过花道葡萄牙餐厅吗? 请分享你的经验!